Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Devlet Konservatuvarı tarafından 2021 yılından bu yana düzenlenen ve bu yıl 5’incisi gerçekleştirilen Otizm ve Müzik Yaz Okulu, Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun katıldığı törenle açıldı.
Akademik katkı sunan konferanslar, sosyal becerileri artıran atölye çalışmaları ile çok yönlü bir yaz okulu deneyimi sunuluyor. HANiFE ÇETiN
17 Farklı İlden Katılım
Afyon’dan Hatay’a, İstanbul’dan Aksaray’a uzanan geniş katılımla gerçekleşen etkinlikte; 30 otizmli öğrenci, 30 aile, 37 eğitimci, 10 uzman, 37 gönüllü olmak üzere çok sayıda katılımcı bir araya geldi. Yaz okuluna gösterilen yoğun ilgi, programın ulusal düzeyde benimsendiğini gözler önüne serdi.“Müzik Evrensel Bir Dildir, Engelleri Kaldırır”
Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu açılış konuşmasında, müziğin yalnızca bir sanat değil; öğrenme, iletişim ve duygusal gelişim aracı olduğunu vurguladı:“Otizmli bireyler için müzik, hayata açılan bir kapıdır. Yaz okulumuz, bu potansiyeli açığa çıkarmak için güçlü bir araç sunuyor.”Katılımcılar; oda müziği, ritim atölyesi, nörokreatif terapi, ukulele, solfej, müzikogram gibi derslerle zenginleştirilmiş programlarda eğitim alacak.
Güçlü Paydaşlarla Örnek Bir Sosyal Proje
Yaz okulu, birçok kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşunun destekleriyle hayata geçirildi. Başlıca paydaşlar arasında: Çanakkale Valiliği ÇOMÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Çanakkale Belediyesi Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ASKEV, ÇASEMDER, Kütahya Güzel Sanatlar Derneği yer alıyor.“Topluma Katılım İçin Sürdürülebilir Modeller Şart”
Vali Doç. Dr. Ömer Toraman ise konuşmasında, bu tür projelerin sadece farkındalık değil, kurumsallaşma ve süreklilik taşıması gerektiğine dikkat çekti:“Otizmli bireylerin potansiyelini açığa çıkarmak için mekanizmalara ihtiyaç var. Bu yaz okulu, bu açıdan büyük bir adım.”
Bu Yılın Teması: Birlikte Çalma Söyleme
Prof. Dr. Uğur Türkmen’in öncülüğünde yürütülen yaz okulunun 2025 teması, “Birlikte Çalma Söyleme” olarak belirlendi. Bu tema, dayanışma, sosyal uyum ve ortak üretim becerilerini ön plana çıkarıyor. Ayrıca bu yaz okulu, Otizm ve Müzik Topluluğunun da en önemli etkinliklerinden biri.Atölyeler, Konserler ve Konferanslarla Zenginleşen Eğitim
Program sadece derslerle sınırlı kalmıyor. Sanatsal gelişimi destekleyen konserler,Akademik katkı sunan konferanslar, sosyal becerileri artıran atölye çalışmaları ile çok yönlü bir yaz okulu deneyimi sunuluyor. HANiFE ÇETiN