Kazdağı Dağcılık Sporları Kulübü, bu haftaki doğa yürüyüşünde Çanakkale’nin eşsiz doğasına sahip Sarp Dağı ve hüzünlü hikayesiyle bilinen Karaburunlar mahallesini keşfetti. Yoğun yağış ve sis altında geçen yürüyüşte dağcılar, hem doğanın zorlu yüzüyle hem de Çanakkale Savaşı’nın izleriyle buluştu.
Çanakkale’nin doğa tutkunlarını bir araya getiren Kazdağı Dağcılık Sporları Kulübü, geçtiğimiz hafta sonu Serçeler Köyü Sarp Dağı ve Kirazlı Köyü Karaburunlar mahallesini kapsayan zorlu bir rota gerçekleştirdi. Sabah 08.40’ta Ortaca Köyü yakınlarındaki Hüseyin Bey Çiftliği’nden başlayan yürüyüş, bölgedeki çayın ayakkabılar çıkartılarak geçilmesiyle adrenalin dolu bir başlangıca sahne oldu.
Sarp Dağı'nda Sisli ve Yağmurlu Mücadele
Sarp Dağı’nın dik yamaçlarını zikzak çizerek tırmanan ekip, batı istikametindeki bele ulaştığında hava şartlarının zorlaşmasıyla karşılaştı. Gök gürültüsü ve şimşekler eşliğinde başlayan şiddetli yağmura rağmen geri adım atmayan dağcılar, yaklaşık 7 kilometrelik sırt hattını sisler içerisinde tamamladı. Yağmurluklara rağmen tamamen ıslanan ekip, plan değişikliğine giderek öğle molası için bölgedeki tek yerleşim yeri olan Karaburunlar mahallesine sığındı.
Tek Haneli Mahallede Sıcak Bir Mola
Sadece tek bir ailenin yaşadığı, elektrik ve suyun bulunmadığı Karaburunlar mahallesinde hayvancılıkla geçinen Hüseyin Kütük ve ailesi, dağcıları misafir etti. KOAH hastası olmasına rağmen ekiple sohbet eden Hüseyin Kütük’ün ikram ettiği çaylarla ısınan ekip, burada bölgenin hüzünlü tarihini de yerinde dinleme fırsatı buldu.
40 Haneden Geriye Kalan Tek Sağ Kurtulan: Şehitler Diyarı
Karaburunlar mahallesinin tarihi ise yürüyüşün en duygusal anlarını oluşturdu. Çanakkale Savaşı öncesi 40 haneli olan köyden, her evden bir kişinin savaşa gittiği ancak sadece bir kişinin sağ dönebildiği öğrenildi. 39 şehit veren köyün, savaş sonrası yetim ve dul kalan kadınların göç etmesiyle yavaş yavaş terk edildiği, bugün ise sadece yıkılmış ev temellerinin kaldığı belirtildi. Dağcılar, bu kahraman köyün topraklarında şehitleri rahmetle andı.

Coşkun Sular ve Barajdaki Doluluk
Dönüş yolunda Kızılcık ve Karaburunlar derelerini geçen ekip, sağanak yağış sonrası yükselen su debisi nedeniyle zor anlar yaşadı. Diz boyuna ulaşan suları botlarıyla geçen dağcılar, Ortaca Çayı’nın coşkun ve kırmızı akan suları eşliğinde 16.00 sıralarında parkuru tamamladı.
Yürüyüş sonrası Çanakkale Barajı’ndaki doluluk oranının gözle görülür şekilde arttığını gözlemleyen ekip üyeleri, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen doğada olmanın mutluluğunu paylaştı. Kulüp üyeleri, "Hayat doğadadır" sloganıyla bir sonraki rotada buluşmak üzere günü noktaladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: