• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • VEFAT
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SEYAHAT
  • MEKAN
  • RESMİ İLAN
  • METEOROLOJİ BiL BAKALIM ŞEHİR RÖPORTAJ DEDiKODU ASAYİŞ ASTROLOJİ GÜNDEM BİLİM ÇEVRE DÜNYA EĞİTİM İŞ DÜNYASI KÜLTÜR - SANAT SAĞLIK SPOR TEKNOLOJİ TELEVİZYON TURİZM YAŞAM YEMEK
  • Ara
SON DAKİKA:
11:29
Çanakkale’den LGS’de Büyük Başarı: 6 Öğrenci Türkiye Birincisi Oldu
10:59
Çanakkale 12 Temmuz 2025 deniz suyu sıcaklıkları
10:35
Kumkale Köyü'nde su seviyesi alarm veriyor
07:01
Troya Uluslararası Flüt Yarışması başvuruları devam ediyor
00:50
Lapseki Belediyesi'nden AGS ve ÖABT sınavına ücretsiz servis desteği
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. TVHB'den Milletvekillerine çağrı
GÜNCEL
Yayınlanma: 28 Temmuz 2024 - 19:37

TVHB'den Milletvekillerine çağrı

Türk Veteriner Hekimler Birliği, Milletvekillerine “Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için oy kullanırken sahipsiz hayvanların öldürülmesine sebep olacak olan bu kanun teklifine aklı, bilimi ve vicdanı temel alarak “HAYIR” oyu verin” çağrısında bulundu.

GÜNCEL
28 Temmuz 2024 - 19:37
Yorumlar
7 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TVHB'den Milletvekillerine çağrı
Sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başladı. Türk Veteriner Hekimler Birliği de Milletvekillerine genel bir çağrıda bulundu. Kanun teklifinin geri çekilmesi gerektiğini belirten TVHB, “Öldürmeden sorunu çözmek mümkün” dedi.

TVHB tarafından yapılan açıklamada; “Ülkemizin sağlık çalışanlarını ve hukukçularını temsil eden meslek birlikleri olarak 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi hakkında ortak görüşlerimizi bildirmek, çözüm önerilerimizi bir kez daha kamuoyu ve yasayı oylayacak milletvekillerine duyurmak istiyoruz.

Uzun zamandır gündemde olan ve adeta toplumu ikiye ayıran kanun teklifi, ilgili meslek ve hukuk uzmanları, meslek örgütleri, STK’lar ile üniversitelerin görüşleri alınmadan yapılmıştır. Bu nedenle teklifin dayandırıldığı gerekçeler eksik ve hatalıdır. Kanıt olarak sunulan bilimsel veriler güncel değildir.   

Kanun teklifi bu haliyle meclisten geçerse;

Ötanazi maddesinin tekliften çıkarıldığı iddia edilse de yerine getirilen 5996 Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesinin 3. Fıkrası teklifte bulunan diğer bazı maddeler ile birlikte değerlendirildiğinde ötanaziye imkan vermektedir. Kanun teklifinin 1. Maddesinde geçen; “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla”, 4. Maddesinde geçen; “.. kanuni istisnalar hariç”  ve “…….. insan ve çevre sağlığı için oluşabilecek”, 6. Maddesinde geçen; “kanuni ve tıbbi”  gibi geniş kapsamlı ifadelerle hem ötanaziye açık kapı bırakılmakta, hem de karar verme yetkisi veteriner hekimin iradesi dışına çıkarılmaktadır.

Kanun teklifine göre toplanıp rehabilite edilen hayvanların yerine bırakılması yasaklanmaktadır. Ancak hayvan sayısı teklifte belirtildiği gibi 4 milyon olarak kabul edilirse, mevcut barınak kapasitesi ihtiyaç duyulanın yalnızca %3’ünü (105 bin / 4 milyon) karşılamaktadır. Bu durumda toplanan hayvanlara ne olacağı sorusu kaygı yaratmaktadır. Kanun teklifinde belediyelere bakımevi yapması için 2028 yılına kadar süre verildiğine göre mevcut durumda bakımevi olmayan belediye yöneticileri “öldürmek veya hapis cezası” arasında tercih yapmak zorunda kalacaktır.

Kanun teklifinde köpek popülasyonunu azaltmak için çözüm olarak sunulan ötanazi/itlaf yönteminin iddia edildiğinin aksine başarılı olmadığı, buna karşın tüm yeni bilimsel çalışmalar ile farklı ülkelerde yapılmakta olan saha uygulamalarında kısırlaştırmanın köpek sayısını azaltmakta en uygun yöntem olduğu konusunda tam bir mutabakat bulunmaktadır.

Kanun teklifine gerekçe yapılan hayvanlarda ve insanlarda kuduz artışı iddiasının da Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı verilerine göre doğru olmadığı görülmektedir. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bilinenin aksine, kuduz kontrolü açısından sahipsiz köpeklerin itlaf edilmelerine geniş ölçüde karşı çıkmaktadır: “Köpek kaynaklı kuduzu kontrol altına almakta kitlesel olarak yapılan aşılamaların etkili olduğu defalarca gösterilirken, köpeklerin yok edilmesinin ise uzun vadede köpek yoğunluğunu azaltmadığı veya kuduzu kontrol altına almada başarılı olmadığı açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle toplu köpek itlafları kuduz kontrol stratejisinin bir parçası olmamalıdır. Bu strateji etkili olmadığı gibi sahipsiz köpekler hedef alındığında aşılama programlarına zarar verebilmektedir.”

Teklif kabul edilerek kanunlaşırsa toplanacak hayvanlar genellikle aşılı ve toplumla uyumlu hayvanlar olacaktır. Boşalan sokaklara yakalanması daha zor, güçlü, üreme kapasitesi yüksek ve aşısız hayvanlar gelecektir. İnsan merkezli olduğu söylenen bu uygulama bilakis daha fazla kuduz ve yeni saldırı riskini birlikte getirecektir.

Kırsal bölgeler başta olmak üzere yaban hayvanlarını yerleşim bölgelerine sokmayan köpekler fiziksel olarak bariyer görevi yapmaktadırlar. Köpeklerin toplatılarak oluşturdukları bu bariyerin ortadan kaldırılması ile, bu kanun teklifine gerekçe yapılan kuduz hastalığının doğadaki rezervuarları olan tilki, çakal gibi yabani memelilerden evcil memeli hayvanlara (sığır, koyun, kedi vb.) ve insanlara bulaşmasının kolaylaşacağı unutulmamalıdır.

Şehirlerde kedi ve köpeklerin yerine sokaklarda ve bahçelerde daha fazla kemirgen ve yılan gibi hayvanlar ile bunların getireceği hastalık riski artacaktır.

Kanun teklifi kabul edilirse belediyelerde çalışan veteriner hekimler, ettikleri yeminle idarecilerin baskısı arasında kalacaklar, evrensel etik ve tıbbi ilkelere göre sağlıklı karar vermekte zorlanacaklardır.

Görüldüğü üzere teklif kanunlaşırsa hem iddia edildiği gibi sokaklardaki hayvan sayısı azalmayacak hem de tartışılan olumsuzluklar artacak, kamu barışı zarar görecek, yıllardır yerine getirilmeyen yükümlüklerin cezası hayvanlara kesilmiş olacaktır.  İtlafın bu coğrafyada yaratacağı tarifsiz travmanın etkileri çocuklarımız başta olmak üzere hafızalardan silinmeyecektir.

Milletvekillerine sesleniyoruz! Kanun teklifini bu haliyle kabul etmeyin, çözüm zor değil!

Dört milyon hayvanın kademeli şekilde öldürülmesi yerine 1,5 milyon hayvanın kısırlaştırılmasıyla sorunun çözülmesi mümkündür. Üstelik bu çözüm etik ve bilimsel olduğu gibi sürdürülebilirlik, sosyolojik ve ekonomik açıdan en avantajlı çözümdür.

Önerilerimiz;

Öncelikle kanun teklifi geri çekilmeli, meslek örgütleri, STK’lar ve uzmanların katılımıyla tekrar gözden geçirilmelidir.

En önemli sorun yapısaldır. Belediyelerin hayvan sağlığı ve toplum sağlığını koruması ve sosyal belediyecilik amacıyla hayvanlara da dokunabilmesi için Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulması 5199 sayılı Kanun ile zorunlu olmalıdır.

Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve Veteriner İşleri Müdürlüklerinde nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanmalıdır. Geçici hayvan bakımevlerinin standartları belirlenmeli, çalışan yardımcı personel hijyen, hayvan davranışları, hayvan refahı ve bakımı, hayvanların tutulması ve yakalanması konusunda eğitim almalıdır.

Belediyelerin en kısa süre içerisinde yeterli kapasitede bakımevi kurması sağlanmalıdır. Bakımevi kuramayan belediyeler için, eğer belediyenin uygun arazisi yoksa ilgili kurumlar eliyle arazi verilmeli, TOKİ vasıtasıyla hayvan bakımevi yapılmalı ve daha sonrasında ilgili belediyelerin İller bankası ödeneklerinden kesilmelidir.

İhtiyaç duyulan bölgelerde veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınmalıdır.

Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışlar yasaklanmalı, ağır yaptırımlar getirilmelidir.

Sokaktan sahiplenme özendirilmeli, hayvanların her yaşta kimliklendirilmesi ile ilgili olarak süreyi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirleyebileceği konusunda 5199 sayılı Kanuna madde eklenmelidir.

Çevreye uyum gösteremeyen, yaşlı, zayıf, engelli vb. köpekler ve kediler sahiplendirilinceye kadar veya hayatları boyunca bakımevlerinde kalmalıdır.

Sokağa terkedilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.

Önemli bir sokak hayvanı kaynağı olan kırsal yerleşim alanları ile tarım işletmelerindeki hayvanlar kayıt altına alınmalı ve kısırlaştırma çalışmalarına öncelikle bu alanlardan başlamalıdır.

Hayvan sahiplenme şartları yeniden düzenlenmeli, sahiplendirme özendirilmeli ve teşvik edilmeli, bireysel sahiplenmenin yanı sıra ülkemizde bulunan çok sayıda şirketin ve kamu kurumlarının hayvanları sahiplenmesi sağlanmalıdır.

Hayvan refahı fonu oluşturularak bütçenin sadece bu amaçla kullanılması sağlanmalıdır.

Toplumsal bilincin artırılması için her yaş grubuna yönelik eğitim çalışmaları yapılmalı, kamu spotları ile farkındalık artırılmalıdır.

Çözüm için başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütleri ve diğer gönüllülerden destek alınmalı, destekleri istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmelidir.

Yerel yönetimlerde çalışan veteriner hekimlerin evrensel bilim ve etik kurallarına göre karar verebilmeleri için çalışma koşullarının ve iş güvencesinin sağlanacağı gerekli tedbirler kanuna eklenmelidir.

Gerçekleştirilmesi hiç de zor olmayan bu önerilerimiz hayata geçirilip etkili bir şekilde uygulandığında sahipsiz sokak hayvanı sorunu kalıcı bir çözüme kavuşabilecektir” ifadeleri kullanıldı.

HABER MERKEZİ
EDİTÖR
Sedanur Arıgün
Sedanur Arıgün
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Çanakkale Cemevi’nde Aşure ve Cem Etkinliği düzenlenecek
Çanakkale Cemevi’nde Aşure ve Cem Etkinliği düzenlenecek
Eski Tip Ehliyetler 1 Ağustos’ta Geçersiz Sayılacak!
Eski Tip Ehliyetler 1 Ağustos’ta Geçersiz Sayılacak!
Düzenli Deniz Seferlerine Yeni Kurallar Geldi: Gemilerde Yaş Sınırı, Sigorta Zorunluluğu ve Ücret Tavanı!
Düzenli Deniz Seferlerine Yeni Kurallar Geldi: Gemilerde Yaş Sınırı, Sigorta Zorunluluğu ve Ücret Tavanı!
Proje Okulları Artık Daha Nitelikli: MEB’den Kapsamlı Yeni Yönetmelik
Proje Okulları Artık Daha Nitelikli: MEB’den Kapsamlı Yeni Yönetmelik
ilan.gov.tr
Son Haberler
Çanakkale Cemevi’nde Aşure ve Cem Etkinliği düzenlenecek
Çanakkale Cemevi’nde Aşure ve Cem Etkinliği düzenlenecek
Eski Tip Ehliyetler 1 Ağustos’ta Geçersiz Sayılacak!
Eski Tip Ehliyetler 1 Ağustos’ta Geçersiz Sayılacak!
Çiftçiye Dev Destek: 865 Milyon Liralık Ödeme Hesaplara Aktarıldı!
Çiftçiye Dev Destek: 865 Milyon Liralık Ödeme Hesaplara Aktarıldı!
Küçükkuyu’da Hasat ve Bereket etkinliği
Küçükkuyu’da Hasat ve Bereket etkinliği
MEB Akademi Giriş Sınavı Yarın Yapılacak!
MEB Akademi Giriş Sınavı Yarın Yapılacak!
Çanakkale’den LGS’de Büyük Başarı: 6 Öğrenci Türkiye Birincisi Oldu
Çanakkale’den LGS’de Büyük Başarı: 6 Öğrenci Türkiye Birincisi...
Kredi Kartı Borçlarına Yapılandırma Faizinde Yeni Dönem!
Kredi Kartı Borçlarına Yapılandırma Faizinde Yeni Dönem!
Dijital Dönüşümde Yeni Dönem Başladı!
Dijital Dönüşümde Yeni Dönem Başladı!
Çok Okunan Haberler
İYİ Parti Heyeti Yangın Bölgesinde: “Milletimizin Yanındayız”
İYİ Parti Heyeti Yangın Bölgesinde: “Milletimizin Yanındayız”
Muharrem Serttaş, Gökçeada’nın stratejik önemine dikkat çekti
Muharrem Serttaş, Gökçeada’nın stratejik önemine dikkat çekti
Engin ve Dilan Polat Davasında Flaş Gelişme: Kayyum Kararı Kaldırıldı!
Engin ve Dilan Polat Davasında Flaş Gelişme: Kayyum Kararı Kaldırıldı!
CHP'nin 81 il başkanından ortak açıklama
CHP'nin 81 il başkanından ortak açıklama
Karabiga’da 41. Priapos Deniz Festivali Rüzgarı Esti: Emre Fel ve Hüsnü Şenlendirici Unutulmaz Bir Gece yaşattı
Karabiga’da 41. Priapos Deniz Festivali Rüzgarı Esti: Emre Fel ve...
CHP heyetinden Gökçeada’ya ziyaret
CHP heyetinden Gökçeada’ya ziyaret
Çanakkale'de 2.500 Yıllık Gizem Çözüldü: Dardanos Tümülüsü'nün Sırları Gün Yüzüne Çıktı
Çanakkale'de 2.500 Yıllık Gizem Çözüldü: Dardanos Tümülüsü'nün...
Çanakkale’de Korkutan Trafik Kazası: 6 Kişi Yaralandı!
Çanakkale’de Korkutan Trafik Kazası: 6 Kişi Yaralandı!
Sosyal Yaşam Evlerinde Yaz Okulu etkinlikleri başladı
Sosyal Yaşam Evlerinde Yaz Okulu etkinlikleri başladı
Çanakkale’de Altın Fiyatları Yükselişte!
Çanakkale’de Altın Fiyatları Yükselişte!
Son Yorumlananlar
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler tarihle buluştu
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler...
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom Embolizasyonu Artık Çanakkale’de!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom...
Çanakkale İskele bölgesinde trafik kilitlendi
Çanakkale İskele bölgesinde trafik kilitlendi
Çanakkale İl Özel İdaresi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Hizmete Açıldı
Çanakkale İl Özel İdaresi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon...
Barış Kordonu'nda seyyar satıcılara müdahale
Barış Kordonu'nda seyyar satıcılara müdahale
Çan'da tır konvoylu düğün!
Çan'da tır konvoylu düğün!
Eğitim-Sen'den okullarda kadrolu temizlik personeli talebi
Eğitim-Sen'den okullarda kadrolu temizlik personeli talebi
Gökçeada'da aşure ikramı etkinliği
Gökçeada'da aşure ikramı etkinliği

Ana Sayfa
VEFAT
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
SEYAHAT
MEKAN
RESMİ İLAN
METEOROLOJİ
BiL BAKALIM
ŞEHİR
RÖPORTAJ
DEDiKODU
ASAYİŞ
ASTROLOJİ
GÜNDEM
BİLİM
ÇEVRE
DÜNYA
EĞİTİM
İŞ DÜNYASI
KÜLTÜR - SANAT
SAĞLIK
SPOR
TEKNOLOJİ
TELEVİZYON
TURİZM
YAŞAM
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • DEDiKODU
  • FALCI
  • GÜNCEL
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLAN
  • RÖPORTAJ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.