6 bin 300 adet balıkçımız var!
Çanakkale ilinde, su ürünleri sorunlar ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği “Su Ürünleri Kooperatifleri 2018 Yılı Değerlendirme Toplantısı” Çanakkale Deniz Polis Evinde yapıldı.
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın başkanlığında yapılan toplantıya; Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Alpaslan Baysal, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Balıkçılık ve Su ürünleri Şube Müdürü Seydi Ali Doyuk, Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Hasan Uysal ve Çanakkale ilinde faaliyet gösteren 25 Su Ürünleri Kooperatifinin temsilcileri katıldı. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ burada yaptığı sunumda önemli bilgiler paylaştı. Su kenti olan Çanakkale’de ruhsatlı birçok balıkçı olduğunu dile getiren Karadağ; “İlimiz 671 km’ lik sahil şeridine sahip olup, Ege ve Marmara denizi, Çanakkale Boğazı, Saroz ve Edremit körfezi, Bozcaada ve Gökçeada’dan oluşan geniş av sahalarına sahiptir. Çanakkale il genelinde toplam 814 adet Ruhsatlı balıkçı gemisinin bulunduğunu ve Gerçek kişi ruhsat tezkeresine sahip 6.300 kişi balıkçılık yapmaktadır. İl müdürlüğümüzce 2017 yılında 1579 adet Su Ürünleri Kontrol ve denetimin gerçekleştirilmiştir. İlimizde 21 adet yetiştiricilik tesisi faaliyet göstermekte olup; Bu tesislerin proje kapasiteleri, 1.631 ton/yıl porsiyonluk ve 42.700.000 adet/yıl yavrudur. İlimizde 25 adet Balıkçı Barınağı bulunmaktadır. Bakanlığımızca her yıl yürütülen balıklandırma çalışmaları çerçevesinde; kiralanan su rezervuarlarının dışında kalan su sahalarının balıklandırma işlemleri gerçekleştirilmektedir. 2018 yılında 11 adet su sahasına 85.000 adet yavru Aynalı Sazan balığı ile balıklandırma yapılmıştır. İlimize su ürünleri Kontrol ve denetim faaliyetlerinde kullanılmak üzere 14,45m boyunda kontrol gemisi İl Müdürlüğümüze kazandırılmıştır” dedi.
Konuşmaların ardından Kooperatif Başkanları Bölgeleri ile ilgili sorunları, görüş ve önerileri alınarak, toplantı sona erdi.