1942 yılında Filipinler’de savaşan Japonların, Gelibolu’da Türk askerlerinin uyguladığı taktiği kopya ettikleri, o yılda yapılan mektuplaşmalar ile ortaya çıktı.
Tarihler 1942 yılını gösterdiğinde 2. Dünya Savaşı’nda en hararetli zamanlar yaşanıyordu. Japonların Amerikan gemilerine yapmış olduğu Pearl Harbor saldırısının üzerinden bir yıl geçmişti. Japonlar sadece Amerika ile değil, Pasifik Okyanusu’ndaki diğer ülkelerle de savaş halindeydi. Japonların ilerleyişi Doğu Hint Adaları üzerinde ilerlemekteydi. Holanda’ya ait bugünkü Endonezya, Sumatra ve Java fazla bir direniş göstermeden Japonlara teslim olmuştu. Bir başka Japon ordusu ABD hegemonyasındaki Filipinlere girerek başkent Manila’yı ele geçirmişti. Japonların Filipinlerdeki ilerleyişi adada bulunan ABD birliklerini Bataan Yarımadası’na sıkışmaya mahkum etmişti. Bataan Yarımadası’nın muson iklimi etkisindeki balta girmemiş ormanlarında savaş devam etmekteydi…
Tarihten öğrenmeyi bilen Japonlar Bataan Yarımadası’nda 1915 yılında Çanakkale Savaşı’nda Türk ordusunun Anzaklara karşı yapmış olduğu taktiği uyguladılar. Balta girmemiş ormanlara konuşlandırılan Japon keskin nişancıları, ormandaki çalılardan kendilerine kamuflaj yaparak Bataan Yarımadası’nda tek tek Amerikan askerlerini indiriyor, Amerikalılar ise merminin nereden geldiğini anlayamıyorlardı. Aynı taktiği atalarımız Gelibolu Yarımadası’nda emperyalist düşman askerlerine karşı uygulamışlardı. Japonlar bu taktik sonucunda 70 bin Amerikalı ve Filipinli askeri esir aldılar.
19 Şubat 1942 yılında Amerikalı Albay F.Hodsold tarafından Londra’da yaşayan Francis C. Jones’a gönderilen mektuplarda Japonların uyguladığı taktiğin 1915 yılında Gelibolu’da Türkler tarafından kullanıldığı ifade ediliyor. Albay Hodsold’un bu olayı 19 Şubat 1942 tarihli Los Angeles Times gazetesinde yayınlanan telgraf yazışmalarından öğrendiği anlaşılıyor.
“Gelibolu’da kullanılan eski bir yöntem”
Londra’da yaşayan Jones’ın eline 18 Mart 1942 tarihinde geçen mektupta; “Bu sabah Los Angeles Times’da yayınlanan ve Bataan Peninsula’da bulunan Japon keskin nişancılardan bahseden telgrafın dikkatinizi çekeceğini düşünüyorum. Bu keskin nişancılar, yeşil üniformalarını ağaç parçaları ile kamufle ederek ve yüzlerini yeşile boyayarak fark edilmez oluyorlar. Bu numara, Türkler tarafından Gelibolu’da kullanılan eski bir yöntem” ifadeleri yer alıyor.
Günümüzde de kullanılıyor
Savaşılan ortamın habitatına uygun kamuflajlar, günümüzde de bir çok ülkenin askeri tarafından operasyonlarda kullanılıyor.
KÜLTÜR - SANAT
Yayınlanma: 07 Haziran 2019 - 17:16
Japonların Türk taktiği
1942 yılında Filipinler’de savaşan Japonların, Gelibolu’da Türk askerlerinin uyguladığı taktiği kopya ettikleri, o yılda yapılan mektuplaşmalar ile ortaya çıktı
KÜLTÜR - SANAT
07 Haziran 2019 - 17:16