Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde 15 Temmuz’da başlayan ve yaklaşık 21 saat süren orman yangınının, akli dengesi yerinde olmadığı belirlenen iki kişi tarafından kasten çıkarıldığı öğrenildi. Yangında 4 köy etkilenirken, toplam 1400 hektarlık alan kül oldu.
Yangın, 15 Temmuz günü saat 15.00 sularında Ayvacık ilçesi Naldöken Köyü mevkiinde başladı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen alevler, çevredeki köyleri tehdit etmeye başladı.
Yangına;
4 uçak, 6 helikopter,
24 arazöz, 12 su ikmal aracı, 16 itfaiye aracı,
3 ilk müdahale aracı, 6 dozer ve 5 treyler
220 personel ve 11 dış kuruluştan ekip
ile müdahale edildi. Yangın tam 21 saatin ardından kontrol altına alınabildi.
Yangından Naldöken, Tuzla, Taşağıl ve Çamköy köyleri doğrudan etkilendi. Bölgede birçok tarım aleti, traktör, bahçe, tarla ve metruk yapı küle döndü. En dikkat çeken zararlardan biri ise Tuzla Köyü’nde bulunan 659 yıllık Murad Hüdavendigar Camisi’nin bahçesindeki tarihi mezar taşlarının alevlerden etkilenmesi oldu.
Orman Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı tespitlere göre yangında:
400 hektar ormanlık alan,
1000 hektar tarım arazisi ve kırsal alan zarar gördü.
Toplamda 1400 hektarlık alanın alevlere teslim olduğu açıklandı.
Yangınla ilgili başlatılan geniş çaplı soruşturma kapsamında, M.Ö. (62) ve R.Ö. (75) isimli iki şüphelinin yangını çıkardığı tespit edildi. Akli dengesinin yerinde olmadığı değerlendirilen bu kişilerin jandarma tarafından gözaltına alındığı ve ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildikleri bildirildi. Şüpheliler adli işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: