• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • VEFAT
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SEYAHAT
  • MEKAN
  • RESMİ İLAN
  • METEOROLOJİ BiL BAKALIM ŞEHİR RÖPORTAJ DEDiKODU ASAYİŞ ASTROLOJİ GÜNDEM BİLİM ÇEVRE DÜNYA EĞİTİM İŞ DÜNYASI KÜLTÜR - SANAT SAĞLIK SPOR TEKNOLOJİ TELEVİZYON TURİZM YAŞAM YEMEK
  • Ara
SON DAKİKA:
14:28
Marmara Denizi'nde deprem
14:18
Lapseki Dişbudak Köyü'ndeki orman yangını kontrol altına alındı
14:10
Muğla Milas, Manisa Saruhanlı yangınları kontrol altına alındı
13:22
Vali Toraman, Lapseki Dişbudak Köyü’ndeki orman yangınını takip etti
12:48
Lapseki Dişbudak Köyü'nde orman yangını
10:49
Geleneksel Aşure Tarifi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. RÖPORTAJ
  3. ''Çanakkale'nin bendeki anlamını tarif edebilmem için benim Türkçem yetmez''
RÖPORTAJ
Yayınlanma: 10 Temmuz 2024 - 13:10
Güncelleme: 10 Temmuz 2024 - 13:21

''Çanakkale'nin bendeki anlamını tarif edebilmem için benim Türkçem yetmez''

Yakın zamanda Moskova’da öğrencileri ile birlikte gururlandırıcı başarılara imza atan Aida Müzik Merkezi’nin sahibi, Piyanist Zaretta Urşanova ile Çanakkale, Piyano, Müzik üçgeninde bir sohbet gerçekleştirdik.

RÖPORTAJ
10 Temmuz 2024 - 13:10
Güncelleme: 10 Temmuz 2024 - 13:21
Yorumlar
7 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
''Çanakkale'nin bendeki anlamını tarif edebilmem için benim Türkçem yetmez''
İlk olarak Ahıska Türklerinden olduğunun altını çizen Urşanova, doğduğu zamanlardan önce yaşanan ve Ahıska Türklerinin Gürcistan’dan Özbekistan’a göç edilişini; ‘’16 Nisan 1979 Özbekistan doğumlu. Ahıska Türklerindenim. Özbekistan doğumlu olmamın sebebi, 1941’de Ahıska Türkleri 1941’de Gürcistan’da Ahıska diye bir yerde yaşıyorlar. Ahıska Türklerinin evindeki genç erkekleri, babaları, dedeleri çok yaşlı olmayan herkesi 2. Dünya savaşına götürüyorlar. Kadın ve çocuklar da orada kalıyor. 14 Kasım’da ise onları hayvan vagonlarına bindirip Orta Asya’ya sürüyorlar. İşte biz o Türklerden biriyiz. Dedem, babaannem ile Özbekistan’da evleniyor, babamlar orada doğuyor. 1979 yılında ben de orada doğuyorum.’’ Sözleri ile anlattı.

‘’Babam gazetede üstün yetenekli çocuklar ile ilgili bir yetenek sınavı haberi görüyor’’

Urşanova Özbekistan’da başlayan ve Rusya’da devam eden müzik eğitimi hakkında; ‘’Ben 6,5-7 yaşlarındayken babam gazetede üstün yetenekli çocuklar ile ilgili bir yetenek sınavı haberi görüyor. Babam beni oraya götürüyor. Konservatuar sınavını kazanınca Özbekistan’da konservatuarında birkaç yıl eğitim görüyorum. 1989 senesinde ise 1 gecede Ahıska Türklerine karşı fergana olaylarında Özbekistan’dan sürülüyoruz. Oradan başladı müzik eğitimim. Sürgün olmasaydık, ben o okulda devam etmiş olacaktım. 11 yıllık bir konservatuardı orası. Ama nasip olmadı. Sürüldüğümüz için Rusya’da devam ettim. O zaman biz Kuzey Rusya’ya yerleşiyoruz. Ben de okuluma orada devam ediyorum. ‘’ dedi.

‘’Çanakkale’deki Dardanel fabrikasında çalışabileceğimizi söylediler’’

Özbekistan’da başlayıp daha sonrasındaki siyasi olaylar sebebi ile Kuzey Rusya’da müzik hayatı devam eden Urşanova’nın, Çanakkale ile yolu ise hamilelikte aldığı karar ile değişiyor. Urşanova o kararı ve nasıl geliştiğini ise şu sözlerle aktardı; ‘’Okul bittikten sonra 17 gibi çok erken bir yaşta evlendirildim. Eşimle birlikte karar verdik ve Türkler hep 2. Sınıf vatandaş muamelesi gördükleri için çocuklarımız da bu muameleyi görmesinler diye ben hamileyken Türkiye’ye göç etmeye karar verdik. Eşimin ailesini de alarak bir otobüsün içinde 23 kişi, Bursa’ya geldik. Daha otobüsten bile inmeden Bursa’da yer alan Ahıska Türkleri Derneği’ne kaydımızı yaptırdık. Çünkü oturma ve çalışma izni için emniyet bu kayıtları istiyordu. Kayıtlarımızı yaptırdıktan sonra bizim hemen işe başlayabileceğimiz bir yer söylemelerini istedik ve onlar da bize Çanakkale’deki Dardanel fabrikasında çalışabileceğimizi söylediler. Biz de Bursa’da hiç kalmadan direk Çanakkale’ye geldik. Burada 98-99 senesinde ben fabrikada balık bölümünde çalıştım.’’

‘’Ben her öğrenciye özel program hazırlıyorum’’

Çanakkale’ye gelişine kadar olan süreci ayrıntıları ile paylaşan Urşanova, daha sonrasında ise piyano ve mğzik eğitiminin incelikleri ve detayları hakkında; ‘’Piyano öğrenimi almak isteyen birçok çocuk ve velileri bana sosyal medya üzerinden ulaşıyorlar. Ben de tabi öncelikle bir görmem gerektiğini söylüyorum. Müzik yeteneği ve ritim kulağına bakmam gerekiyor. Minik bir testten geçiriyorum çocukları. O testi geçiyorsa müzik kulağının olup olmadığını anlıyorsun. Bunu da açık açık söylemek gerekiyor. Bu çünkü tamamen yetenekle ilgili. Sadece yetenekli çocukları alabiliyorum. Belli metotlar var. Rusya’dan getirdiğim kitaplar var. Ben her öğrenciye özel program hazırlıyorum. Milli eğitime bağlı müfredat gibi değil. Çünkü müfredat olunca herkes aynı şeyi yapmak zorunda ama ben çocuğun yeteneğine göre bir program hazırlıyorum. Mesela 60 tane öğrencim varsa, dosyaları incelendiğinde hiçbirinde aynı program, aynı sistem yoktur. Çocuk nasıl algılıyorsa, nasıl hızlı anlıyorsa ben ona göre bir program yapıyorum ve ona göre ilerliyoruz.’’ Bilgilerini veriyor.

‘’Ben-veli-çocuk, üç ayak da olmadan olmuyor’’

Zaretta Urşanova, müzik eğiliminde özellikle velinin de maddi durumunun öneminin altını; ‘’Müzik öğretmenliğinin zor yanları tabi her işte olduğu gibi bunun da zor yönleri var. Fakat şöyle de bir şey var. Benim tek üzüldüğüm nokta; Türkiye’de insanların geçim, maddi kaygıları olduğu için, çocuklar çok yetenekli de olsa veliler sıcak bakmıyor. Mesela o çocuk bu iş için doğmuş, gerçekten bu işi yapmak istiyor, müzik yapmak, piyano çalışmak istiyor ama veli bu eğitimi aldıramıyor. Bu iş sac ayağı gibi, ben-veli-çocuk üç ayak da olmadan olmuyor.’’ Sözleriyle çizdi.

‘’Benim için gerçekten çok büyük bir gurur’’

Yakın zamanda başarı ile döndükleri Moskova sürecinin gelişimini ise; ‘’Moskova sürecimiz şu şekilde gelişti; biz çocuklarla özel programlar eşliğinde çalışıyoruz. Klasik dönem, Barok dönem gibi parçaları çalışıyoruz. Yarışmalar ve festivaller oluyor. Biz de her sene 2-3 şehirde düzenlenen yarışma ve festivallere katılım sağlıyoruz. Biz ocak ayında Elena Çekiç hanımefendinin düzenlediği Bursa Yıldızları Piyano Festivali’ne katılmıştık. Oraya Moskova’dan da jüri gelmişti ve çocukları çok beğendiler. Farklı kültürler kaynaşsın diye çocukları Moskova’ya davet ettiler. Bizler de bu davetiye üzerine gittik. Çok da güzel ve keyifli vakit geçirdik. Muhteşemdi kısacası.

Moskova’daki başarı aslında beklediğim bir şeydi ama yine de bana da çok büyük bir sürpriz oldu. Öğrencimin biri birincilik kazandı. İkinci ve üçüncülük kazanan öğrencilerimin yanında birçok öğrencim de dördüncülük kazandılar. Benim için gerçekten çok büyük bir gurur. Moskova’da da bizi çok güzel karşıladılar, çok misafirperverlerdi.’’ Şeklinde anlattı.

‘’Ben burada doğmadım ama burada ölmek istiyorum’’

Çanakkale’ye karşı çok büyük bir sevgi besleyen Urşanova, bu sevgiyi; ‘’Çanakkale’nin benim için anlamını tarif edebilmem için benim Türkçem yetmez. Yurtdışından kim misafir gelirse gelsin benim ilk işim karşı tarafa Şehitlikleri gezmeye götürmek oluyor. Alışveriş merkezi, kordon gibi yerler asla önceliğim değil her zaman önce Şehitliğe götürüyorum. Yani benim için Çanakkale’yi siz en yüksek perdeden nasıl tarif edebiliyorsanız o şekilde hayal edin çünkü gerçekten benim Türkçem buna yetmez. Ben burada doğmadım ama burada ölmek istiyorum.’’ Sözleri ile ifade etti.

‘’Benim Çanakkale için dileğim her yerde müzik okulları olsun’’

Çanakkale’nin müzik eğitimi hakkında yetersiz olduğu yanlarını ise üzülerek; ‘’Ben burada 1997 yılından beri yaşıyorum. 18 yaşında geldim. Moskova’ya gittiğimizde bir ara konser salonunu bulmaya çalışıyorduk metrodan inince. 200-300 metrekarelik alan içerisinde tam 4 tane müzik okulu gördüm. Nereye dönsek bir müzik okulu vardı ve binalar inanılmazdı. Her okulun içinde dünyaca ünlü markaların kuyruklu piyanoları vardı. O zaman neden bizim Güzel Sanatlar Lisemizde ya da konservatuarımızda çok güzel kuyruklu piyanolarımız olmasın ve neden her çocuk provasını o kuyruklu piyanolarda yapmasın da bizim çocuklarımız elektro piyanolarda çalışmak zorunda kalsın diye düşündüm. Benim Çanakkale için dileğim her yerde müzik okulları olsun. Konservatuarda, bir tane de değil bir sürü piyanolarımız olsun. Her okulda, her mekanda güzel konser salonları olsun. Tek arzum bu anlamda bunlar. Yoksa Çanakkale’miz gerçekten çok güzel, inanılmaz bir şehir. Ben nereye gidersem gideyim, 3 gün sonra Çanakkale’yi özlüyorum. ‘’ şeklinde belirten zaretta urşanova sözlerini yine Çanakkale’ye olan sevgisini aktararak bitirdi.

Zaretta Urşanova ve öğrencileri Moskova’dan gurur verici başarılar ile döndükten sonra ise hemen yeni parçalara, yeni bestelere çalışmaya başladılar.

 

İLKİM ERGENE ÇALIK
# zaretta urşanova# çanakkale# aida müzik merkezi# piyanist# müzik# çanakkale müzik# Moskova
EDİTÖR
İlkim Ergene Çalık
İlkim Ergene Çalık
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Depremde Çanakkale'nin hangi mahalleleri daha riskli?
Depremde Çanakkale'nin hangi mahalleleri daha riskli?
Can Maris:
Can Maris: "Bu çağda anlamlı bir şeyler hala yapılıyor''
''Dil eğitimi bir disiplin istiyor''
''Dil eğitimi bir disiplin istiyor''
Çanakkale'nin yeni sokak lezzeti: Ramazan Uçar’dan bici bici tatlısı
Çanakkale'nin yeni sokak lezzeti: Ramazan Uçar’dan bici bici tatlısı
ilan.gov.tr
Son Haberler
Marmara Denizi'nde deprem
Marmara Denizi'nde deprem
Lapseki Dişbudak Köyü'ndeki orman yangını kontrol altına alındı
Lapseki Dişbudak Köyü'ndeki orman yangını kontrol altına alındı
Muğla Milas, Manisa Saruhanlı yangınları kontrol altına alındı
Muğla Milas, Manisa Saruhanlı yangınları kontrol altına alındı
Milletvekili Güneşhan'dan tepki;
Milletvekili Güneşhan'dan tepki; "Demokrasi mücadelemizden geri adım...
Vali Toraman, Lapseki Dişbudak Köyü’ndeki orman yangınını takip etti
Vali Toraman, Lapseki Dişbudak Köyü’ndeki orman yangınını takip...
Gökçeada Belediyesi’nden aşure ikramı
Gökçeada Belediyesi’nden aşure ikramı
Lapseki Dişbudak Köyü'nde orman yangını
Lapseki Dişbudak Köyü'nde orman yangını
İYİ Parti Heyeti Yangın Bölgesinde: “Milletimizin Yanındayız”
İYİ Parti Heyeti Yangın Bölgesinde: “Milletimizin Yanındayız”
Çok Okunan Haberler
İzmir'de yeni bir orman yangını daha başladı
İzmir'de yeni bir orman yangını daha başladı
Marmara bölgesinde korkutan deprem: İstanbul ve çevre iller sallandı
Marmara bölgesinde korkutan deprem: İstanbul ve çevre iller sallandı
Çanakkale’de Kuvvetli Rüzgar ve Fırtına Uyarısı
Çanakkale’de Kuvvetli Rüzgar ve Fırtına Uyarısı
Antre Takas Pazarı’nda dayanışma ve paylaşım rüzgarı
Antre Takas Pazarı’nda dayanışma ve paylaşım rüzgarı
BİM 04-08 Temmuz 2025 indirimlerinde hangi ürünler var?  işte katalog...
BİM 04-08 Temmuz 2025 indirimlerinde hangi ürünler var? işte katalog...
Başkan Erkek'ten 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajı
Başkan Erkek'ten 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajı
Geyikli-Bozcaada hattında ek sefer
Geyikli-Bozcaada hattında ek sefer
Başkan Serkan Zehir: “Harman vakti, çiftçinin bayramıdır”
Başkan Serkan Zehir: “Harman vakti, çiftçinin bayramıdır”
12 İlde Dev Dolandırıcılık Operasyonu: 3 Milyar TL'lik Vurgun Ortaya Çıkarıldı!
12 İlde Dev Dolandırıcılık Operasyonu: 3 Milyar TL'lik Vurgun Ortaya...
Çanakkale’de Emeklilerden Ortak Ses: “Geçinemiyoruz!”
Çanakkale’de Emeklilerden Ortak Ses: “Geçinemiyoruz!”
Son Yorumlananlar
Çanakkale İskele bölgesinde trafik kilitlendi
Çanakkale İskele bölgesinde trafik kilitlendi
Çanakkale İl Özel İdaresi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Hizmete Açıldı
Çanakkale İl Özel İdaresi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon...
Barış Kordonu'nda seyyar satıcılara müdahale
Barış Kordonu'nda seyyar satıcılara müdahale
Çan'da tır konvoylu düğün!
Çan'da tır konvoylu düğün!
Eğitim-Sen'den okullarda kadrolu temizlik personeli talebi
Eğitim-Sen'den okullarda kadrolu temizlik personeli talebi
Çanakkale Cuma Pazarı 27 Haziran 2025 fiyat listesi
Çanakkale Cuma Pazarı 27 Haziran 2025 fiyat listesi
“Tung Tung Tung Sahur” ve “Ballerina Cappuccino”: Absürd Dijital Evrenin İki Karakteri
“Tung Tung Tung Sahur” ve “Ballerina Cappuccino”: Absürd Dijital...
Bayramiç Barajı su seviyesi kritik düzeye düştü
Bayramiç Barajı su seviyesi kritik düzeye düştü
Yenice Kaymakamlığı'ndan kitap kulübüne destek
Yenice Kaymakamlığı'ndan kitap kulübüne destek

Ana Sayfa
VEFAT
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
SEYAHAT
MEKAN
RESMİ İLAN
METEOROLOJİ
BiL BAKALIM
ŞEHİR
RÖPORTAJ
DEDiKODU
ASAYİŞ
ASTROLOJİ
GÜNDEM
BİLİM
ÇEVRE
DÜNYA
EĞİTİM
İŞ DÜNYASI
KÜLTÜR - SANAT
SAĞLIK
SPOR
TEKNOLOJİ
TELEVİZYON
TURİZM
YAŞAM
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • DEDiKODU
  • FALCI
  • GÜNCEL
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLAN
  • RÖPORTAJ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.