Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu yeni kararlarını açıkladı. Orman bölgelerinde piknik yapılmasının önüne geçilmek için denetimler başlayacak, üretimde yeni kararlar alındı, iş yeri sahipleri iş yerlerini dezenfekte etmek zorunda ve kuyumcular artık haftada üç gün açık olacak.
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı başkanlığında toplanan Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu yeni kararlarını açıkladı. Buna göre il genelinde coronavirüs salgını için yeni önlemler açıklanmış oldu. İşte o kararlar;
ÜRETİMDE YENİ KARARLAR
İlk olarak üretici ve ürünlerin korunmasına yönelik bazı kararlar alındı. Kararda; ''Bitki koruma ürünleri kapsamında değerlendirilen biyolojik mücadele etmenleri ile tuzak ve feromonlarda dahil olmak üzere bütün bitki koruma ürünlerinin üreticilere ulaştırılması, dağıtımı ve üretimi faaliyetinde bulunanların, Bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırılması aşamasında yapılan biyolojik etkinlik ve kalıntı çalışmaları faaliyetinde bulunanların, Bitki sağlığı faaliyetlerinde (sürvey, kontrol, deneme denetlemesi) bulunan Araştırma Enstitülerinde görevli konu uzmanlarının, İlimizde tohumlukların ve gübrenin temini, dağıtımı ve üretimi faaliyetinde bulunanların, İl içi ve il dışı seyahatlerine müsaade edilmesi için personel, araç görev kağıdı vb. gerekli bilgi ve belgeleri sunmaları halinde faaliyette bulunmalarına ve il içi ve il dışı seyahatlerine müsaade edilmesine, konu ile ilgili bitki koruma ürünleri sektörüne ve tohumculuk sektörüne kesintisiz tarımsal üretimin sürdürülebilmesi için Kaymakamlıklar, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Muhtarlıklar, Ziraat Odaları ve ilgili firmalar tarafından gerekli tedbirlerin alınmasına'' ifadelerine yer verildi.
ORMAN BÖLGELERİNDE SIKI DENETİMLER
Alınan bir diğer kararda ise Orman Bölge Müdürlüğü'nde denetimler sıklaştırıldı. Orman vasfı taşıyan bölgelerde piknik yapılmasının önüne geçecek yeni kararda; ''Salgın döneminde virüs bulaşıcılığını önlemek için Orman Bölge Müdürlüğünün izni olmadan ormanlık alanlarda, orman içi ve kenarındaki mesire yerlerinde piknik yapılması, bu alanlara girilmesi, devlet ormanlarında, mesire alanlarında, sulak alanlarda, orman vasfını taşıyan yerlerde konaklanması, gecelenmesi, ateş yakılmasının, anız veya benzeri bitki örtüsünün yakılmasının yasaklanmasına, konu ile ilgili Orman Bölge Müdürlüğü ve yetkili kolluk birimleri tarafından gerekli her türlü tedbirin alınmasına, dozer ve iş makinaları gibi kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçların yangına gidiş ve gelişlerinde gerektiğinde jandarma ve emniyet kolluk birimlerince eskort desteği sağlanmasına karar verildi. Yukarda bahsedilen alanlarda Mülki İdare Amiri izni olmadan drone uçuşuna izin verilmemesine. Salgın süresince ve yangın sezonu içinde düğün, gösteri, toplantı, program vb. faaliyetlerin yapılmamasına. Salgın süresi boyunca ihtiyaç duyulan alanlarda Orman Bölge Müdürlüğü araçları tarafından dezenfeksiyon ve temizlik çalışmalarının Çanakkale Özel İdaresi ile birlikte yapılmasına karar verildi '' denildi.
YETKİLİLERE HİJYEN UYARISI!
Ayrıca Çanakkale genelinde iş yerlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında yetkili kişilerin dezenfekte kurallarına uyması için yeni kararlar alındı. Bu kararda; ''Salgın döneminde virüs bulaşıcılığını önlemek için kamu kurum ve kuruluşlarında, işyerlerinde, binalarda vb. yerlerde sosyal mesafenin korunması için zorunlu olmadıkça asansör kullanılmamasına, ihtiyaç duyulması halinde ise, asansör kabini, asansör çağırma düğmesi ve kullanılan kapı kolları, merdiven korkulukları vb. gibi birçok kişinin dokunduğu ve kişi teması yüksek olduğu bu alanların sık aralıklarla, çamaşır suyu (1/10 oranında sulandırılmış) veya dezenfektan ile temizlenmesinin sağlanmasına ve konu ile ilgili her türlü tedbirin ilgili Kaymakamlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, apartman yönetimleri ve işyeri sahiplerince alınmasına karar verildi'' denildi.
KOLLUK KUVVETLERİ DESTEK VERECEK
Ayrıca pandemi kapsamında 11/11çe Sağlık Müdürlüğü personeli tarafından yapılan filyasyon çalışmalarında 11/11çe Sağlık Müdürlüğünün talebi halinde, Filyasyon Ekibine kolluk kuvvetlerinin personeliyle destek vermesine karar verildi.
KUYUMCULAR 3 GÜN AÇIK OLACAK
Salgın nedeniyle haftada iki gün açık olan kuyumculara da talepler yönünde yeni düzenleme getirildi. Alınan yeni kararda ise; ''İlimiz merkezinde faaliyet gösteren bazı kuyumcu esnafının 07.04.2020 tarihinde Valiliğimize sunmuş oldukları 14764 kayıt nolu dilekçelerine istinaden; Covid-19 salgınının etkisi bitene kadar sosyal mesafe dahil her türlü hijyen tedbirinin alınarak kuyumcu işyerlerinin Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri 12.00-17.00 saatleri arasında olmak üzere 3(üç) gün açık kalmasına ve diğer günlerde kapalı kalmasının sağlanmasına karar verildi'' ifadelerine yer verildi.
GÜNDEM
Yayınlanma: 15 Nisan 2020 - 17:00
Çanakkale'de yeni coronavirüs önlemleri
Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu yeni kararlarını açıkladı
GÜNDEM
15 Nisan 2020 - 17:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir