Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan 2026 yılı Ocak ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri, konut piyasasındaki güncel tabloyu ortaya koydu. Türkiye genelinde konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan endeks, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3,7 oranında artarak 211,8 seviyesine yükseldi.
Bir önceki yılın aynı ayına göre bakıldığında ise KFE nominal olarak yüzde 27,7 oranında artış gösterdi. Ancak aynı dönemde enflasyondan arındırılmış reel değişim incelendiğinde yüzde 2,3 oranında gerileme kaydedildi. Böylece konut fiyatlarında nominal yükseliş sürerken, reel bazda düşüş dikkat çekti.
AYLIK ARTIŞ YÜZDE 3,7 OLDU
2026 yılı Ocak ayında konut fiyatlarında aylık bazda yüzde 3,7 oranında artış gerçekleşti. Bu artışla birlikte endeks değeri 211,8 seviyesine ulaştı. Aylık artış oranı, konut piyasasında yukarı yönlü hareketin yılın ilk ayında da devam ettiğini gösterdi.
Yıllık bazda yüzde 27,7 oranındaki nominal artış, fiyatların geçen yılın aynı dönemine kıyasla belirgin şekilde yükseldiğini ortaya koydu. Ancak reel bazda yüzde 2,3’lük azalış, fiyat artış hızının enflasyonun gerisinde kaldığını gösteren önemli bir veri olarak öne çıktı.
İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR’DE SON DURUM
Üç büyük ildeki konut fiyat değişimleri de Ocak 2026 verileriyle netleşti. Aylık bazda İstanbul’da yüzde 3,1, Ankara’da yüzde 3,5 ve İzmir’de yüzde 3,7 oranında artış gerçekleşti.
Yıllık değişimlere bakıldığında ise İstanbul’da konut fiyatları yüzde 28,7, Ankara’da yüzde 31,7 ve İzmir’de yüzde 29,0 oranında arttı. Bu veriler, başkent Ankara’nın yıllık artış oranında üç büyük il arasında ilk sırada yer aldığını gösterdi.
BÖLGESEL ARTIŞLARDA ZİRVE DOĞU ANADOLU’DA
İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına göre yapılan değerlendirmede, yıllık konut fiyat artışlarının bölgelere göre farklılık gösterdiği görüldü. Ocak 2026 döneminde en yüksek yıllık artış yüzde 34,2 ile Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş illerini kapsayan bölgede gerçekleşti.
En düşük yıllık artış ise yüzde 18,2 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgesinde kaydedildi. Bölgesel veriler, Türkiye genelinde konut fiyat artış hızının homojen dağılmadığını ortaya koydu.
YENİ KİRACI KİRA ENDEKSİ YÜZDE 34,2 ARTTI
Konut satış fiyatlarının yanı sıra kiralık konut piyasasına ilişkin veriler de açıklandı. 2026 yılı Ocak ayında Yeni Kiracı Kira Endeksi (YKKE), bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında artış gösterdi.
YKKE, yıllık bazda nominal olarak yüzde 34,2 oranında yükselirken, reel olarak ise yüzde 2,7 oranında artış kaydetti. Bu veri, yeni kiraya verilen konutlarda fiyat artışının hem nominal hem de reel olarak sürdüğünü gösterdi.
ÜÇ BÜYÜK İLDE KİRA ARTIŞLARI
Ocak 2026 döneminde İstanbul’da yeni kiracı kira endeksi aylık yüzde 3,9, Ankara’da yüzde 3,5 ve İzmir’de yüzde 4,7 oranında arttı. İzmir, aylık artışta üç büyük il arasında en yüksek oranı kaydetti.
Yıllık bazda ise İstanbul’da yüzde 38,1, Ankara’da yüzde 36,9 ve İzmir’de yüzde 38,5 oranında artış gerçekleşti. Bu veriler, kira piyasasında yıllık artış oranlarının konut satış fiyatlarına kıyasla daha yüksek seviyede olduğunu ortaya koydu.
BÖLGESEL KİRA ARTIŞLARINDA EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK ORANLAR
Bölgesel kira artışları incelendiğinde, Ocak 2026 döneminde en yüksek yıllık artış yüzde 38,5 ile İzmir bölgesinde kaydedildi. En düşük yıllık artış ise yüzde 19,5 ile Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerini kapsayan bölgede gerçekleşti.
Böylece hem konut fiyat endeksi hem de yeni kiracı kira endeksi verileri, 2026 yılı Ocak ayında konut ve kira piyasasında nominal artışların sürdüğünü; ancak reel bazda farklı eğilimlerin ortaya çıktığını gösterdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: