Açıklamada, TÜİK’in açıkladığı %3’lük aylık enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “Biz emekliler bizzat yaşamımızdan biliyoruz ki bu oran doğru değil” denildi. Bağımsız araştırma kuruluşu ENAG’ın verilerine göre Nisan ayında enflasyonun %4,46, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) verilerine göre ise %3,21 arttığı vurgulandı.
TÜİK’in yıllık bazda enflasyonu %37,86 olarak açıklamasına karşın, ENAG’ın verilerine göre bu oranın %73,88 olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Siyasi iktidar TÜİK marifetiyle emekli maaşlarımızı adeta sadakaya dönüştürdü” ifadeleri yer aldı.
“Asgari ücretin yarısına mahkûm edildik”
Açıklamada, 14.469 TL olan en düşük emekli maaşının, 22.104 TL’lik asgari ücretin çok altında kaldığına dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı:
“AAKP iktidarı 2008'de yasayı değiştirmeseydi en düşük emekli maaşı 22.104 TL olan asgari ücretin %110'unun altında olamazdı.
Birleşik Kamu İş KAMU-AR'a göre Nisan 2025 açlık sınırı 26.178 TL Yani asgari ücrette, emeklilerin en az %80'i de açlık sınırı altında bir yaşama mahkum edildik.
AKP tek adam iktidarı biz 16 milyon emekliyi yoksullaştırma aracına dönüştürdüğü TÜİK marifetiyle derin bir yoksulluğa mahkum etti. AKP iktidarı TÜİK marifetiyle enflasyon rakamlarını sürekli düşük göstermese iktidara geldiklerinde asgari ücretin %50 üzerinde olan en düşük emekli maaşı şu an 22.104 TL olan asgari ücretin neredeyse yarısına 14.469 TL ye iner miydi?”
Birleşik Kamu-İş’e bağlı KAMU-AR’ın verilerine göre Nisan 2025 itibariyle açlık sınırının 26.178 TL olduğu hatırlatılan açıklamada, emeklilerin en az %80’inin açlık sınırı altında yaşadığı ifade edildi.
“İnsanca yaşamak istiyoruz”
Sendika, taleplerini şu sözlerle dile getirdi:
-
En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşı seviyesine getirilmeli
-
TÜİK’in manipülatif veri sunmasının önüne geçilmeli
-
Anayasa değişikliğiyle emekli sendikalarının statüsü tanınmalı
-
Emekliler, toplu sözleşme masasında temsil edilmeli
SEDANUR ARIGÜN