Trakya’nın bereketi ve tarihi vurgusu
İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, 24. İpsala Çeltik Festivali ve Tarım Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada Trakya’nın tarihi ve stratejik önemine değindi. Anadolu’nun Balkanlara açılan kapısı olduğunu vurgulayan Turan, “Ecdadımız bu topraklardan Viyana kapılarına kadar ulaştı. Biz bu coğrafyanın çocuklarıyız, Trakya’nın havasıyla suyuyla büyüdük” dedi.
İpsala’nın hem tarihi hem de tarımsal yönüne işaret eden Turan, ilçenin Türkiye’nin gıda güvenliği açısından kritik bir merkez olduğunu belirtti: “İpsala bu ülkenin hem batıya açılan kapısıdır hem de sofradaki pirincidir, ayçiçeğidir.”
“İpsala pirinci Türkiye için bir marka”
Turan, konuşmasında çeltiğin zorlu üretim sürecine değinerek, “İpsala pirinci Türkiye için bir markadır. Çeltiğin zahmetini üreten bilir. Türkiye’de çeltik üretiminin yüzde 20’si bu topraklarda yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin çeltik ihracatında da önemli adımlar attığını belirten Turan, festivalin artık geleneksel hale geldiğini ve bölge için büyük bir prestij kaynağı olduğunu vurguladı.
Üretim ve OSB yatırımları
Bölgeye kazandırılacak Organize Sanayi Bölgesi (OSB) hakkında da konuşan Turan, gençlerin göç etmek zorunda kalmadan kendi memleketlerinde iş bulmalarının önemine değindi:
“Çorlu’ya, İstanbul’a gitmesinler; işlerini burada bulsunlar istiyoruz. OSB’nin hayata geçmesi, huzurevi, kreş gibi yatırımların yapılması bizim için de onur kaynağıdır.”
“Tarım dünün değil, yarının sektörü”
Tarımın her dönemde önemini koruduğunu belirten Turan, “Bugünün en güçlü ülkeleri, üretimi güçlü olan ülkelerdir. Tarım yarının da sektörüdür. Türkiye’nin üretimden başka yolu yok” diye konuştu.
Fuarların yalnızca tanıtım değil, üretimin ayağa kalkmasına katkı sağlayan organizasyonlar olduğunu vurgulayan Turan, birlik ve beraberliğin de bu süreçte vazgeçilmez olduğunu ifade etti:
“Çanakkale Zaferi’ni böyle kazandık, Kurtuluş Savaşı’nı böyle kazandık. Türkiye bugün büyüyecekse yine birlik ve beraberlikle olacak.”
Savunma sanayii ve yatırımlar
Konuşmasında Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarılarına da değinen Turan, Bayraktar, Akıncı, Atak ve KAAN gibi projelerin gurur kaynağı olduğunu söyledi. Ayrıca Çanakkale Köprüsü, Halkalı-Kapıkule hızlı tren hattı ve Edirne’nin ilçelerine ulaşan doğalgaz yatırımlarının bölge için büyük kazanımlar olduğunu aktardı.
Kuraklık ve su tasarrufu uyarısı
Turan, tarımın karşı karşıya olduğu en büyük riskin kuraklık olduğunu hatırlatarak suyun doğru kullanılmasına dikkat çekti:
“Lavabodaki suyumuzdan çeltikte kullanılan suya kadar bir damla bile israf etme lüksümüz yok. Bu yıl Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle Bulgaristan’dan sağlanan suyla çeltik üretimindeki sıkıntı aşıldı. Çakmak Barajı da su tutmaya başladı. Ama biz de dikkatli olacağız.”
“Türkiye tarımda büyüyor”
Türkiye’nin tarımda Avrupa’nın lider ülkesi olduğunu vurgulayan Turan, Dünya Bankası verilerine göre tarımsal hasılada dünyada 7. sırada yer aldığını söyledi. Saman ve buğday ithalatı iddialarına da rakamlarla yanıt verdi:
“Geçen yıl 39 ton saman ithal edildi ama 27 bin 500 ton ihracat yapıldı. Buğdayda da tablo farklı değil; Türkiye bugün 85 milyon nüfusa yetiyor ve aldığı buğdayı işleyip katma değerli ürünlerle ihraç ediyor.”
Yorumlar
Kalan Karakter: