Gelibolu Fener Meydanında bir açık hava camii olan namazgâh, 1407 yılında Hacı Paşaoğlu İskender Bey tarafından inşa edildi. 1407 yılında Osmanlı donanmasının sefere çıkmadan önce burada namaz kılarak dua ettiği bilinen bu açık hava camii, Osmanlı'nın denizcilik ruhunu ve maneviyatını simgeliyor. Donanmanın azap (deniz eri) askerleri bu namazgâhta secdeye varır, ardından dualarla sefere uğurlanırlardı. İşte bu yüzden halk arasında "Azaplar Camii" ismiyle anılıyor.
Bugün hâlâ Ramazan gecelerinde teravih namazları, yaz aylarında ise yatsı namazları, bu tarihî taşların üzerinde, yıldızların altında cemaatle birlikte kılınıyor. Tarihin, inancın ve doğanın iç içe geçtiği bu eşsiz yapı, hem ibadet edenler hem de kültürel mirasa ilgi duyanlar için büyüleyici bir deneyim sunuyor.
“Taşlara sinmiş tekbir, denize karışmış dua” sözü, bu kutsal alanın ruhunu en iyi anlatan ifadelerden biri. Sessizliğiyle konuşan bu açık hava mabedi, zamanın ötesinden bugüne ulaşan bir maneviyat hazinesi.
Ziyaret etmeyi düşünenler için küçük bir not: Gelibolu’nun kalbinde yer alan bu mekân, hem tarihî bir durak hem de ruhani bir soluklanma noktası olarak görülmeye değer.
Yorumlar
Kalan Karakter: