Sümer Holding 12 Taşınmazı Satışa Çıkardı! Listede Dev Arazi Var

Sümer Holding, 12 taşınmazı özelleştirme kapsamında satışa çıkardı. İhalelerde son teklif tarihleri ve geçici teminatlar belli oldu.

Sema Elmas
Sema Elmas Tüm Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Sümer Holding A.Ş., Türkiye’nin farklı illerinde bulunan 12 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirme kapsamına aldı. Aydın’dan Konya’ya, Hatay’dan Bingöl’e kadar farklı illerde bulunan taşınmazlar için ihale süreci başlatılırken, listedeki en büyük taşınmaz 105 bin 857 metrekarelik yüzölçümüyle Konya’nın Kulu ilçesindeki arazi oldu.

12 TAŞINMAZ SATIŞA ÇIKARILDI

Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan yatırımcı duyurusuna göre, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında toplam 12 taşınmaz satış yöntemiyle özelleştirilecek.

Satışa çıkarılan taşınmazlar Aydın, Bingöl, Çorum, Hatay, Kırıkkale ve Konya illerinde bulunuyor.

İhaleler birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif alınması ve görüşmeler yapılması suretiyle “pazarlık” usulüyle gerçekleştirilecek. Sürecin devamında pazarlık görüşmelerine katılan teklif sahiplerinin iştirakiyle açık artırma yapılabilecek.

LİSTEDE 105 BİN METREKARELİK ARAZİ VAR

İlanda yatırımcıların en fazla dikkatini çekebilecek taşınmaz Konya’nın Kulu ilçesinde bulunuyor.

Zincirlikuyu/Torunlar Mahallesi’nde bulunan 103 ada 8 parsel numaralı taşınmazın yüzölçümü 105 bin 857,32 metrekare olarak açıklandı.

Söz konusu taşınmaz için ihale şartnamesi bedeli 5 bin TL, geçici teminat bedeli ise 300 bin TL olarak belirlendi.

Bu taşınmaz için son teklif verme tarihi 7 Ekim 2026 olarak duyuruldu.

AYDIN’DA 6 TAŞINMAZ SATILACAK

Sümer Holding’in satış listesinde en fazla taşınmazın bulunduğu il Aydın oldu.

Aydın’ın Koçarlı ilçesi Yeniköy Mahallesi’nde 1.049,46 metrekarelik taşınmaz satışa çıkarıldı. Aynı ilçenin Bıyıklı Mahallesi’nde ise 399,53 metrekarelik başka bir taşınmaz bulunuyor.

İncirliova ilçesi İncirliova Mahallesi’nde 162,58 metrekarelik, Karacasu ilçesi Yenice Mahallesi’nde 259,98 metrekarelik ve Kuyucak ilçesi Çiftlik (Başaran) Mahallesi’nde 443,83 metrekarelik taşınmazlar da satış listesinde yer aldı.

Nazilli ilçesi Yıldıztepe Mahallesi’nde bulunan 347,31 metrekarelik taşınmazın 2440/34731 hissesi de satışa çıkarılan varlıklar arasında bulunuyor.

Aydın’daki bu 6 taşınmaz için son teklif verme tarihi 6 Ekim 2026 olarak belirlendi.

ÇORUM’DA İKİ MESKEN SATIŞTA

Çorum’un Sungurlu ilçesi Kuzuluk Mahallesi’nde bulunan aynı taşınmaz üzerindeki iki ayrı bağımsız bölüm de satış listesine alındı.

5 bin 387,13 metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde bulunan A/Zemin Kat 1 Bağımsız Bölüm No’lu mesken ile A/Zemin Kat 2 Bağımsız Bölüm No’lu mesken ayrı ayrı ihale edilecek.

Her iki mesken için ihale şartnamesi bedeli 5 bin TL, geçici teminat bedeli ise 150 bin TL olarak belirlendi.

Bu iki taşınmaz için de son teklif verme tarihi 7 Ekim 2026 olacak.

DİĞER TAŞINMAZLAR HANGİ İLLERDE?

Satış listesinde Bingöl, Hatay ve Kırıkkale’den de taşınmazlar bulunuyor.

Bingöl Merkez Karşıyaka Mahallesi’nde 806 metrekarelik taşınmaz satışa çıkarılırken, bu taşınmaz için geçici teminat bedeli 100 bin TL olarak belirlendi.

Hatay’ın Antakya ilçesi Serinyol/Mustafakemalpaşa Mahallesi’nde bulunan 447,20 metrekarelik taşınmaz için ise 200 bin TL geçici teminat istenecek.

Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesi Erenler Mahallesi’nde bulunan 2.285,60 metrekarelik taşınmazın 3025/5714 hissesi de satış kapsamında yer aldı. Bu taşınmaz için belirlenen geçici teminat bedeli 200 bin TL oldu.

Bingöl, Hatay ve Kırıkkale’deki bu taşınmazlar için son teklif verme tarihi 7 Ekim 2026 olarak açıklandı.

GEÇİCİ TEMİNATLAR 100 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

İhaleye katılmak isteyen yatırımcıların her taşınmaz için ayrı geçici teminat vermesi gerekiyor.

İlandaki taşınmazlara göre geçici teminat bedelleri 100 bin TL ile 300 bin TL arasında değişiyor.

Aydın’daki ilk 6 taşınmaz ile Bingöl’deki taşınmaz için 100 bin TL geçici teminat istenirken, Çorum’daki meskenler için 150 bin TL, Hatay ve Kırıkkale’deki taşınmazlar için 200 bin TL, Konya’daki büyük arazi için ise 300 bin TL geçici teminat belirlendi.

48 AYA KADAR VADELİ ÖDEME

İhaleyi kazanacak yatırımcılar satış bedelini peşin veya vadeli olarak ödeyebilecek.

Vadeli ödeme tercih edilmesi halinde ihale bedelinin en az yüzde 40’ının peşin ödenmesi gerekecek.

Vadeye bırakılan tutar ise 12 ayda bir ödeme yapılması şartıyla en fazla 48 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Ancak vadeye bırakılan tutara yıllık yüzde 30 basit faiz, diğer ifadeyle vade farkı uygulanacak.

TAPU DEVRİNDE TEMİNAT ŞARTI

Satış bedelinin vadeli ödenmesinin tercih edilmesi durumunda, vadeye bırakılan borç için sözleşmenin imzalandığı tarihte kesin teminat mektubu alınarak tapu devir işlemleri gerçekleştirilebilecek.

Ancak ilandaki 1, 2 ve 5 numaralı taşınmazlarda farklı bir uygulama bulunuyor.

Bu taşınmazlarda vadeli ödeme tercih edilmesi halinde teminat mektubu alınmadan satış sözleşmesi imzalanabilecek. Fakat vadeye bırakılan tutarın tamamı ödenene veya kesin teminat mektubu verilene kadar tapu devri gerçekleştirilmeyecek.

KİMLER İHALEYE KATILABİLECEK?

İhalelere gerçek ve tüzel kişiler katılabilecek.

Bunun yanı sıra Ortak Girişim Grupları, kooperatifler, vakıflar, gayrimenkul yatırım fonları ve belgelerinde taşınmaz edinebileceklerine ilişkin hüküm bulunan dernekler de ihaleye teklif verebilecek.

Yatırımcılar birden fazla taşınmaz için ayrı ayrı teklif sunabilecek. Ancak farklı taşınmazlara verilen tekliflerin birbirleriyle ilişkilendirilmesine izin verilmeyecek.

HER TAŞINMAZ İÇİN AYRI ŞARTNAME

İhaleye katılmak isteyenlerin her taşınmaz için ayrı ihale şartnamesi alması gerekiyor.

Her taşınmaz için ayrı teklif hazırlanması ve ihale şartnamesinde istenilen belgelerle birlikte teklifin Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürlüğüne teslim edilmesi şartı bulunuyor.

Son teklif verme günlerinde teklifler saat 17.00’ye kadar teslim edilebilecek.

SON TEKLİF TARİHLERİ BELLİ OLDU

İlandaki 1 ila 6 numaralı Aydın taşınmazları için son teklif verme tarihi 6 Ekim 2026 olarak belirlendi.

Bingöl, Çorum, Hatay, Kırıkkale ve Konya’daki taşınmazların bulunduğu 7 ila 12 numaralı ihalelerde ise son teklif verme tarihi 7 Ekim 2026 olacak.

Sümer Holding, gerekli görmesi halinde son teklif verme tarihini uzatabilecek. Böyle bir değişiklik teklif verme süresi sona ermeden önce duyurulacak.

YABANCILAR İÇİN MEVZUAT ŞARTI

İhale konusu taşınmazların yabancı uyruklu gerçek kişilere, yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiliğe sahip şirketlere ve Türkiye’de kurulan yabancı sermayeli şirketlere satışı, ilgili mevzuat hükümlerine tabi olacak.

Bu kapsamda yabancı yatırımcıların taşınmazı edinmelerinin mümkün olup olmadığını önceden araştırması gerekiyor.

ÖZELLEŞTİRME İŞLEMLERİ VERGİDEN MUAF

Duyuruda özelleştirme işlemlerinin her türlü vergi, resim, harç ve KDV’den muaf olduğu da belirtildi.

İhaleler 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde gerçekleştirilecek. İhalelerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında olmadığı ve Sümer Holding’in ihaleyi yapıp yapmamakta serbest olduğu bildirildi.

Yatırımcılar, ihale şartnamesi ve ekleriyle satışa çıkarılan taşınmazlara ilişkin diğer ayrıntılara Sümer Holding üzerinden ulaşabilecek.

03 Eyl 2026 - 00:10 - Ekonomi

Muhabir  Sema Elmas


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kalem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kalem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kalem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.