Kimi emekli, kimi ev hanımı 12 kadın; önce el işi, takı, aksesuar ve geleneksel yiyecek üretimi konusunda eğitim aldı. Ardından bu yeteneklerini kazanca dönüştürme kararı alan kadınlar, güçlerini birleştirerek kooperatifleşme yoluna gitti.
Ticaret Bakanlığı'ndan %100 hibe desteği
Kadınlar, Ticaret İl Müdürlüğü aracılığıyla Ticaret Bakanlığı’na başvurarak kooperatif binası ve üretim için gerekli altyapı desteğini aldı. Aldıkları %100 hibe desteği, girişimin ilk adımlarını sağlamlaştırdı. Kendi imkanlarıyla kurdukları atölyede; erişte, tarhana, el yapımı takılar, aksesuarlar ve duvar süsleri üreten kadınlar, hem üretmeye hem de kazanarak özgüvenlerini artırmaya devam ediyor.
Girişimci kadınlara her zaman destek olduklarını belirten Çanakkale Ticaret İl Müdürü Hakan Tuncerli; "Çanakkale’de son dönemde öne çıkan önemli turizm destinasyonlarından biri de Ahmetçe Köyü. Bu köyde faaliyet gösteren Ahmetçe Kadın Kooperatifimiz, bakanlığımızın kuruluş, işleyiş ve denetim hizmetleri kapsamında destekleniyor.
Kooperatiflerimize yönelik desteklerimizi üç ana başlık altında topladık: makine ve ekipman alımları, nitelikli personel istihdamına yönelik hizmet alımları ve kooperatiflerin tanıtımı amacıyla fuar ve sergilere katılım. Bu başlıklar altında kadın girişimcilerimize hem üretim hem de pazarlama süreçlerinde katkı sunuyoruz.
Geçtiğimiz yıllarda bu destekler yüzde 75 oranında veriliyordu. Ancak bu yıl bir yenilik yaptık ve destek oranını yüzde 100'e çıkardık. Yani artık kadın kooperatiflerimizin bu kapsamda yapacağı harcamaların tamamı, Ticaret Bakanlığımız tarafından hibe olarak karşılanıyor." dedi.
Sosyal medyada satışa başladılar
Kadınlar yalnızca köydeki kooperatif binasında değil, aynı zamanda sosyal medya platformları üzerinden de ürünlerini pazarlıyor. Dijital dünyayı aktif kullanan girişimci kadınlar, daha geniş kitlelere ulaşarak satışlarını artırmayı hedefliyor.
Kooperatif Başkanı Aylin Balcı, kooperatif çalışmaları konusunda yaptığı açıklamda;
“Kooperatifimizde 12 kişiyiz. Her şey bir Halk Eğitim kursuyla başladı. El işi öğreniyorduk ama zamanla fark ettik ki, yaptığımız ürünleri değerlendirmek, satmak gerekiyor. Bunun üzerine el ele verip bir kooperatif kurmaya karar verdik.
Köyümüzün 600 yıllık geçmişi var ve bu geçmişten gelen geleneksel bir el işimiz bulunuyor: hesap işi. Bu el sanatı, neredeyse unutulmaya yüz tutmuş durumda. Yeni nesil artık pek önemsemiyor ama biz bu değeri korumak istedik. O yüzden hesap işini biraz daha modernize ederek turistik anlamda tanıtmak ve günümüze uyarlamak istedik. Sesimizi duyurmak, kültürümüzü yaşatmak için kooperatifimizi kurduk.
Ayrıca köyümüzde ürettiğimiz tarhana, erişte, köy ekmeği gibi geleneksel gıdaları da üreterek bir gelir kapısı oluşturduk. Hem kültürümüzü yaşatıyor hem de kadınlar olarak ekonomik anlamda güçleniyoruz.” ifadelerini kullandı.
Köy halkından tam destek
Ahmetçe Kadın Kooperatifi’nin başarısı sadece kadınların değil, tüm köy halkının gururu haline geldi. Kadınların üretme azmi ve dayanışması çevredeki köyler için de ilham kaynağı olurken, destekler büyüyerek devam ediyor.
Güçlü kadınlar, güçlü köyler
Ahmetçeli kadınlar, “Birlikten kuvvet doğar” diyerek çıktıkları bu yolda hem ekonomik bağımsızlıklarını kazandı hem de kadın dayanışmasının gücünü herkese gösterdi.
MUSTAFA AYDIN GÜL