Aydın İl Jandarma Komutanlığı, Anadolu’nun eşsiz kültürel mirasını korumaya yönelik yürüttüğü titiz çalışmalar kapsamında önemli bir operasyona imza attı. Efeler ilçesinde düzenlenen baskında, aralarında Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen nadide bir dua kitabının da bulunduğu çok sayıda tarihi eser ve ruhsatsız silah ele geçirildi.
Aydın İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğü ve Efeler İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince gerçekleştirilen “Anadolu Mirası” operasyonları, kültürel varlık kaçakçılığına büyük bir darbe vurdu. Edinilen bilgilere göre, Efeler Güzelhisar Mahallesi'nde ikamet eden 50 yaşındaki M.E. isimli şahsın tarihi eser bulundurduğu bilgisine ulaşan ekipler, belirlenen adrese baskın düzenledi.

Deri Üzerine Altın İşlemeli "Tılsım" Kitabı
Şüphelinin ikametinde yapılan detaylı aramalarda jandarma ekiplerini şaşırtan eserlerle karşılaşıldı. Operasyon kapsamında; Ortodoks/Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen, 16 sayfadan oluşan ve deri üzerine altın işlemelerle bezeli nadir bir dua (tılsım) kitabı ele geçirildi. Tarihi değerinin oldukça yüksek olduğu değerlendirilen bu kitabın yanı sıra, Neolitik döneme ait bir mozaik taşı ile Roma/Bizans dönemine tarihlendirilen 4 santimetre uzunluğunda minyatür bir heykel de muhafaza altına alındı.
Operasyonda Silah ve Mühimmat da Ele Geçirildi
Jandarma ekipleri evde yaptıkları aramayı derinleştirdikçe, tarihi eserlerin yanı sıra suç unsuru teşkil eden farklı materyallere de ulaştı. Aramalarda; bir adet ruhsatsız ve seri numarası bulunmayan tabanca, bu tabancaya ait şarjör ve 41 adet 7x65 çapında fişek ele geçirildi. Ayrıca şüphelinin evinde, altın ve gümüşün saflık derecesini belirlemede kullanılan solüsyonlar ile bir adet mihenk taşı bulundu.
Yakalanan şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: