Türkiye’nin farklı bölgelerinde hissedilen sarsıntılar ve İsrail’den gelen deprem iddiaları endişe yarattı. Balıkesir’in Sındırgı ilçesi ise uzmanların yakından izlediği bölgeler arasında yer alıyor.
Son günlerde Türkiye genelinde irili ufaklı depremler kaydediliyor. Özellikle Ege ve Marmara hattında meydana gelen düşük ve orta şiddetteki sarsıntılar, deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Bu kapsamda Balıkesir’e bağlı Sındırgı, aktif fay hatlarına yakın konumu nedeniyle yeniden gündeme geldi. Daha önce bölgede yaşanan depremler ve artçı sarsıntılar, Sındırgı’nın uzmanlar tarafından sürekli izlenmesine neden oluyor.
Öte yandan, gece saatlerinden itibaren Orta Doğu’dan gelen bilgiler de dikkat çekti. İsrail’de 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği yönündeki iddialar kısa sürede sosyal medyada yayıldı.
Resmi kaynaklardan yapılan ilk değerlendirmelere göre sarsıntının yerel ölçekte hissedildiği, ancak ciddi bir can veya mal kaybı bildirilmediği ifade ediliyor. Bölgedeki fay hatlarının hareketliliği nedeniyle bu tür depremlerin zaman zaman yaşandığına dikkat çekiliyor.
Dünyanın farklı noktalarında da benzer bir tablo söz konusu. Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alan ülkelerde, Balkanlar’da ve Akdeniz havzasında son 24 saat içinde çeşitli büyüklüklerde depremler kaydedildi. Uzmanlar, bu sarsıntıların büyük bir kısmının olağan yer kabuğu hareketleri olduğunu, ancak her depremin ciddiyetle takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Türkiye için ise uyarı net: Deprem bir ihtimal değil, bir gerçek. Yetkililer, vatandaşların yalnızca resmi kurumların açıklamalarını dikkate alması, sosyal medyada dolaşan doğrulanmamış bilgilere itibar etmemesi gerektiğini belirtiyor. Sındırgı başta olmak üzere riskli bölgelerde yapı güvenliği, bireysel hazırlık ve afet bilinci hayati önem taşıyor.
Son yağmurlarla birlikte suya doyan toprak, gevşediği için heyelan riskinin büyük oranda arttığını bildiren yetkililer, aynı zamanda sel ve su taşkınlarına dikkat edilmesi uyarısında bulunuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: