10 Ağustos 1915 sabahı, Gelibolu’nun sarp yamaçlarında tan yeri henüz ağarmamıştı. Hava, barut kokusu ve yaklaşan fırtınanın sessizliğiyle ağırlaşmıştı. Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal, Conkbayırı’nın en ön saflarında, askerlerinin arasındaydı. İngiliz birlikleri boğazın anahtarını ele geçirmek için günlerce hazırlanmış, tepenin zirvesine göz dikmişti.
Mustafa Kemal, sessizliği bozacak o tarihi emri vermeden hemen önce siperleri son kez teftiş etti. Saat sabahın 04:30’unu gösteriyordu. Gümüş saplı kırbacını havaya kaldırdı, tüm heybetiyle indirdi. O an yer gök sarsıldı; binlerce Mehmetçik "Allah Allah!" nidalarıyla süngü hücumuna kalktı. Ancak tam o sırada, gökyüzünü yırtan bir şarapnel parçası ıslık çalarak geldi ve doğrudan Mustafa Kemal’in göğsüne isabet etti.
Yanı başında bulunan Yarbay Servet Bey’in yüreği ağzına geldi. Mustafa Kemal’in elini göğsüne götürdüğünü görmüştü. Paşa, soğukkanlılığını bozmadan parmağını dudaklarına götürerek "Sus!" işareti yaptı. Askerin moralinin bozulmasını, bir panik dalgasının yayılmasını istemiyordu. Oysa kalbinin hemen üzerindeki sağ göğüs cebinde bulunan Omega marka saati paramparça olmuş, şarapnelin hızını keserek göğsünde sadece derin bir kan lekesi bırakmıştı. Bir "ana yadigârı" olan o küçük saat, bir devrin kapanmasına engel olmuştu.
Kayıp Emanetin İzinde: Saat Şimdi Nerede?
Muharebenin kazanılmasının ardından Mustafa Kemal, kendisine hayat borçlu olduğu bu saati, o günün anısına Ordu Komutanı Liman von Sanders Paşa’ya hediye etti. Sanders Paşa bu asil davranış karşısında duygulanarak, kendi aile armasını taşıyan altın bir saati Mustafa Kemal’e takdim etti.
Bugün, Sanders Paşa'nın hediye ettiği o altın saat Anıtkabir’de sergilenirken, Mustafa Kemal’in parçalanan saatinin akıbeti tam bir muamma. 1929’da von Sanders’in vefatından sonra saatin mirasçıları tarafından korunamadığı, bir hırsızlık vakasına kurban gittiği veya bir koleksiyonere satıldığı iddia ediliyor. Hatta 1939 yılında üretici firma Omega, saati bulana büyük ödüller vaat etmiş olsa da, tarihin akışını değiştiren o parça hala bulunabilmiş değil.
Conkbayırı’nda o gün duran o saat, bugün hala bağımsızlığın ritmiyle çarpan milyonlarca kalpte yaşamaya devam ediyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: