Walter Fischer’ın Anlatı Paradigması Teorisi, hikâyenin önemine dikkat çekmekte, iletişimdeki kıymetini vurgulamaktadır. Topluluk önünde yapılan konuşmalara ya da birebir de yapılan konuşmalara bakıldığında her kim etkili bir hikâye buluyor ve etkili anlatabiliyorsa o unutulmaz oluyor. Çünkü sözler akıldan daha öteye duygulara böyle geçiyor. Nörobilimciler de hikâye anlatımının önemine dikkat çekiyor. Aristoteles, Retorik adlı eserinde bunu binlerce yıl önce ifade ediyor. O halde sizlerin de bir hikâyesi ve onu iyi anlatacak bir yöntemi olsun.
BILDIRCIN YUMURTASI
Ses sanatçıları tarafından çokça tercih edilen bıldırcın yumurtası, gırtlak bölgesini yumuşatmasının yanı sıra, ses telleri üzerinde de onarıcı etkiye sahip. BU sebeple tüketilmesinde fayda var. Yanı sıra akut bronşit, üst solunum ve akciğer enfeksiyonları gibi sorunlarda iltihap sökücü özelliğe sahip olan bıldırcın yumurtasının, aynı zamanda balgam sökücü özelliği de bulunuyor. Şüphesiz faydası bu kadar değil ama konuşmaya direkt ya da dolaylı katkıları bunlardır.
LAFI GEDİĞİNE KOYMAK
Roma İmparatoru Augustus’a kendisini çok benzeyen Yunanlı bir genç takdim etmişler.
Gencin kendisine bu kadar çok benzediğini göre imparator, ona, annesinin eskiden Roma’ya hiç gelip gelmediğini sormuş.
Ağustosun demek istediğini anlamakta gecikmeyen genç şunu demiş.
SÖZ VE ERDEM
İnsan sözlerini ölçülü ve düşünerek sarf etmeli ve gereğini yapmalı. Sonunu hesap etmeden konuşmak, sözün arkasında durmamak maalesef bizim toplumumuzda artık kronik bir durum aldı. Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama, seçim kampanyası sırasında halkın tepki gösterdiği Okinava’daki ABD’ye ait askeri üssü kaldırma sözlerini yerine getirmemesi üzerine 2010 yılında istifa etmişti. Bizim de bu seviyeye eriştiğimiz günleri ve yöneticileri diliyorum.
İRONİ YAPMAK
Tanınmış Alman viyolonisti Grünfeld hususi bir davette keman çalıyordu. Davetliler arasında bulunan bir komedi yazarı da durmadan yanındakilere çene çalıyor, ara sıra bulunduğu yeri unutup gevrek gevrek kahkahalar atıyordu.
Fena halde öfkelenen müzisyen bir aralık dayanamadı yazara yaklaşarak:
-Gülmeseniz iyi edersiniz. Ben sizin komedilerinize gülüyormuyum?
GÜNÜN SÖZÜ
"Ruhsuz hitabet olmaz."
Çiçero

- Annem gelmezdi ama babam sık sık Roma’ya gelirdi.
