İzmir’in Kalbinde Dev Özelleştirme Hamlesi! 36 Yıllık İşletme Hakkı İçin Geri Sayım Başladı

İzmir Konak Rıhtımı için 36 yıllık işletme hakkı ihalesi açıldı. 90 milyon TL teminat şartı dikkat çekti. Yatırımcılar yarışa hazırlanıyor.

Hanife Çetin
Hanife Çetin Tüm Haberleri

İzmir’in en kritik noktalarından biri olan Konak Rıhtımı için dev bir özelleştirme süreci başlatıldı. Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye (TDİ) ait alanın işletme hakkı, 36 yıl süreyle yatırımcılara devredilecek. Süreç, yatırım dünyasında büyük yankı uyandırırken, şartlar ve teminat bedeli dikkat çekti. Peki bu dev ihale ne anlama geliyor, kimler katılabilecek ve süreç nasıl işleyecek?

İZMİR KONAK RIHTIMI İÇİN DEV ÖZELLEŞTİRME KARARI NEYİ DEĞİŞTİRİYOR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, İzmir ili Konak ilçesi Ahmetağa Mahallesi’nde yer alan 289 ada 3, 5, 6, 7, 8 parseller ile 3596 ada 1 parselde bulunan taşınmazlar ve TDİ Konak Rıhtımı İşletmesi birlikte özelleştirme kapsamına alındı.

Bu kapsamda alan, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle 36 yıllığına yatırımcılara devredilecek.

Sadece taşınmazlar değil, rıhtımın işletme faaliyetlerini de kapsayan bu model, yatırımcılar için uzun vadeli bir ekonomik fırsat olarak değerlendiriliyor.

İHALE NASIL YAPILACAK? SÜREÇTE HANGİ YÖNTEM UYGULANACAK?

İhale sürecinin klasik bir açık artırmadan çok daha karmaşık bir yapıya sahip olduğu görülüyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, ihaleyi “pazarlık usulü” ile gerçekleştirecek.

Süreç şu şekilde ilerleyecek:
Öncelikle kapalı zarfla teklif alınacak, ardından yatırımcılarla görüşmeler yapılacak. Görüşmeler sonucunda belirlenen adaylar arasında açık artırma aşamasına geçilecek.

Bu yöntem, özellikle büyük ölçekli kamu varlıklarının özelleştirilmesinde sıkça tercih edilen bir model olarak biliniyor.

YATIRIMCILAR İÇİN ŞARTLAR AĞIR MI? KİMLER KATILABİLİR?

İhaleye gerçek kişiler, tüzel kişiler ve ortak girişim grupları katılabilecek. Ayrıca yatırım fonlarının da belirli şartlarla sürece dahil olabileceği belirtildi.

Ancak dikkat çeken bir detay var: Ortak girişim gruplarının tamamen yatırım fonlarından oluşmasına izin verilmiyor. Bu durum, sürecin daha kurumsal ve doğrudan yatırımcı odaklı ilerlemesini amaçlıyor.

İhaleye katılım için şartname satın alınması zorunlu tutulurken, şartname bedeli 150 bin TL olarak açıklandı. Bu bedelin iade edilmeyeceği de duyuruda net şekilde ifade edildi.

90 MİLYON TL’LİK TEMİNAT NE ANLAMA GELİYOR? RİSK VE FIRSAT NE?

İhalenin en dikkat çeken kısmı ise 90 milyon TL olarak belirlenen geçici teminat bedeli oldu. Bu yüksek rakam, ihalenin ölçeğini ve stratejik önemini gözler önüne serdi.

Yatırımcılar açısından bu durum, ciddi sermaye gücü gerektiren bir sürece işaret ediyor. Özellikle liman ve kıyı işletmeciliği alanında faaliyet gösteren şirketlerin ilgisinin yüksek olması bekleniyor.

SÜREÇ NE ZAMAN TAMAMLANACAK? SON TARİH NE?

Tekliflerin en geç 05 Ağustos 2026 saat 17.30’a kadar teslim edilmesi gerekiyor. Bu tarihten sonra verilen teklifler kesinlikle değerlendirmeye alınmayacak.

Özelleştirme İdaresi, gerekli görmesi halinde son teklif verme tarihini uzatma yetkisine de sahip.

YATIRIMCILAR NE BEKLİYOR? İZMİR’DE NE DEĞİŞECEK?

İzmir Konak Rıhtımı gibi stratejik bir alanın uzun süreli işletme hakkının devri, bölgedeki ekonomik hareketliliği artırabilir. Liman çevresinde ticaret, lojistik ve turizm alanlarında yeni yatırımların gündeme gelmesi bekleniyor.

Öte yandan, ihale sürecinin tamamlanmasıyla birlikte rıhtımın yönetim yapısında da önemli değişiklikler yaşanacak.

GÖZLER BÜYÜK İHALEDE

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ait Konak Rıhtımı için başlatılan 36 yıllık işletme hakkı ihalesi, hem büyüklüğü hem de şartlarıyla dikkat çekiyor. 90 milyon TL’lik teminat ve uzun vadeli işletme süresi, süreci Türkiye’deki en önemli özelleştirme hamlelerinden biri haline getiriyor.

Yatırımcıların nasıl bir ilgi göstereceği ve ihalenin hangi gruba kalacağı ise şimdiden merak konusu olmuş durumda.

13 Haz 2026 - 00:42 - Ekonomi

Muhabir  Hanife Çetin


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kalem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kalem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kalem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.