Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın 10 yıllık emeğinin ürünü olan "Seyyahların İzinden Çanakkale" kitabı, düzenlenen görkemli bir lansman ve sergi açılışıyla okuyucuyla buluştu. Çanakkale Belediyesi’nin desteğiyle Türkçe’ye kazandırılan 622 sayfalık dev eser, kentin tarihsel mirasını seyyahların gözünden anlatıyor.
Çanakkale’nin tarihini, kültürünü ve seyyahların yüzyıllara yayılan izlenimlerini bir araya getiren "Seyyahların İzinden Çanakkale" kitabının tanıtımı ve sergi açılışı, 4 Şubat Çarşamba günü Çanakkale Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Protokol ve Tarih Severler Bir Araya Geldi
Belediye Nikah Salonu’nda düzenlenen lansmana; Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, il protokolü, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda sanatsever katıldı. Koordinatörlüğünü Murat Kıray’ın üstlendiği eser, katılımcılardan tam not aldı.
10 Yıllık Bir Araştırmanın Ürünü
Eserin müellifi Prof. Dr. Rüstem Aslan, lansmanda yaptığı konuşmada kitabın hazırlık sürecine değindi. Daha önce İngilizce basılan kitabın, Belediye Başkanı Muharrem Erkek’in önerisiyle Türkçe basılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Aslan, eserin, son bin yılda Troas Bölgesinden yolu geçen seyyahların notlarından derlendiğini belirterek dijital ortamda da kitaptaki verilerin yer aldığını aktardı.

Belediye Başkanı Muharrem Erkek ise, Çanakkale'nin tarih ve kültür vizyonuna uygun böyle bir eseri Çanakkale'ye kazandırdığı için Rüstem Aslan'a teşekkürlerini ileterek “Elbette Çanakkale'ye hizmet etmek Belediye olarak bizim görevimiz. Bu anlamda, böyle eserleri desteklememiz de çok değerli” diye konuştu. Başkan Erkek, "düşle gerçek arası bir efsane" olarak nitelendirilen Troas Bölgesini gezen seyyahların notlarının kent tarihi için çok önemli olduğunu belirterek İngilizce basımının ardından Türkçesinin de mutlaka olması gerektiğini düşündüğünü ve eserin basımının gerçekleştiğini kaydetti. Başkan Erkek, Troya efsanesinin yaşamaya devam edeceğini kaydederek "Biz de hep birlikte bu topraklara ve bu toprakların tarihine sahip çıkacağız" dedi.
Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman ise, Çanakkale gibi önemli bir coğrafyada, Troas Bölgesini kapsayacak hacimde bir çalışmanın örneğine az rastlandığını belirterek, “Bu kadar çok kaynağı bir araya getirmek insan üstü bir gayret gerektirir. Bu konuda Rüstem Hocamıza teşekkür ediyorum. Bu eserin elle tutulur hale getirilmesi de çok önemlidir. Bu konuda da Belediye Başkanımızı ve belediyemizi destekleri için tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Lansmanın ardından davetliler, Troya Sergi Salonunda kitap kapsamında hazırlanan sergiyi de gezerek eserlere ilişkin bilgiler aldı.
Sergi, 12 Şubat'a kadar ziyarete açık kalacak olup Çanakkale'nin tarihsel belleğine değer katan Seyyahların İzinden Çanakkale isimli eser ise seyyahlarinizindencanakkale.tr internet sayfasından incelenebilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: