Uyurken şiddetli horlama, gündüz aşırı uyuklama ve uykuda solunumun durması... Bu belirtiler size tanıdık geliyorsa, dikkat! Uzmanlar, uyku apnesi sendromunun göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekiyor.
Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Asaf Baygül, uyku apnesiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu:
“Uyku apnesi sadece horlamadan ibaret değildir. Uykuda nefes durmaları, tedavi edilmediğinde kalp hastalıkları, inme, şeker hastalığı ve hatta ani ölümler gibi ciddi sonuçlara neden olabilir.”
17 Yıldır Cihazla Uyuyor: “Kendimi boğulmuş gibi hissediyordum”
Hastanede tedavi gören Erdal Karaca, hastalığıyla 17 yıl önce tanıştı. Şiddetli horlama şikayetiyle başvurduğu hastanede uyku apnesi tanısı konulan Karaca, solunum destek cihazı (CPAP) kullanarak sağlığına kavuştu.“Eşim başımda nöbet tutuyordu, nefes alıyor muyum diye sürekli kontrol ediyordu. Makineyi kullanmaya başladıktan sonra hem ben hem eşim rahat ettik. Artık deliksiz uyuyorum.”
3 Ana Belirtiye Dikkat!
Dr. Baygül, uyku apnesinin en yaygın 3 belirtisini şöyle sıralıyor: Şiddetli Horlama: Yan odadan duyulabilecek kadar güçlü sesle horlama. Uykuda Nefes Durması (Apne): Gece boyunca solunumun belli aralıklarla durması. Gündüz Uyuklamaları: Araç kullanırken, kitap okurken ya da televizyon izlerken istemsizce uykuya dalma.50 Yaş Üstü Erkeklerde Daha Sık Görülüyor
Uyku apnesinin, genellikle 50 yaş üstü erkeklerde ve özellikle kilolu, boynu kalın, sigara ve alkol kullanan bireylerde daha yaygın görüldüğünü ifade eden Baygül, hastalığın tespit süreci hakkında şu bilgileri verdi:“Tanı koymadan önce hastayı bir gece uyku laboratuvarında izliyoruz. Hafif vakaları takip ediyor, ağız içi aparatlar öneriyoruz. Orta ve ağır vakalara ise CPAP cihazı veriyoruz. Bu cihazlar sayesinde gece boyunca rahat ve sağlıklı uyuyabiliyorlar.”
Tedavi Edilmezse Trafikte Felaketle Sonuçlanabilir
Dr. Baygül, uyku apnesinin yalnızca kişisel sağlık açısından değil, toplum sağlığı açısından da risk taşıdığını vurguladı:“Uzun yol şoförlerinde veya sık araç kullanan bireylerde uyku apnesi teşhis edilmezse, trafikte uykuya dalarak ölümcül kazalara yol açabilir. Bu durum yalnızca hastayı değil, çevresindekileri de tehdit eder.”
Tedavi Hayat Kurtarıyor!
Uyku apnesinin teşhis ve tedavisinin kesinlikle geciktirilmemesi gerektiğini vurgulayan Baygül, şu uyarıyla sözlerini noktaladı:“Uyku apnesi tedavi edilmezse tansiyon ilaçlarına yanıt vermeyen dirençli hipertansiyon, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, felç ve uykuda ani ölüm gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Basit bir horlama deyip geçmeyin!”iHA
- HABERİN DEVAMI
- 1