Çanakkale’de su yönetimi ve altyapı yatırımlarıyla ilgili tartışma yeniden alevlendi. İYİ Parti İl Genel Meclisi Üyesi Murat Çağlayan, yaptığı açıklamada yıllardır gündemde olan bir gölet projesinin hayata geçirilmediğini belirterek dikkat çeken ifadeler kullandı.
Çağlayan, 2016 yılında köy muhtarlıklarının talebiyle gündeme gelen ve 2019 yılında teknik olarak uygun bulunan Ekşi Dere gölet projesinin hâlâ yatırım programına alınmadığını ifade etti.
OLAY NASIL BAŞLADI? 2016’YA DAYANIYOR
Söz konusu süreç, 2016 yılında Serçeler ve Ortaca köyü muhtarlıklarının talebiyle başladı. Bölgedeki su kaynaklarının daha verimli değerlendirilmesi amacıyla, Atikhisar Barajı ve Sarıçay’ı besleyen önemli su kaynaklarından biri olan Ekşi Dere üzerine gölet yapılması istendi.
Talep üzerine Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürlüğü tarafından teknik çalışmalar gerçekleştirildi.
2019 RAPORUNDA NE VAR? RAKAMLAR DİKKAT ÇEKİYOR
Devlet Su İşleri tarafından hazırlanan 2019 tarihli teknik raporda projenin uygulanabilir olduğu açık şekilde ifade edildi. Rapora göre:
- Gölet yerinin uygun olduğu
- Projenin teknik olarak yapılabilir olduğu
- 1.388 hm³ su depolanabileceği
- 185 hektar tarım arazisinin sulanabileceği
belirtildi.
Ayrıca söz konusu projenin yatırım programına alınması için teklif edildiği de raporda yer aldı.
6 YIL GEÇTİ… NEDEN HÂLÂ YAPILMADI?
Aradan geçen 6 yıllık sürede projeye dair somut bir adım atılmaması, kamuoyunda soru işaretlerine neden oldu. Çağlayan, yaptığı açıklamada “Teknik rapor var, uygunluk var, ihtiyaç var ama icraat yok” ifadelerini kullandı.
Bu durum, özellikle su yönetimi konusunda hassasiyetin arttığı bir dönemde daha fazla tartışılır hale geldi.
SARIÇAY’DAKİ SON TABLO ENDİŞE YARATTI
Geçtiğimiz günlerde Sarıçay taşkın sahasında yaşanan gelişmeler, konunun önemini bir kez daha gündeme taşıdı. Atikhisar Barajı’nın dolmasıyla birlikte savaklardan bırakılan su, Sarıçay’ın debisini artırdı.
Bölgede yaşayan vatandaşlar, taşkın riskinin ciddi şekilde hissedildiğini belirterek yaşadıkları endişeyi dile getirdi. Bazı vatandaşlar, “İlk başta kimse fark etmedi ama su hızla yükseldi” diyerek yaşanan durumu anlattı.
VATANDAŞ NE DİYOR? “SU BOŞA AKMASIN”
Bölge halkı ve çiftçiler, suyun denize akmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle yaz aylarında yaşanan kuraklık dönemlerini hatırlatan vatandaşlar, mevcut kaynakların daha verimli değerlendirilmesini istiyor.
Bazı üreticiler ise gölet projesinin hayata geçirilmesi halinde hem tarımsal sulama hem de su tasarrufu açısından önemli bir kazanım elde edileceğini belirtiyor.
BU PROJE NEDEN ÖNEMLİ? SADECE SULAMA DEĞİL
Uzman değerlendirmelerine göre Ekşi Dere üzerine yapılması planlanan gölet, yalnızca bir sulama yatırımı değil. Aynı zamanda:
- Taşkın riskini azaltabilecek
- Yağmur sularının depolanmasını sağlayabilecek
- Kurak dönemlerde alternatif kaynak oluşturabilecek
- Olası yangınlarda kritik su rezervi sunabilecek
çok yönlü bir proje olarak öne çıkıyor.
“SU GÜVENLİĞİ TASARRUF KALEMİ Mİ?”
Çağlayan açıklamasında, projenin yatırım programına alınmamasına yönelik sorular da yöneltti. Özellikle tasarruf tedbirlerinin gerekçe gösterilip gösterilmediği konusu dikkat çekti.
“Su güvenliği yatırımları tasarruf kalemi midir?” sorusu, tartışmanın en kritik noktalarından biri olarak öne çıktı.
Yorumlar
Kalan Karakter: