• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • VEFAT
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SEYAHAT
  • MEKAN
  • RESMİ İLAN
  • METEOROLOJİ BiL BAKALIM ŞEHİR RÖPORTAJ DEDiKODU ASAYİŞ ASTROLOJİ GÜNDEM BİLİM ÇEVRE DÜNYA EĞİTİM İŞ DÜNYASI KÜLTÜR - SANAT SAĞLIK SPOR TEKNOLOJİ TELEVİZYON TURİZM YAŞAM YEMEK
  • Ara
SON DAKİKA:
07:01
Troya Uluslararası Flüt Yarışması başvuruları devam ediyor
00:50
Lapseki Belediyesi'nden AGS ve ÖABT sınavına ücretsiz servis desteği
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR - SANAT
  3. ''Eşimden gizli Açıköğretime yazıldım''
KÜLTÜR - SANAT
Yayınlanma: 28 Eylül 2019 - 15:27

''Eşimden gizli Açıköğretime yazıldım''

Ebru sanatı ustası Saime Yücel Çanakkale Valiliği öncülüğünde İskele Meydanı’nda düzenlenen Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali kapsamında Çanakkale’ye geldi

KÜLTÜR - SANAT
28 Eylül 2019 - 15:27
7 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
''Eşimden gizli Açıköğretime yazıldım''
Ebru sanatı ustası Saime Yücel Çanakkale Valiliği öncülüğünde İskele Meydanı’nda düzenlenen Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali kapsamında Çanakkale’ye geldi. Ebru sanatı ustası olan Yücel, ev hanımlığından Ebru sanatçılığına uzanan öyküsünü anlattı.

Kültür Bakanlığı Ebru sanatçısı olan Saime Yücel (50) Ankara’da (BELMEK) Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nda usta öğretici olarak görev yapıyor. 16 yıldır BELMEK’te usta öğreticilik yapan Saime Hanım, Çanakkale Valiliği öncülüğünde İskele Meydanı’nda 23 Eylül Pazartesi günü açılışı yapılan Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali kapsamında Çanakkale’ye geldi. Burada 1 hafta içerisinde standını ziyaret eden kişilere Ebru sanatını anlatıp uygulamalı olarak gösteren Yücel, iş hayatına atılma sürecini, Ebru sanatının inceliklerini anlattı.

Hikâyeniz nasıl başladı?

Yaklaşık 20 yıldır içindeyim işin içindeyim. 4 yıl kursiyerlik yaptım. 16 yıldır da usta öğreticilik yapıyorum. Festivale Ankara’dan geldim. Burada olmaktan gurur duyuyorum. Ebru sanatını insanlara tanıtmak için, somut olmayan kültürel mirasımızı gençlere, çocuklara öğretmek için buradayım. Daha önce ev hanımıydım eşim çalışmama izin vermedi.  Beni evden çıkartmak istemedi. Ben kendi çabamla okumam gerektiğini düşündüm. Ondan habersiz Açık İlköğretim okudum. Haberi olunca göndermedi, sınavdan kaldım. Ama dedim ki ‘Ben bunu yapmalıyım, çalışmalıyım. Bir şeyler yapmalıyım’ Kurslara gittim. Hanımların içine gidince eşim ses çıkartmadı. Kurslara devam ettim, çocuklar büyüdü bir yandan.

HARİKA BİR ŞEY YANİ BEN BUNU YAPABİLİRİM!

Kurslara gittikten sonra baktım ki sertifikaların bir işe yarayacağına düşündüm. Sordum öğrendim. Harika bir şey yani ben bunu yapabilirim. Kurslara gittim sertifikalara da başvurumu yaptım. 2002 yılında halk eğitimi merkezinde usta öğretici olarak göreve başladım. Bir yıl sonra BELMEK’lerin farkına vardım. BELMEK’ler varmış oralarda ‘Neden olmasın?’ dedim imkânları daha güzeldi. BELMEK’e başvuru yaptım.Daha sonra kurslarda usta öğretici olmaya devam ederken o dönemde ilk ebruyla başlamadım takı tasarımı, ahşap boyama, ipek boyama, kağıt rölyef, ağaç yakma, dağlama…  Halk Eğitim’de öğrencilerin elindeki malzemelerle çalışmaya çalıştık. Çünkü çalıştığım bölge yoksul bir bölgeydi. Belirli sayıda öğrenci oluşturmamız gerekiyor. Öğrenci devamlılığı için böyle bir şey yapmak zorundaydım. ‘Ellerindeki malzemeleri getirip bunla ne yapabilirim?’ diye düşündüm. Öğrenciyi geri çevirmedim. Birine Ebru gösterdim, birine ahşap gösterdim, birine takı gösterdim. Aynı anda birçok branşı göstermek zorunda kaldım.

‘BEN BUNU ÖĞRENMELİYİM!’DEDİM

Ebru sanatıyla nasıl tanıştınız?

Ebru sanatı ile 2003 senesinde tanıştım. Ben hep resimle ilgileniyordum ama ilkokuldan beri böyle yeteneğimin olduğunu öğretmenlerim fark etmişti. Televizyonda gördüm, suyun üzerine bir şeyler yapılıyor ama böyle kağıda çıkıyor. ‘Ben bunu öğrenmeliyim tam benlik’ dedim. Beni çok heyecanlandırdı gidip araştırma yaptım. Ebru kursu nerede var diye Ankara’da Sular Çarşısı var. Sular Çarşısı’nın içinde Sevim Sağdıç diye bir ustamız vardı. Ustamdan Ebru dersleri aldım. O da resim halk eğitimlerde usta öğretici olarak görev yapıyordu. Resim öğretmeni kendisi ama ebruyu da resimlerle birleştirmiş bir kişi. Çok değer verdiğim bir öğretmenim ustam. Onla beraber epeyce öğrendikten sonra bunu yapabileceğimi söyledi. Ben de kurslarda artık ebru sanatını göstermeye başladım. Kültür Bakanlığı’na başvurumu yaptım. 2010’da resmileşti. Bakanlık sanatçısı oldum. Bakanlık tarafından yurt dışı ve yurt içinde zaman zaman görevler alıyorum.

ÇOCUKLARI BÜYÜTÜNCE ÇALIŞMA HAYATINA GİRDİM

30’lu yaşlarda çocukları büyüttükten sonra başladım. Çocukları evde hiç mağdur etmedim. Onlar okula başlayınca bende çalışma hayatına girdim.

Başta izin vermeyen eşiniz şimdi ne diyor?

Eşim bir şey demiyor, bakın buralardayım. Arkadaşlarına anlatıyor. Başta çok büyük sıkıntılar oldu. Ona rağmen, ‘Benim artık gücüm yetmiyor ne yapıyorsan yap’ diyor. Kadınlar gerçekten sıkıntı yaşıyor. 3 tane oğlum var. Her şeyi dört dörtlük yapmaya çalışıyorsun. Şimdi eşiniz size izin vermeyecek kurslara gidin diye. Onları hiç mağdur etmemeye çalıştım yemeğimi, işimi çocukları her şeyi yapmaya çalıştım. Sanatımı da ileriye taşımak için uğraşıyorum ‘Daha yeni ne yapabilirim?’ diye düşünüyorum.  Onun tarzında geliştiriyorum kendimi. İki tane özel kişisel sergim oldu. Birçok karma sergilere katıldım. Eserlerimle, işlerimle yaklaşık 6-7 ülkeye gittim. Güzel şeyler yapmaya çalıştım.

Biraz da ebru sanatından bahsedelim. Mesela dün ben yaparken siz dediniz ki ‘Çok sabırlı birisiniz. İnsanların kişiliğini yansıtıyor Ebru’ bunu biraz açar mısınız?

Su aslında bir terapi, suyla uğraşmak insanın ruhunu dinlendiren çok özel bir sanattır. Ebru yaparken, kendinizi dünyadan uzaklaşıyorsunuz dertlerinizden uzaklaşıp sakin bir terapi oluyor. Rahatlıyorsunuz. Biz her atış yaptığımız zaman. Mesela fırçayı hızlı yaptığımız zaman o zaman anlıyorsunuz ki bir sıkıntınız var. ‘Bir rahatlayın’ diyorsunuz suyun sakinleştirici özelliği var o anlamda fırçanın atışıyla stresli mi sakin mi yapıya sahip hoca, usta bunu anlıyor.

Kullanıldığı sudan bahseder misiniz?

Yoğunlaştırılmış özel bir su. Kitre diyoruz ona. Karasal iklimlerde yetişen bodrumsu bir bitki var. Geven otu, geven otunun sütünden elde ediliyor. Sütü belirli mevsimde, ağacın gövdesi yarılı içinden akan özsütü hava ile temasıyla kabuklaşan bir yapı oluşuyor. Biz onu suyun içinde bekleterek, inceltip suyla aktarıp tekneye aktarıyoruz. Teknelerimizin ebatları farklı farklı. Çalışma şekline göre kâğıda olanlar 35X50 civarı kullanıyoruz ama kumaş üzerine olanı çok daha büyük tekneler. Onların boyaları da farklı, kimyasal boya kullanılıyor ama kitre aynı kitre. Aparatlar aynı malzeme boyaları farklı oluyor.

RENKLİ TOPRAKLAR KULLANIYORUM

Boyaları siz mi yapıyorsunuz alıyor musunuz?

Ben geleneksel tarzda çalışıyorum. Boyalar renkli topraklardan elde ediliyor. Zaman zaman ezmeyi gösteriyorum ama yetiştiremediğimiz için satın alıyorum.  Çünkü onun dinlenmesi lazım. 3 ay süresi var. Mesela toz boyayı aldığımızda, onu mermer üzerinde desteseng denen aletle ezmek zorundayız. Bu ezildikten sonra spatula ile kavanozlara koyuyoruz. En az 3 ay o pişip beklemesi gerekir. Belirli süresi var. Ben bunu hızlandırmak adına hazır almak zorundayım. Fırçalarımızı kendimiz bağlıyoruz. Gül dalı ve at kılından oluşuyor. Farklı farklı ebatlar ölçülerde taraklarımız var.

Çıkan desenlerin bir anlamı var mı? Neler üzerine uygulanabiliyor?

İlk attığımız ebrudaki ilk atış. Hareket etmeden bıraktığımız zaman müdahale etmediğimiz için ona battal ebru deniyor. Battaldan sonra gelgit ebrusu çalışıyoruz. Bizde gelgitler yapıyoruz. Gelgitten sonra tarak çalışabiliyoruz. Tarak çeşitleri var. Taraktan sonra mesela bir bülbül yuvası yapabiliyoruz, tavusi yapabiliyoruz. Ebru çeşitleri çoktur; hatip ebrusu, çiçekli ebru, karanfil ebrusu, gül ebrusu, lale ebrusu birçok çeşitleri var. Kumaş ahşap ve seramik üzerine uygulanıyor.

ÇOCUKLAR SANATLA UĞRAŞSIN

Bundan sonraki süreçle ilgili neler diyebilirsiniz?  Ebruyla ilgili yolculuğunuzu siz kendi açınızdan nasıl değerlendirirsiniz?

Ebruyla ilgili yolculuğum, daha çok çocuklarla ilgili. Geleceğimiz çocuklar önce onlara bu sanatı tanıtmak ve öğretmek gerekiyor. Çünkü bu sanat, usta-çırak ilişkisiyle devam ettiği için öncelik çocukların. Anneler babalar çocuklarını kurslara göndersinler. Sanatla ilgilensinler o zaman daha başarılı olurlar. ‘Yok çocuğum ressam olursa aç kalır’ diye değil aslında. Çocuk daha başarılı olur. Doktor da olsun ama hobi olarak da sanatla ilgilensin. Sanatımıza büyükten küçüğe herkes sahip çıksın.

EDİTÖR
Simge Özden
Simge Özden
İlginizi Çekebilir
Troya Uluslararası Flüt Yarışması başvuruları devam ediyor
Troya Uluslararası Flüt Yarışması başvuruları devam ediyor
Edremit’te Kültür ve Sanat Dalgası: Altınoluk Festivali Başlıyor
Edremit’te Kültür ve Sanat Dalgası: Altınoluk Festivali Başlıyor
Lapseki’de Açık Hava Sinema Keyfi Başlıyor!
Lapseki’de Açık Hava Sinema Keyfi Başlıyor!
8. Çanakkale Uluslararası Koro Festivali başladı
8. Çanakkale Uluslararası Koro Festivali başladı
ilan.gov.tr
Son Haberler
Troya Uluslararası Flüt Yarışması başvuruları devam ediyor
Troya Uluslararası Flüt Yarışması başvuruları devam ediyor
İnkaya kazı alanı 3D teknolojiyle kayıt altında
İnkaya kazı alanı 3D teknolojiyle kayıt altında
Çanakkale’de “Bir Yetime Aile Olmak” Paneli Büyük İlgi Gördü
Çanakkale’de “Bir Yetime Aile Olmak” Paneli Büyük İlgi Gördü
Lapseki Belediyesi personeline Resmi Yazışma Teknikleri semineri
Lapseki Belediyesi personeline Resmi Yazışma Teknikleri semineri
Gümüşçay Belediye Başkanı Hasan Kırım’dan Ankara Ziyareti
Gümüşçay Belediye Başkanı Hasan Kırım’dan Ankara Ziyareti
Lapseki Belediyesi'nden AGS ve ÖABT sınavına ücretsiz servis desteği
Lapseki Belediyesi'nden AGS ve ÖABT sınavına ücretsiz servis desteği
Bayramiç'te menfez inşaatı sürüyor
Bayramiç'te menfez inşaatı sürüyor
Gökhan Hüner Yeni Sezonda Bigaspor'da!
Gökhan Hüner Yeni Sezonda Bigaspor'da!
Çok Okunan Haberler
İYİ Parti Heyeti Yangın Bölgesinde: “Milletimizin Yanındayız”
İYİ Parti Heyeti Yangın Bölgesinde: “Milletimizin Yanındayız”
Muharrem Serttaş, Gökçeada’nın stratejik önemine dikkat çekti
Muharrem Serttaş, Gökçeada’nın stratejik önemine dikkat çekti
Engin ve Dilan Polat Davasında Flaş Gelişme: Kayyum Kararı Kaldırıldı!
Engin ve Dilan Polat Davasında Flaş Gelişme: Kayyum Kararı Kaldırıldı!
CHP'nin 81 il başkanından ortak açıklama
CHP'nin 81 il başkanından ortak açıklama
Karabiga’da 41. Priapos Deniz Festivali Rüzgarı Esti: Emre Fel ve Hüsnü Şenlendirici Unutulmaz Bir Gece yaşattı
Karabiga’da 41. Priapos Deniz Festivali Rüzgarı Esti: Emre Fel ve...
CHP heyetinden Gökçeada’ya ziyaret
CHP heyetinden Gökçeada’ya ziyaret
Çanakkale'de 2.500 Yıllık Gizem Çözüldü: Dardanos Tümülüsü'nün Sırları Gün Yüzüne Çıktı
Çanakkale'de 2.500 Yıllık Gizem Çözüldü: Dardanos Tümülüsü'nün...
Sosyal Yaşam Evlerinde Yaz Okulu etkinlikleri başladı
Sosyal Yaşam Evlerinde Yaz Okulu etkinlikleri başladı
Çanakkale’de Korkutan Trafik Kazası: 6 Kişi Yaralandı!
Çanakkale’de Korkutan Trafik Kazası: 6 Kişi Yaralandı!
Çanakkale’de Altın Fiyatları Yükselişte!
Çanakkale’de Altın Fiyatları Yükselişte!
Son Yorumlananlar
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler tarihle buluştu
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler...
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom Embolizasyonu Artık Çanakkale’de!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom...
Çanakkale İskele bölgesinde trafik kilitlendi
Çanakkale İskele bölgesinde trafik kilitlendi
Çanakkale İl Özel İdaresi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Hizmete Açıldı
Çanakkale İl Özel İdaresi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon...
Barış Kordonu'nda seyyar satıcılara müdahale
Barış Kordonu'nda seyyar satıcılara müdahale
Çan'da tır konvoylu düğün!
Çan'da tır konvoylu düğün!
Eğitim-Sen'den okullarda kadrolu temizlik personeli talebi
Eğitim-Sen'den okullarda kadrolu temizlik personeli talebi
Türk Dil Bayramı’nı kutladılar
Türk Dil Bayramı’nı kutladılar

Ana Sayfa
VEFAT
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
SEYAHAT
MEKAN
RESMİ İLAN
METEOROLOJİ
BiL BAKALIM
ŞEHİR
RÖPORTAJ
DEDiKODU
ASAYİŞ
ASTROLOJİ
GÜNDEM
BİLİM
ÇEVRE
DÜNYA
EĞİTİM
İŞ DÜNYASI
KÜLTÜR - SANAT
SAĞLIK
SPOR
TEKNOLOJİ
TELEVİZYON
TURİZM
YAŞAM
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • DEDiKODU
  • FALCI
  • GÜNCEL
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLAN
  • RÖPORTAJ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.