Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yayımlanan ilanen tebligata göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu 22 Nisan 2026 tarihinde TURKISS İletişim Hizmetleri Limited Şirketi hakkında karar aldı.
2026/IK-THD/112 sayılı Kurul Kararı kapsamında şirket hakkında idari para cezası uygulanmasına karar verilirken, abonelere haksız yere tahakkuk ettirilen tutarların da iade edilmesi kararlaştırıldı.
Kurul kararında şirketin bilinen adresi, Ankara'nın Çankaya ilçesinde Kültür Mahallesi Ziya Gökalp Caddesi Bina No:22 Daire:32 olarak yer aldı.
13,4 MİLYON TL ABONELERE İADE EDİLECEK
Kararın dikkat çeken bölümünü abonelere yapılacak ödeme oluşturdu. BTK tarafından yapılan tespitin ardından şirket tarafından abonelere haksız yere tahakkuk ettirilen toplam 13 milyon 428 bin 505 TL’nin iade edilmesine karar verildi.
İade işlemlerinin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun 1 Mart 2018 tarihli ve 2018/DK-THD/57 sayılı kararıyla onaylanan “Abonelere Yapılacak İadelerde Uygulanacak Usul ve Esaslar” çerçevesinde gerçekleştirilmesi öngörüldü.
Böylece Kurul kararı yalnızca şirket hakkında uygulanacak idari yaptırımı değil, abonelerden haksız şekilde tahakkuk ettirilen tutarların geri ödenmesini de kapsadı.
ŞİRKETE 42 BİN 606 LİRALIK İDARİ PARA CEZASI
Kurul kararı kapsamında TURKISS İletişim Hizmetleri Limited Şirketi hakkında ayrıca 42 bin 606,31 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
İdari para cezasının dayanağı olarak 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 60'ıncı maddesinin dokuzuncu fıkrası ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun 1 Mart 2018 tarihli ve 2018/DK-THD/57 sayılı kararı gösterildi.
Kararda ayrıca 15 Şubat 2014 tarihli ve 28914 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği ile diğer ilgili mevzuat hükümlerine de atıf yapıldı.
CEZA 30 GÜN İÇİNDE ÖDENEBİLECEK
İlanen yapılan tebligatta idari para cezasının ödeme sürecine ilişkin ayrıntılara da yer verildi.
Buna göre şirketin, idari para cezasını ilanen tebliğinden itibaren 30 gün içinde ilgili Kullanım Kodu ve Tahakkuk Numarası ile Ziraat Bankası'nın tüm şubeleri aracılığıyla ödemesi gerekiyor. Ödeme makbuzunun bir örneğinin de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na ibraz edilmesi gerekiyor.
5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 17'nci maddesinin altıncı fıkrası kapsamında, idari para cezasının tebliğ edilmesinin ardından kanun yoluna başvurulmadan önce 30 gün içinde peşin olarak ödenmesi halinde cezada dörtte bir oranında indirim uygulanacağı bildirildi.
Peşin ödeme yapılmasının, ilgili tarafın kanun yoluna başvurma hakkını etkilemeyeceği de ilanda belirtildi.
TAKSİT İMKÂNI DA BULUNUYOR
İdari para cezasının ödenmesine ilişkin olarak taksit seçeneği de bulunuyor.
Buna göre şirket, cezanın 30 gün içerisinde, ilk taksiti peşin olmak üzere bir yıl içinde dört eşit taksitte ödenmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na başvurabilecek.
Ancak taksitli ödeme kabul edilirse, taksitlerin zamanında ve eksiksiz ödenmemesi halinde idari para cezasının kalan kısmının muaccel hale geleceği bildirildi.
KARARA KARŞI DAVA YOLU AÇIK
İlanen tebligatta şirketin Kurul kararındaki idari para cezasına karşı başvurabileceği hukuki yol da açıklandı.
Buna göre idari para cezasına karşı, tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içerisinde 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu hükümleri doğrultusunda iptal davası açılabilecek.
Dava açılması durumunda ise yürütmenin durdurulması veya iptal kararı bulunmadığı sürece idari para cezasının tahsil sürecinin devam edeceği belirtildi.
Bu durumda cezanın, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere işletmecinin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine gönderileceği kaydedildi.
KARAR İLANEN TEBLİĞ EDİLDİ
BTK tarafından yayımlanan ilanda, alınan karar ve ödeme sürecine ilişkin bilgilerin 7201 sayılı Tebligat Kanunu uyarınca ilanen tebliğ edildiği bildirildi.
Kurulun 22 Nisan 2026 tarihli ve 2026/IK-THD/112 sayılı kararıyla şirket hakkında uygulanan idari para cezası ile abonelere yapılması kararlaştırılan iade tutarı birbirinden ayrı olarak yer aldı.
Buna göre şirket hakkında 42 bin 606,31 TL idari para cezası uygulanırken, abonelere haksız yere tahakkuk ettirildiği belirtilen 13 milyon 428 bin 505 TL'nin iade edilmesi kararlaştırıldı.
İlanın abonelere yönelik iade sürecine ilişkin bölümünde, ödemelerin BTK tarafından daha önce onaylanan “Abonelere Yapılacak İadelerde Uygulanacak Usul ve Esaslar” çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.
Yorum yazarak Kalem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kalem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kalem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Kalem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kalem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kalem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.