Jandarma 1 pilot alacak! 3.500 saat uçuş ve 21 yıl deneyim şartı

Jandarma Genel Komutanlığı, merkez teşkilatında görevlendirmek üzere 1 sözleşmeli uçak pilotu alacak. Başvurular 11 Ekim’de sona erecek.

Sinem Cibar
Sinem Cibar Tüm Haberleri

Jandarma Genel Komutanlığı, 2026 yılı kapsamında 1 sözleşmeli uçak pilotu alımı yapacağını duyurdu. Merkez teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında görevlendirilecek pilot için başvurular 24 Eylül 2026 tarihinde başladı.

İlanda aranan özel şartlar ise dikkat çekti. Adayların toplamda en az 3.500 saat uçuş tecrübesine, bunun en az 1.500 saatinin 1. Pilot (PIC) olarak gerçekleşmiş olmasına ve en az 21 yıllık uçuş hizmetine sahip olması gerekiyor.

BAŞVURULAR 11 EKİM’DE SONA ERECEK

Jandarma Genel Komutanlığı’nın sözleşmeli pilot temin ilanına göre başvurular 24 Eylül 2026 tarihinde başladı.

Adayların başvurularını en geç 11 Ekim 2026 saat 23.59’a kadar tamamlaması gerekiyor.

Başvurular yalnızca Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Personel Temin Sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılabilecek.

Adayların sisteme e-Devlet kapısı üzerinden giriş yapması gerekiyor. Sisteme e-Devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı seçeneklerinden biri kullanılarak erişilebilecek.

Posta yoluyla veya şahsen yapılacak başvurular ise dikkate alınmayacak.

SADECE 1 KİŞİ ALINACAK

İlan kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı merkez teşkilatında görevlendirilmek üzere 1 sözleşmeli uçak pilotu temin edilecek.

Atanmaya hak kazanan aday, Jandarma Genel Komutanlığınca uygun görülecek Jandarma Havacılık birimlerinde çalıştırılmayı kabul etmiş olacak.

İlanda ayrıca adayların yapılacak tüm uçuşlarda görevlendirmeyi kabul etmesi gerektiği belirtildi.

Sözleşmeli personel statüsünde gerçekleştirilecek atamanın ardından adayların sonradan başka birimlere atamasının yapılamayacağı da ilan metninde özellikle vurgulandı.

3.500 SAAT UÇUŞ TECRÜBESİ ŞARTI

Başvuruda aranan özel şartlar, ilanı diğer personel alımlarından ayıran en önemli bölüm oldu.

Sözleşmeli uçak pilotu adaylarının pilotluk lisansına sahip olması gerekiyor.

Bunun yanında adayların pilot olarak Business Jet tipi yüksek performanslı uçaklarda toplam en az 3.500 saat uçuşunun bulunması şartı aranıyor.

Bu uçuşların en az 1.500 saatinin 1. Pilot (PIC) olarak gerçekleştirilmiş olması gerekiyor.

Yani başvuru yapacak adayların yalnızca pilotluk lisansına sahip olması yeterli olmayacak. İlanda belirtilen yüksek uçuş tecrübesinin de belgelenmesi gerekecek.

EN AZ 21 YILLIK UÇUŞ HİZMETİ İSTENİYOR

İlanda deneyim açısından bir başka dikkat çekici şart daha bulunuyor.

Adayların en az 21 yıllık uçuş hizmeti veya uçuş tecrübesine sahip olması gerekiyor.

Ayrıca belirli Business Jet uçaklarında tip intibakı ve tecrübesi bulunan adaylara öncelik verileceği belirtildi.

İlanda özellikle Cessna Citation Sovereign, Longitude ve Latitude, Bombardier Challenger 604 ve 605 ile Gulfstream 450 ve 550 serisi uçak modellerinde deneyim tercih sebebi olarak sıralandı.

Bu uçak modellerinde deneyim sahibi olmak başvurunun zorunlu şartı olarak değil, tercihen aranan nitelik olarak duyuruldu.

YAŞ ŞARTI DA BELLİ OLDU

Başvuruda yaş konusunda da belirli bir kriter getirildi.

İlanın son başvuru tarihi olan 11 Ekim 2026 itibarıyla 18 yaşını tamamlamış adaylar başvurabilecek.

Bunun yanında adayların 1967 ve sonraki yıllarda doğmuş olması gerekiyor.

Böylece ilanda hem alt yaş hem de doğum yılı üzerinden bir sınır belirlenmiş oldu.

SAĞLIK RAPORU İSTENECEK

Pilot adaylarında sağlık şartı da aranıyor.

İlana göre adayların sağlık durumunun, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO) Annex 1 düzenlemeleri ile JAR-FCL 3 kapsamında ticari pilotlar için belirlenen şartlara uygun olması gerekiyor.

Sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmeye hak kazanan adayların, Sınıf 1 – Uçuşa Elverişlidir ibareli sağlık kurulu raporunu ilgili hastanelerden kendi imkanlarıyla temin etmesi gerekecek.

Adayların bu raporu sınava gelirken yanlarında bulundurması istenecek.

SINAV SÜRECİ NASIL OLACAK?

Başvurusu kabul edilen ve seçme sınavlarına katılmaya hak kazanan adaylara ilişkin sınav uygulama esasları, sınav ücreti, sınav merkezi ve sınav tarihi gibi bilgiler Personel Temin Sistemi üzerinden duyurulacak.

Adayların Jandarma Genel Komutanlığı tarafından gerçekleştirilecek sözlü ve/veya uygulamalı sınavda başarılı olması gerekiyor.

Sınav komisyonu, değerlendirme sonucunda herhangi bir adayı başarılı bulmaması halinde adayların tamamını eleme yetkisine sahip olacak.

Sınavı başarıyla tamamlayan adaylar için ayrıca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.

GENEL BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

İlanda pilot adaylarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesinde belirtilen genel şartları taşıması gerektiği belirtildi.

Adayların ayrıca askerlik hizmetini yapmış veya tamamlamış sayılması gerekiyor.

Adli sicil ve arşiv kaydı açısından da başvuruya engel bir durumun bulunmaması şartı aranıyor.

İlanda siyasi parti üyeliği konusunda da açık bir şart bulunuyor. Başvuracak adayların herhangi bir siyasi partiye üye olmaması gerekiyor.

Ayrıca adayların terör örgütleri ile bunların yasal veya yasa dışı uzantılarının eylem, toplantı, yürüyüş ve mitinglerine katılmamış veya desteklememiş olması şartı yer alıyor.

BAŞVURU NEREDEN YAPILACAK?

Jandarma’nın sözleşmeli pilot alımı için başvurular yalnızca elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

Adayların Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Personel Temin Sistemi üzerinden başvuru yapması gerekiyor.

Başvuru kılavuzu ve süreçle ilgili duyuruların Jandarma Genel Komutanlığı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Kariyer Kapısı üzerinden yayımlanacağı bildirildi.

Başvuruların son gününün 11 Ekim 2026 saat 23.59 olduğu hatırlatılırken, adayların başvuru kılavuzunun tamamını okuyarak işlem yapması istendi.

İlanda ayrıca başvuru sırasında yapılabilecek yanlış kodlamalar ve yanlış beyanlardan ya da duyuruların takip edilmemesinden doğabilecek olumsuz sonuçlardan adayların sorumlu olacağı belirtildi.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın 2026 yılı sözleşmeli pilot temininde yalnızca 1 kişilik kontenjan bulunurken, adaylardan yüksek düzeyde uçuş deneyimi ve belirli uçak modellerinde tecrübe talep edilmesi ilanı dikkat çekici hale getirdi.

24 Eyl 2026 - 00:37 - Güncel

Muhabir  Sinem Cibar


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kalem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kalem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kalem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.