Kent teyakkuza geçti!

KALEM Farkıyla...

Kent teyakkuza geçti!

Kent teyakkuza geçti!

Çanakkale’de “Tropical Fırtına” nedeniyle birçok kurum ve kuruluş olabilecek afetler nedeniyle çeşitli önlemler aldı. Valilik, tüm kurumların tam kadro olarak fırtınaya karşı hazırlıklı olduğunu duyurdu.

BELEDİYEDEN ART ARDA UYARI
Geçtiğimiz Perşembe günü uyarısı verilen Tropical Medicine fırtınası ardından, ilk olarak Meteoroloji Genel Müdürlülüğü ve Çanakkale Belediyesi sık sık vatandaşlara uyarılarda bulundu. Telefonla vatandaşlara anlık bildirimlerde bulunan belediye yetkilileri uyarısında ise, “Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan tahminler ve uyarılar dikkate alınarak, 30 Eylül 2018 Pazar günü tedbiren Pazar Pazarı kurulmayacaktır. Yapılan meteorolojik uyarılar doğrultusunda belediye ekiplerimiz kent yaşamının olumsuz etkilenmemesi adına gerekli tüm önlemleri almış bulunmaktadır. Meydana gelebilecek olası olumsuzluklara karşı önlem olarak, özellikle çocuk, yaşlı, engelli ve yürüme güçlüğü çeken kentlilerimizin gerekmedikçe dışarıya çıkmamaları önerilmektedir. Kentlilerimiz karşılaştıkları sorunlarla ilgili; 444 1717 nolu Çağrı Merkezi, 0533 703 0703 nolu Whatsapp hattı ve sosyal medya hesaplarından bize ulaşabilirler. Kentlilerimizin bilgisine sunarız” notunu düştü.

TARİHİ ALANDA SIKI ÖNLEMLER
Fırtına nedeniyle önlem alan bir başka kurum ise Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı oldu. Göndere çekilen bayrakların indirildiğini ve bazı alanların ziyaretçilere kapalı olduğunu duyuran Tarihi Alan Başkanlığı, “Meteoroloji’nin yaptığı açıklamaya göre Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın, hafta sonu ülkemizin batı kesimlerini etkilemesi bekleniyor. Marmara’nın batısında ( Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’nin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere İstanbul’da) yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli, Çanakkale’de yer yer aşırı sağanak ve gök gürültülü yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, hortum, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı Tarihî Alana gelecek ziyaretçilerimizin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir. Ayrıca hafta sonu beklenen şiddetli rüzgâr sebebiyle ziyaretçilerimizin güvenliği açısından Kilitbahir Kalesi seğirdim yolları ve Sarı Kule’nin teras bölümü ziyarete kapalı olacaktır. Tarihî Alan sınırları içinde zaman zaman etkisini gösteren kuvvetli rüzgâr sebebiyle bayrak direklerinin mekanik sistemleri de zarar görmekte ve bayraklar yırtılmaktadır. Bu nedenle geçici bir süreliğine bayraklar göndere çekilememektedir” dedi.

GESTAŞ’TAN FIRTINA UYARILARI!
GESTAŞ ise fırtına nedeniyle aldığı önlemler hakkında vatandaşlara sık sık duyurularda bulundu. Gemi ve personellerin fırtınaya karşı hazırlıklı olduğunu belirten GESTAŞ yetkilileri; “Pazar günü Ege kıyılarında etkili olacağı düşünülen, yoğun yağış ile birlikte Çanakkale ve çevresini etkilemesi de söz konusu olan fırtına beklentisi üzerine GESTAŞ olarak kaza riskine karşı gemi ve iskelelerimizde birtakım önlemler almış bulunmaktayız. GESTAŞ olarak kaza riskini ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek adına bazı önlemler alınacaktır. Can yelekleri dolaplarının yerine montajı sağlamlaştırılacak. Gemideki can simitleri araç güverteye düşmemesi için bağlantı ekleri kuvvetlendirilecek. Araç güverte ve yolcu salonu dışında uçma riski olan (Çöp kovaları ve temizlik malzemeleri) malzemeler kaldırılacak. Yolcu salonu giriş kapıları ve gemi üzerindeki tüm kapılar kapalı tutulacak. Personellerimiz şiddetli hava konusunda bir kez daha eğitimden geçecek. Dış alanda bulunan teknik cihazların (Seyir feneri gibi) sağlamlığı ve güvenli bir şekilde yerinde sabitlendiği kontrol edilecek. İskelelerimizde bulunan gişe, seyyar kabin, uyarı levhaları, tabela gibi malzemelerin sağlamlığı kontrol edilecek, gerekirse sağlamlaştırılacak. Gemilerin ağır hava şartlarında uygulanması gereken kontrol listesi yürürlükte ve uygulamada olacak. Ani hava değişimine karşı sürekli emniyet gezi ve kontroller gerçekleştirilecek. İskelelerde bulunan malzemeler (Çöp konteynırı, yangın tüpleri vs.) sabitlenecek. Bariyerler sökülecek veya kullanılmayacak. Eksik iskele usturmaçaları tamamlanacak. Yolcular, gemiye iniş ve binişlerinde gemi manevra sahasından uzak tutulacak. Değerli yolcularımız, sizler de bu tip havalarda gemi ve iskelelerimizi kullandığınız takdirde; özellikle seyir halinde ayakta durmamaya, fırtınalı ve yağışlı havalarda kaygan zemin ihtimaline karşı iniş ve binişlerde; merdiven kullanımlarında korkuluklardan tutunmaya, seyir halinde kapalı yolcu salonunda olmaya özen göstermeye, yolcu salonu giriş çıkışlarında kapı çarpması, el sıkışması gibi durumlara önlem almaya, mürettabatın ve personellerin uyarılarını yerine getirmeye özen gösteriniz” dedi.

VALİLİKTE KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
Fırtına nedeniyle ciddi önlemler alan Çanakkale Valiliği ise, yaptığı çalışmalar kapsamında kurumların hazır olduğunu dile getirdi. Çanakkale Valiliği tarafından yapılan bilgilendirmede ise; “Meydana gelmesi muhtemel olumsuzluklara karşı meteorolojik veriler ilgili kurumlarımızca anlık olarak takip edilmekte, meteorolojik verilerdeki değişimlere göre risk değerlendirmeleri yapılarak alınması gereken tedbirler sorumlu kurum ve kuruluşlarca güncellenmektedir. Alınan meteorolojik verilerin ardından 28 Eylül 2018 Cuma günü, Valilik makamının talimatıyla Çanakkale AFAD koordinasyonunda İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (AADYM) 112 Acil Çağrı Merkezi hizmet binasında toplanarak afet koordinasyon toplantısı yapılmış olup, toplantıda alınması gereken tedbirler değerlendirilmiştir.

Afet koordinasyon toplantısında, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP-Çanakkale) çerçevesinde ana çözüm ve destek çözüm ortağı olan kurumlara yerine getirmesi gereken görev ve sorumluluklar hatırlatılarak, risk analizlerini yapmaları ve belirledikleri risklere karşı gerekli tedbirleri almaları bildirilmiştir.
Çanakkale merkez ve tüm ilçelerimizde, yerleşim birimlerine yönelik oluşabilecek fırtına, sel ve su baskını gibi hadiselere karşı yerel idareler tarafından risk değerlendirmeleri yapılacak ve önleyici tedbirler harfiyen uygulanacaktır.

Yapılan meteorolojik değerlendirmeler AFAD İl Müdürlüğü tarafından 11 İlçe Kaymakamlığına, Belediye Başkanlığına, 11 İlçe Belediye Başkanlığına, İl Emniyet Müdürlüğüne, İl Jandarma Komutanlığına, İl Sağlık Müdürlüğüne, İl Özel İdaresine, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığına, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne, Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Telekom İl Müdürlüğüne, Orman Bölge Müdürlüğüne, Karayolları 142. Şube Şefliğine, DSİ 252. Şube Müdürlüğüne, Meteoroloji İl Müdürlüğüne, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, İl Müftülüğüne, Kıyı Emniyeti Müdürlüğüne, TEİAŞ’a, UEDAŞ’a ve Liman Başkanlığına bildirim çalışmaları harfiyen uygulanacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşlarına, meydana gelebilecek olumsuz durumlara karşı personellerini 24 saat çalışma esasına göre her an göreve hazır tutmaları, personellerinin cep telefonlarının açık ve ulaşılabilir olması ve şehir dışına çıkmamaları gerektiği bildirilmiştir. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarından müdahale için gerekli araç ve gereçlerini hazır olarak tutmaları, personellerinin ise ekip ve ekipman donanımlarını hazır olarak bulundurmaları istenmiştir.
Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan anlık meteorolojik uyarılar AFAD İl Müdürlüğünce tüm kamu kurum ve kuruluşlarının amirlerine, muhtarlara, din görevlilerine ve okul müdürlerinin cep telefonlarına SMS ile gönderilecektir. Vatandaşlarımıza gerekli uyarılar SMS gönderilen ilgililerce zaman geçirmeden yapılacaktır. Fırtınanın elektrik hatlarını ve haberleşme sistemlerini etkileyebileceği değerlendirildiğinden UEDAŞ Çanakkale İşletme Müdürlüğü, TEİAŞ Çanakkale İşletme Müdürlüğü ve Türk Telekom İl Müdürlüğü ile ilgili diğer kurumlar gerekli tedbirleri alarak, hazırlıklı olacaklardır. İlimizde hizmet veren büyük çaplı endüstriyel kuruluşlar fırtına ve şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelebilecek olan olumsuzluklara karşı uyarılarak, gerekli tedbirleri almaları istenmiştir.

Olması muhtemel su taşkınlarına karşı DSİ 252. Şube Müdürlüğü, Çanakkale Belediye Başkanlığı, Karayolları 142. Şube Şefliği ve ilgili diğer kurumlar gerekli tedbirleri alarak, güncellenen veriler doğrultusunda hazırlıklı olacak ve düzenli olarak hazırlıklarını gözden geçireceklerdir.Kıyı kesiminde yaşayan vatandaşlarımızın kıyıdaki teknelerini karaya çekmeleri için, Çanakkale, Bozcaada, Gökçeada ve Karabiga Liman Başkanlıkları ile ilimiz genelinde bulunan balıkçı barınaklarına bilgilendirmeler yapılarak, gerekli tedbirleri alması konusunda uyarılar yapılmıştır. Çanakkale AFAD koordinesinde; tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız yukarıda belirtilen tedbirler hususunda Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP-Çanakkale) çerçevesinde görev ve sorumluluklarını yerine getireceklerdir.
Pazartesi sabah saatlerine kadar etkili olması beklenen şiddetli fırtınanın neden olabileceği deniz kabarması, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi ile kara, hava ve deniz ulaşımındaki aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.Vatandaşlarımız ihtiyaç halinde ve acil durumlarda; 112 Acil Yardım, 110 İtfaiye, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma, Karayolları 159, Çanakkale Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 122 numaralı telefonlarını arayarak yardım talep edebileceklerdir. Valiliğimizce gerekli tüm tedbirler alınmış olup, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız koordineli olarak çalışmalarını sürdürmektedir” denildi.

Düşünceleriniz...

Arşiv

Takipte Kalın

Çanakkale'nin En Popüler Yerel Gazetesi Kalem, IOS & Android'de...

Kalem gazetesi artık IOS & Android cihazlarınızda. İndirin, seçkin yazarlardan etkin yorumlar, gündem yaratan haberler artık parmaklarınızın ucuna gelsin.

Uygulamayı ücretsiz indirebilir, bir hafta boyunca ücretsiz kullanabilirsiniz. Deneme süresinin sonunda satın alma seçeneklerimizi kullanarak gazeteye sahip olmaya devam edebilirsiniz.

ÜST