Emekliler, geçim sıkıntısına ve "sefalet ücreti" olarak adlandırdıkları zam oranlarına karşı seslerini yükseltmeye devam ediyor. Emekliler tarafından düzenlenen ve Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ile CHP heyetinin de destek verdiği eylemde, emekliler "Sadaka değil, alın terimizin karşılığını istiyoruz" mesajı verdi.

Basın açıklamasının ardından Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde kurulan "yoksulluk sofrası" eylemin en çarpıcı anlarına sahne oldu. Lüks bütçelere ve milyarlık vergi aflarına tepki gösteren emekliler, yanlarında getirdikleri kuru soğanları yumruklarıyla kırarak ekmeklerini bölüştü.

"Noel Baba Sadece Zenginlerin Bacasından Girdi"
Türkan Saylan Sosyal Tesisleri önünde toplanan kalabalık adına yapılan basın açıklamasında, 2026 yılının ilk haftalarında ekonomik tablonun emekli için daha da ağırlaştığı vurgulandı. Açıklamada, açlık sınırının 30 bin TL, yoksulluk sınırının ise 100 bin TL’ye dayandığı hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:
Bu coğrafyanın "Noel Babası" yine sadece zenginlerin bacasından girmiş; sermayeye, yandaşa ve patronlara hediye dağıtırken, halkın payına yine yoksulluk, yine sefalet düşmüştür. Açlık sınırının 30 bin TL’ye, yoksulluk sınırının 100 bin TL’ye dayandığı bir ülkede, bizlere dayatılan bu sefalet tablosuna sessiz kalmak, sadece kendimize değil, çocuklarımızın geleceğine ve bu halka ihanettir!

İktidarın 15 Ocak Perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonu’na getireceği 1.062 TL’lik artış, eylemciler tarafından "utanç zammı" olarak nitelendirildi. Emekliler, bu rakamın bir zam değil, emeklinin aklıyla alay etmek olduğunu belirterek, "Meclis'te "Dediğim dedik, çaldığım düdük" anlayışıyla el kaldırıp indirecek vekillere sesleniyoruz: O elleriniz, milyonlarca emeklinin açlığına onay vermek için kalkacaktır!" dedi.

Eyleme katılarak emeklilere destek veren Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, adaletsizliğin hayatın her alanına yayıldığını belirtti. Erkek, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
Tek adam sisteminin ve bu yönetim anlayışının değişmesi şart. Emeklilerimize verilen ücret, en düşük emekli aylığına baktığımızda insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmek mümkün mü? Emeklilerimize, asgari ücretlilerimize, işsizlerimize yaşamayın diyorlar. Hukukun üstünlüğünden, eşitlikten, özgürlükten, adaletten, kardeşlikten yana olan herkesin birleşmesini, bu ucube sisteme karşı mücadeleyi birlikte sürdürmesini diliyorum.
Yorumlar
Kalan Karakter: