2024 yılında 49 milli park, 269 tabiat parkı, 111 tabiat anıtı, 32 tabiatı koruma alanı, 85 yaban hayatı geliştirme sahası, 14 Ramsar Alanı, 59 ulusal öneme sahip sulak alan ve 58 mahalli öneme sahip sulak alan dahil toplam 677 korunan alan vatandaşlar tarafından ziyaret edildi. Bu sayının 2002 yılında sadece 168 korunan alan ve 5,5 milyon ziyaretçi olduğunu belirten Yumaklı, korunan alanlara olan ilginin yıllar içinde ciddi şekilde arttığını vurguladı.
Marmaris Milli Parkı Zirvede
Ziyaretçi sayısında en yüksek rakama ulaşan alan ise Marmaris Milli Parkı oldu. Bu parkı 11 milyon 637 bin 192 kişi ziyaret ederken, Beydağları Milli Parkı (7 milyon 745 bin 417), Ormanya Tabiat Parkı (4 milyon 409 bin 414) ve Beyşehir Gölü Milli Parkı (3 milyon 584 bin 910) gibi alanlar da sırasıyla en fazla ziyaret edilen yerler arasında yer aldı. Ayrıca, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi tatil dönemlerinde ziyaretçi sayısının zirveye ulaşması dikkat çekti. Ramazan Bayramı'nda 2 milyon 906 bin 385, Kurban Bayramı’nda ise 4 milyon 601 bin 672 kişi korunan alanları gezdi.
Bakan Yumaklı: “Son 10 Yılın Ziyaretçi Rekoru”
Bakan İbrahim Yumaklı, 2024 yılı ziyaretçi sayısının son 10 yılın en yüksek rakamına ulaştığını belirterek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün hem korunan alan sayısını artırdığını hem de bu alanların ziyaretçi sayısındaki büyümeyi sürdürdüğünü ifade etti. Yumaklı, bu başarıların, alan düzenlemeleri, tanıtım merkezleri, seyir terasları, tur güzergahları ve macera parkurları gibi projelerle desteklendiğini kaydetti.
Korunan Alanların Geleceğe Taşınması İçin Çalışmalar Devam Ediyor
Yumaklı, korunan alanların geleceğe taşınması için yapılan çalışmalarla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Özellikle uzun tatil dönemlerinde doğa ve açık hava aktivitelerini tercih eden vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla düzenlemeler yapıyor, bu alanları daha ulaşılabilir ve cazip hale getiriyoruz. Amacımız, her geçen yıl daha fazla vatandaşın bu alanlarda vakit geçirmesini sağlamak."
Yorumlar
Kalan Karakter: