17 Nisan 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atama kararlarıyla Türkiye’nin yurt dışı temsilciliklerinde kapsamlı bir görev değişimi gerçekleştirildi. 2026/107 ve 2026/108 sayılı kararlar doğrultusunda birçok büyükelçi merkeze alınırken, farklı ülkelere yeni atamalar yapıldı.
Kararlar, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 4’üncü maddeleri kapsamında yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikler, Türkiye’nin diplomatik kadrolarında önemli bir güncellemeyi beraberinde getirdi.
MERKEZE ALINAN BÜYÜKELÇİLER AÇIKLANDI
Yayımlanan karar kapsamında, Bolivya ve Ekvator nezdinde görev yapan iki büyükelçi merkeze alındı. Buna göre;
- Bolivya Çokuluslu Devleti nezdinde görev yapan Ertan Yalçın,
- Ekvator Cumhuriyeti nezdinde görev yapan Makbule Başak Yalçın,
görevlerinden alınarak merkeze çekildi.
Ayrıca 2026/108 sayılı karar kapsamında Angola Cumhuriyeti nezdinde görev yapan Büyükelçi Muhammet Mustafa Çelik de merkeze alınan isimler arasında yer aldı.
YENİ BÜYÜKELÇİ ATAMALARI DİKKAT ÇEKTİ
Görevden almaların ardından birçok ülkeye yeni büyükelçi ataması yapıldı. Resmî Gazete’de yer alan bilgilere göre;
- Gine-Bissau Cumhuriyeti’ne Mehmet Cem Kahyaoğlu,
- Macaristan’a Gülsun Erkul,
- Nijer Cumhuriyeti’ne Özgür Arslan,
- Malezya’ya Nevzat Uyanık,
- İsveç Krallığı’na Korhan Karakoç,
- Madagaskar Cumhuriyeti’ne Halime Ebru Demircan,
Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni büyükelçileri olarak görevlendirildi.
Bu atamalarla birlikte Türkiye’nin farklı coğrafyalardaki diplomatik temsil gücünde yeni bir dönem başladı.
ANGOLA BÜYÜKELÇİLİĞİNE YENİ İSİM
2026/108 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla Angola Cumhuriyeti nezdindeki büyükelçilik görevinde de değişikliğe gidildi. Mevcut Büyükelçi Muhammet Mustafa Çelik merkeze alınırken, yerine Özgür Uludüz atandı.
Bu değişiklikle birlikte Angola’daki diplomatik temsil görevi yeni büyükelçiye devredilmiş oldu.
ATAMA KARARLARI RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANDI
Tüm atama ve görevden alma kararları 16 Nisan 2026 tarihinde alındı ve 17 Nisan 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla resmiyet kazandı.
Resmî Gazete’de yayımlanan bu tür atama kararları, kamu yönetiminde şeffaflık ve resmi süreçlerin tamamlanması açısından önem taşıyor.
TÜRKİYE’NİN DIŞ TEMSİLCİLİKLERİNDE YENİ DÖNEM
Yapılan atamalarla birlikte Türkiye’nin dış temsilciliklerinde yeni bir yapılanma süreci başladı. Farklı bölgelerde görev alacak büyükelçiler, Türkiye’nin diplomatik ilişkilerini yürütme ve geliştirme sorumluluğunu üstlenecek.
Yeni görevlendirilen büyükelçilerin, görev yaptıkları ülkelerde siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütmesi bekleniyor.
Resmî Gazete’de yayımlanan bu kararların ardından gözler, yeni büyükelçilerin görev yapacakları ülkelerde atacakları adımlara çevrildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: