İstinye Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, 8 Ocak 2026 Perşembe tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemelerle birlikte eğitim-öğretim süreçleri, öğrenci işlemleri, ders alma esasları, sınav uygulamaları ve disiplin hükümlerinde kapsamlı değişikliklere gidildi.
Yönetmelik değişikliği, 16 Ağustos 2020 tarihli ve 31215 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan mevcut yönetmelik üzerinde güncellemeler içeriyor.
TANIMLAR VE KAPSAM GENİŞLETİLDİ
Yönetmeliğin 2’nci maddesinde yapılan değişiklikle birlikte, işletmede mesleki eğitim ve uygulamalı ders kavramları yönetmelik kapsamına eklendi. Böylece üniversite bünyesinde yürütülen uygulamalı eğitim süreçlerinin mevzuat karşılığı netleştirildi.
Ayrıca tanımlar maddesinde önemli güncellemeler yapıldı. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın görev tanımı yeniden düzenlenirken, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına işletmede mesleki eğitim, staj ve uygulamalı ders süreçlerini koordine etme görevi verildi. “Ara sınıf” kavramı da ilk kez açık şekilde tanımlandı.
AKADEMİK TAKVİM VE EĞİTİM DÖNEMLERİ
Yönetmeliğin 5 ve 7’nci maddelerinde yapılan değişikliklerle, eğitim-öğretim faaliyetlerinin Senato tarafından onaylanan akademik takvim doğrultusunda yürütüleceği vurgulandı. Eğitim-öğretim dönemlerinin her akademik yıl başında Senato tarafından belirlenerek akademik takvimle ilan edilmesi hükme bağlandı.
ÖĞRENCİ KİMLİK VE KAYIT İŞLEMLERİ
Yeni düzenleme ile kayıt işlemlerini tamamlayan öğrencilere verilen öğrenci kimlik kartlarının kullanımına ilişkin esaslar güncellendi. Kimlik kartının kaybolması veya yenilenmesi durumunda, öğrencilerin öğrenci bilgi sistemi üzerinden başvuru yapması zorunlu hale getirildi. Üniversite ile ilişiği kesilen veya mezun olan öğrencilerin kimlik kartlarının sistem üzerinden kullanıma kapatılacağı belirtildi.
DERS ALMA VE AKTS SINIRLARI YENİDEN DÜZENLENDİ
Yönetmeliğin 13’üncü maddesi tamamen yenilendi. Buna göre öğrencilerin ders alma işlemleri, akademik danışman eşliğinde akademik takvimde belirtilen sürelerde yapılacak. Birinci sınıf öğrencilerinin ek ders veya ek kredi alamayacağı, ancak muafiyet durumunda üst yarıyıldan ders alabilecekleri hüküm altına alındı.
Ara sınıf ve son sınıf öğrencileri için AKTS sınırları netleştirilirken, mezuniyet aşamasındaki öğrencilere belirli koşullarla 48 AKTS’ye kadar ders alma imkânı tanındı. Genel not ortalaması en az 3.00 olan öğrencilerin de üst yarıyıldan ders alabileceği düzenlendi.
DERS ÇEKİLME VE ÇAKIŞMA KURALLARI
Öğrencilere her dönem yalnızca bir dersten çekilme hakkı tanındı. Ancak ilk iki yarıyıldaki dersler ile başarısız olunan zorunlu derslerden çekilme hakkı verilmedi. Ders çakışmalarıyla ilgili düzenlemelerde ise haftalık programda en fazla bir ders saatine kadar çakışmaya izin verildi. İşletmede mesleki eğitim ve uygulamalı dersler için farklı esasların uygulanabileceği belirtildi.
ÇİFT ANADAL VE YANDAL DÜZENLEMELERİ
Yönetmeliğin 16’ncı maddesinde yapılan değişiklikle, çift anadal ve yandal programlarına ilişkin hükümler açıklandı. Çift anadal programını başarıyla tamamlayan öğrencilere lisans diploması, yandal programını tamamlayanlara ise sertifika verileceği hükme bağlandı. Uygulamalar, Yükseköğretim Kurulu mevzuatı ve Senato esaslarına göre yürütülecek.
SINAVLAR VE DEĞERLENDİRME SÜREÇLERİ
Ara sınav, yarıyıl sonu sınavı ve dönem içi değerlendirmelere ilişkin hükümler güncellendi. Sınav programlarının sınavlardan en az bir hafta önce ilan edilmesi zorunlu hale getirildi. Kopya çeken veya sınav düzenini bozan öğrenciler hakkında 2547 sayılı Kanunun 54’üncü maddesi hükümlerinin uygulanacağı belirtildi.
İşletmede mesleki eğitim, staj ve uygulamalı derslerin başarı değerlendirmesinin Senato tarafından belirlenecek esaslara göre yapılacağı ifade edildi.
DEVAMSIZLIK VE DİSİPLİN HÜKÜMLERİ
Devamsızlık nedeniyle başarısız olan öğrencilere DZ notu verileceği ve bu öğrencilerin yarıyıl sonu ile bütünleme sınavlarına giremeyeceği düzenlendi. Disiplin işlemlerinin ise 2547 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre yürütüleceği açıklandı.
YÜRÜRLÜK VE YÜRÜTME
İstinye Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi. Yönetmelik hükümlerinin yürütülmesinden İstinye Üniversitesi Rektörü sorumlu olacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: