Kastamonu-Çankırı sınırındaki Ilgaz Dağı’nın Büyük Hacet Tepesi’nde yapılan keşif, bilim dünyası ve doğa tutkunları için büyük heyecan yarattı. 2 bin 587 metre rakımlı zirvede, 60 milyon yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen deniz fosilleri bulundu. Fosiller, bölgenin tarih öncesi dönemlerde bir deniz yatağı olduğunu kanıtlar nitelikte.
Zirve tırmanışı, Kastamonu Üniversitesi ile Kastamonu Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirildi. Etkinliğe, Tosya Off-Road Kulübü ekipleri de katılarak keşfe destek verdi. Karadeniz’e yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunan dağın zirvesinde fosil bulan ekip büyük heyecan yaşadı.
Fosillerin Önemi ve Bilimsel Değeri
Tosya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi Öğretmeni Selahattin Kaplan, fosillerin yaklaşık 60 milyon ile 240 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirtti. Kaplan, "Bu bölgede her tırmanışımızda fosillerle karşılaşıyoruz. Şu anda elimde tuttuğum midye fosili, paleozoik dönemin izlerini taşıyor. Burası bir zamanlar Tetis Denizi’nin bir parçasıydı ve bölge yükselerek bugünkü Ilgaz Dağı’nı oluşturdu" dedi.
Kaplan, bölgedeki deniz yıldızı ve midye fosillerinin, Kuzey Anadolu’nun en yüksek dağlarından birinin geçmişte deniz yatağı olduğunu kanıtladığını ifade etti. "Kayayı kırdığımda içinden fosil ortaya çıkıyor. Şu anda elimde tuttuğum midye fosili, 60-240 milyon yıllık tarih öncesi yaşamın bir kanıtı" sözleriyle keşfin önemini vurguladı.
Ilgaz Dağı’nın Jeolojik Özellikleri
Coğrafya öğretmeni İsmail Şencan, Büyük Hacet Tepesi’nin bölgedeki en eski arazi olduğunu belirtti. "Uludağ 2 bin 543 metre, Ilgaz Dağı ise 2 bin 587 metre yüksekliğe sahip. Çankırı tarafları daha genç araziye sahipken, Ilgaz Dağı bölgesi tarih açısından çok daha eski bir oluşumu barındırıyor" dedi.
Tırmanış ve Keşif Süreci
Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, yürüyüş sırasında karşılaştıkları taş ve fosil örneklerinin kendilerini şaşırttığını söyledi. "Tosya’daki değerli hocalarımızla zirveye yürüdük. Yürüyüş sırasında dikkatimi çeken taşları hocalarımıza gösterdik ve inanılmaz bir tarih ortaya çıktı. Gerçekten çok gururlandım" ifadelerini kullandı.
Fosillerin Eğitim ve Araştırma Amaçlı Kullanımı
Kaplan, fosillerin öğrenciler için büyük bir eğitim değeri taşıdığını belirterek, "Öğrencilerimize bu kıymetli fosilleri gösterip tarih öncesi dönemi anlatmayı hedefliyoruz. Fosiller, sadece bilimsel açıdan değil, aynı zamanda doğa bilinci ve coğrafya eğitimi için de önemli bir kaynak" dedi.
Tarih ve Doğa Tutkunları İçin Eşsiz Deneyim
Ilgaz Dağı’nda gerçekleştirilen bu keşif, sadece bilim insanları ve öğretmenler için değil, doğa ve tarih tutkunları için de eşsiz bir deneyim olarak değerlendiriliyor. Fosillerin bulunduğu alan, Karadeniz’e yakınlığı ve yüksek rakımıyla bölgenin doğal ve jeolojik çeşitliliğini gözler önüne seriyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: