27 Mart 2026 tarihli ve 33206 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yatırım fonlarına uygulanan tevkifat (stopaj) oranlarında önemli değişikliğe gidildi. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67’nci maddesi kapsamında yapılan düzenleme, yatırımcıların elde ettiği kazançlara uygulanacak vergi oranlarını yeniden şekillendirdi.
26 Mart 2026 tarihinde imzalanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yürürlüğe konulan 11107 sayılı karar, özellikle yatırım fonları üzerinden elde edilen gelirlerde dikkat çeken oran değişiklikleri içeriyor.
HANGİ FONLARDA VERGİ ORANLARI DEĞİŞTİ?
Yeni düzenleme kapsamında, hisse senedi yoğun fonlar ile girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonlarına yönelik vergi oranlarında farklılaşmaya gidildi.
Karara göre; hisse senedi yoğun fonların katılma paylarından elde edilen kazançlarda belirli şartlar korunurken, özellikle iki yıldan uzun süre elde tutulan bazı yatırım araçlarında stopaj oranı sıfır olarak uygulanacak. Bu durum, uzun vadeli yatırımcılar açısından önemli bir avantaj olarak öne çıkıyor.
Öte yandan, diğer yatırım fonlarından elde edilen kazançlara uygulanan tevkifat oranı yüzde 17,5 olarak belirlendi. Böylece kısa vadeli veya belirli kapsam dışındaki fon yatırımlarında vergi yükü devam edecek.
İKİ YIL ŞARTI DİKKAT ÇEKTİ
Düzenlemenin en dikkat çeken noktalarından biri, iki yıl ve üzeri elde tutma şartı oldu. Buna göre; girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonları katılma paylarından elde edilen kazançlar, iki yıldan fazla süreyle elde tutulması halinde yüzde 0 stopaj oranına tabi olacak.
Bu uygulama, yatırımcıları daha uzun vadeli yatırım yapmaya teşvik etmeyi amaçlayan bir adım olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda piyasada istikrarın artırılması ve uzun vadeli fonların desteklenmesi hedefleniyor.
TEFAS DIŞI SERBEST FONLAR İÇİN ÖZEL DÜZENLEME
Kararda ayrıca, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) dışında işlem gören serbest fonlara yönelik özel bir düzenlemeye de yer verildi. Buna göre, TEFAS’ta işlem görmeyen hisse senedi yoğun serbest fonların katılma paylarından elde edilen kazançlar da yeni vergi oranları kapsamında değerlendirilecek.
Bu değişiklik, platform dışı yatırım araçlarını tercih eden yatırımcılar açısından da doğrudan etkili olacak. Böylece vergi uygulamasında kapsam genişletilmiş oldu.
YÜRÜRLÜK TARİHİ VE UYGULAMA DETAYLARI
11107 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girdi. Ancak uygulama, özellikle belirli fon türleri için kararın yayımlandığı tarihten sonra iktisap edilen katılma paylarından elde edilen kazançlara yönelik olacak.
Bu durum, mevcut yatırımlar ile yeni yatırımlar arasında uygulama farkı oluşturabileceği için yatırımcıların dikkat etmesi gereken önemli bir detay olarak öne çıkıyor.
EKONOMİ VE YATIRIM PİYASALARINA ETKİSİ
Yeni düzenlemenin, yatırım tercihleri üzerinde doğrudan etkili olması bekleniyor. Uzmanlar, sıfır stopaj avantajı sunulan fonların daha fazla tercih edilebileceğini, buna karşılık daha yüksek vergi oranına tabi fonlarda yatırımcı davranışlarının değişebileceğini ifade ediyor.
Özellikle uzun vadeli yatırım stratejilerinin teşvik edilmesi, sermaye piyasalarında daha dengeli bir yapı oluşturulmasına katkı sağlayabilir. Bununla birlikte, yüzde 17,5 oranındaki stopaj uygulaması, kısa vadeli kazançlar açısından belirleyici olmaya devam edecek.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI SÜRECİ YÜRÜTECEK
Kararın uygulanmasından Hazine ve Maliye Bakanlığı sorumlu olacak. Bakanlık, düzenlemenin hayata geçirilmesi ve denetim süreçlerinin yürütülmesinde yetkili kurum olarak görev yapacak.
Yatırımcılar açısından yeni dönemin nasıl şekilleneceği, uygulamanın sahadaki etkileriyle birlikte önümüzdeki süreçte daha net ortaya çıkacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: