Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde yapılan resmi denetimler sırasında bir şarküteri işletmesinde ortaya çıkan hijyen eksikliği ve bozuk ürünler, büyük tepkiye neden oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 19 Kasım–5 Aralık tarihleri arasında 81 ilde yürüttüğü yüksek riskli hayvansal gıda denetimleri kapsamında kontrol edilen işletmede, kıyma makinasında kurtlanma ve uygun olmayan koşullarda muhafaza edilen ürünler tespit edildi. Denetim sonrası işletmeye yaklaşık 42 bin TL idari para cezası kesilirken işletme mühürlenerek faaliyetten men edildi.
Denetimde Mide Bulandıran Manzara: Kurtlanmış Kıyma Makinası
Gökçeada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, 21 Kasım’da ilçede et, süt ürünleri ve kanatlı et satışı yapan işletmelere yönelik rutin kontroller gerçekleştirdi. Denetimler sırasında bir şarküteride karşılaşılan görüntüler ekipleri şaşırttı. İşletmede bulunan kıyma makinasının kurtlandığı, et ve süt ürünlerinin muhafaza koşullarının tamamen yetersiz olduğu, soğuk zincirin korunmadığı ve raflarda bozulmuş ürünlerin yer aldığı belirlendi.
Yetkililer tarafından yapılan incelemede, ürünlerin hem genel hijyen kurallarına hem de özel muhafaza kriterlerine aykırı şekilde depolandığı tespit edildi. Özellikle kanatlı ürünler ve kırmızı etlerin uygun sıcaklıklarda saklanmaması nedeniyle bozulduğu kaydedildi.
Tonlarca Ürün İmha Edildi
Denetim ekibi tarafından yapılan detaylı kontrol sonrasında son tüketim tarihi geçmiş olan ve bozulduğu tespit edilen ürünler derhal toplatılarak imha edildi. İmha edilen ürünlerin miktarı dikkat çekici boyutlara ulaştı.
840 kilogram kanatlı eti
1.169 kilogram kırmızı et
112,5 litre süt
Toplamda iki tona yaklaşan bu ürünlerin halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği, satışa sunulmuş olmalarının büyük bir tehlike oluşturabileceği bildirildi.
Şarküteriye 42 Bin TL Ceza ve Mühürleme
Yapılan tespitlerin ardından şarküteri işletmesine yaklaşık 42 bin TL idari para cezası uygulandı. İşletme, yasalar gereği faaliyetten men edilerek mühürlendi. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hijyen ve gıda güvenliği koşullarına aykırı davranan işletmelerle ilgili cezai işlemlerin kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.
Ayrıca Gökçeada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından işletme sahipleri hakkında Gökçeada Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Bu adımın, halk sağlığını tehlikeye atan iş yerlerine karşı caydırıcı bir uygulama olması hedefleniyor.
Bakanlığın Ülke Genelindeki Denetim Seferberliği Sürüyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvansal gıdaların yoğun tüketildiği dönemlerde ülke genelinde sıklaştırılmış denetimler gerçekleştiriyor. 19 Kasım–5 Aralık tarihleri arasında başlatılan kontrol planı kapsamında et, tavuk, süt ürünleri gibi yüksek riskli gıdaların satış noktaları mercek altına alındı. Denetimlerin amacının, tüketicinin güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak ve olası sağlık risklerini en aza indirmek olduğu belirtildi.
Gökçeada’daki olayın ardından bölge genelinde denetimlerin daha da sıklaştırılacağı ve benzer işletmelere yönelik kontrollerin artarak devam edeceği açıklandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: