Çanakkale Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Bolat baca temizliğinin neden gerekli olduğuna dair yazılı bir basın açıklaması yayımladı.
Çanakkale Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Bolat kış ayının yaklaşması ile beraber soba, şofben ve bacalardan kömür ve doğalgaz kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmesine karşı alınması gereken önlemlerle ilgili yazılı basın açıklaması yayımladı. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı, “Soba-baca ve şofben-baca bağlantısının yanlış yapılması, sobaların yanlış yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajından dolayı özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı sonbahar ve kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmeleri artmaktadır. Kokusuz, renksiz bir gaz olan karbonmonoksitten kaynaklı zehirlenmelerin özellikle uykuda iken farkına varılmaması ve çoğunlukla ölüm ile sonuçlanması, bu zehirlenmeye karşı alınması gereken önlemlerde toplumun bilinçli olmasını ve bazı hususlara dikkat etmeyi gerektirmektedir. Kışın gelmesiyle birlikte özellikle soba kullanılan evlerde yangın ve zehirlenme riski artmaktadır. Ayrıca kömür sobalarındakalitesiz kömür kullanılması, bu riski daha da arttırmaktadır. Kömür usulüne göre yakılmazsa verimli yanma sağlanamayacak, boru ve bacalar tekniğine uygun değilse iyi çekiş yapamayacak; gerekli temizlik yapılmazsa bacanın çekmesi, sobanın yanması problem çıkaracaktır.
YILDA İKİ DEFA TEMİZLENMELİ
Bolat açıklamasının devamında, “Katı ve sıvı yakıtlı kalorifer ve soba bacalarının kışa girmeden ve kış ortasında olmak üzere yılda 2 defa temizlenmesi gerekmektedir. Yapılan temizlik sonrası yakıt daha randımanlı yanarak tasarruf sağlanır, çevreye atılan karbonmonoksit oranı düşer. Özellikle soba bacalarının neden olduğu karbonmonoksit zehirlenmeleri önlenmiş olur. Baca yüzeylerinde ziftlenmeler önleneceği için baca tutuşmasının sebep olacağı yangınlara karşı da tedbir alınmış olur. Kalorifer bacalarının yanı sıra kazan alev borularının temizlenmesi, kazanla baca arasındaki yatay duman kanallarının da temizletilmesi de ihmal edilmemelidir” dedi.
BU TEDBİRLERİ ALIN
Soba kullanımında alınması gereken tedbirlerden de bahseden İl Müdürü Bolat, “Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenme ve yangınlara neden olduğunda, sonbahar ve kış aylarına girerken baca temizliği yaptırılmalı; kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, sıvı ve gaz gibi diğer yakıtlar kullanıldığı takdirde 3 ayda bir temizlettirilmelidir. Bacalarda mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır. Aksi durumda rüzgârlı havalarda zararlı ve zehirli gazlar geri tepilerek zehirlenmelere yol açar. Bacalar çatıdan en az 1 metre yüksek yapılmalıdır. Özellikle başlıksız bacalar binalar arasında kalmamalıdır. Sobalarda kaliteli yakıtlar kullanılmalıdır. Sobanın alt kısmında ve yakın çevresinde yanıcı malzeme bulundurulmamalıdır. Soba alırken mutlaka TSE'ye uygunluk belgeleri aranmalıdır. Banyo ya da yatak odalarına soba monte edilmemelidir. Sobalar tavandan, duvarlardan ve diğer eşyalardan emniyetli bir uzaklıkta olmalıdır. Soba üzerine ve yakınına çamaşır asılmamalıdır. İlimizde kış mevsimi başlamadan bacalarla ilgili tedbirlerin alınması, ayrıca kaliteli kömür kullanılarak hava kirliliğine meydan verilmemesi gerekmektedir” şeklinde sözlerini tamamladı.
ÇEVRE
Yayınlanma: 30 Eylül 2019 - 15:52
Bolat karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı
Çanakkale Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Bolat baca temizliğinin neden gerekli olduğuna dair yazılı bir basın açıklaması yayımladı
ÇEVRE
30 Eylül 2019 - 15:52