Kuraklığa karşı tedbir zamanı (VİDEO)
Çanakkale Belediye Meclisi Mart Ayı 2. Birleşimi’nde Belediye Encümeni tarafından alınan su tedbir kararları sıralandı. Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyunu sağlayan Atikhisar Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 43 oranında olması nedeniyle, su kullanımında tasarrufa gidildi.
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın mazeretli olması sebebiyle toplantının başkanlığını, Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay gerçekleştirdi. Mutluay toplantıyı, Belediyenin ‘deprem’ gündemli olağanüstü toplantısının ardından belediye tarafından yapılan eylemlerden bahsederek başlattı. Toplantıda, Başkanvekili Mutluay dışında hiçbir meclis üyesi gündemdışı konuşma yapmadı.
ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun basına yansıyan haberinde ve Çanakkale’nin 300’i aşkın daire bulunduğuna dair bir bilgi eksikliği olduğunu ifade eden Mutluay, “Bu dairelerde kimler oturuyor gibi sorular yöneltilerek Çanakkale Belediyesi’ne ait 300 adet taşınmaz olduğundan bahsediliyor. Gerçekten biz de arayıp bulamadık, nerede bu 300 daire diye. Kendi içimizde de sorduk. 111 adet Çanakkale Belediyesi’ne ait taşınmaz var. Bunların 7 adedi kiralık. 7 adet de yine tahsisle Belediye Müdürlüklerinin kullandığı taşınmazlar. Yani toplam 14 adet. 52 adet lojman var, Kamu Konutları Kullanma Yönetmenliği’ne göre bu lojmanlardan kendi personellerimiz yararlanıyorlar. 3 adet tapu, toplu konut yapılacak mülkiyete sahibiz. 11 dairemiz, bunun dışında 5 dairemiz daha depremzedelerin yararlanması için sunuldu. Şu an 8 depremzede aile bu konutlarda yararlanıyor. 26 adet kat irtifakı bulunan ama teslim alınmayan taşınmaz sahibiz. Toplam sayımız ise biraz önce söylediğim gibi 11’dir. Yani bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmamalıdır.
Semizoğlu, haklı olarak bir şeye değindi. Sadece kentin ve belediyenin değil, kırsalın da ihtiyacı olan hafriyat alanı ve moloz döküm alanına ihtiyaç var. Bununla ilgili de Çanakkale Belediyesi’nin 1999 yılından itibaren yapmış olduğu çalışmalar ve araştırmalar var. Son dönemde Belediye Meclisimiz ve Ak Parti Grup Başkanvekilimizin de bu konuda destekleri oldu. Yapılan çalışmalar sonucunda Dümrek Köyü’nde Orman Bölge Müdürlüğü’nden tahsis alınan 15 dönümlük bir alan ve yine Elmacık Köyü’nde de 100 dönümlük bir alanın şu an tahsisi Belediyemize yapıldı. Bunlar toprak dolgu alanı olarak geçiyor. İnşaat yıkıntı alanı ihtiyacını karşılamak üzere de belediyemiz temizlik işleri Müdürlüğünde de (ÇED süreci gerekiyor) buna yönelik çalışmalar devam ediyor. Kısa bir sürede de bu sorun ortadan kalkacaktır. Kentsel dönüşüm önemlidir ve yer bulma görevi de -belediye sınırları ve mücavir alan için söylüyorum- Çanakkale Belediyesi’ne aittir ama bu alanların dışı Özel İdare’nin yetki ve sorumluluğundadır. Ama kent merkezinde böyle bir alan bulunamayacağını tahmin ediyorum. Diğer alanlarda da Çanakkale Belediyesi’nin arayışları olmuştur. Çok şükür ki 2 alana sahip olmuş durumdayız” şeklinde konuştu.
Kimseye verecek bir damla suyumuz yok
İlimizi ve bölgemizi ilgilendiren suya ilişkin iki konuyu dile getiren Mutluay, “2 Mart tarihinde Çan Çevre Derneği’nin açtığı davaya katıldım. Çan’a bağlı Kumarlar Köyü’nde bir gölet yapıldı. Doğu Biga Madenciliğe bir gölet yapıldı. Göletin adı, Altın Zeybek-2 Göleti. Eski adıyla Kumar Göleti’dir ve uzun zaman boyunca etüt ve planlama çalışmaları Devlet Su İşleri tarafından yapılmıştır. Bu yapımın karşılığını, planlamadaki verilerden bahsederek başlayayım. Faydalı su hacmi yani kullanılacak su hacmi 1 milyon 918 bin metreküp. Bunun 48 bin metre küpü, Cazgırlar-Kirazcı ve Yukarı Çafcı Köylerinin içme suyu ihtiyacını karşılıyor. 550 bin metreküp Kirazlı-Balaban’daki altın madencilik faaliyetlerinin su ihtiyacını karşılamak üzere tahsis edildi. 1 milyon 320 metre küp de sulamaya ayrılmış durumda. 550 bin metreküpün, toplam tahsis edilen su içindeki payı, yüzde 28 buçuk. Yani üçte bir. Burada tercih şirketten yana kullanılmış durumda. Suyun neredeyse 3’te biri şirkete veriliyor. Eğer bu su, şirkete tahsis edilmemiş olsaydı, bin 368 dönüm daha tarım arazisi sulanabilirdi. Bu şirket bildiğiniz üzere, 13 Ekim 2019 tarihi itibariyle ruhsatı iptal edilmiştir. Orman izinleri iptal edildi. Bizim hiç kimseye verebilecek bir damla suyumuz yok. Tasarrufa gidilebilir ama şirketlere verebilecek bir damla suyumuz yok” ifadelerini kullandı.
Mart 2023’te su tasarrufuna yönelik Encümen Kararı alındı
Şu an Atikhisar Barajı’nın doluluk oranının yüzde 43 olduğunu belirten Mutluay, “Rezervimiz de 23 milyon 300 bin metreküp civarında. Su varlığımız kent kullanımı için yeterli gibi görünse de bu baraj aynı zamanda tarımsal sulama işlevi de görüyor. Bu nedenli belediye encümenimiz, kuraklığa dikkat çekmek için birtakım kararlar aldı” dedi.
İşte kısıtlama kararı alınan başlıklar:
“Ev ve işyeri önlerinin hortumla sulanması,
Sanayi tesislerine kısıtlama getirildi ve mevcut su kullanımlarının da izlenmesi,
Halı ve kilim yıkamalarının yasaklanması,
Şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanması,
Oto kuaför, yıkama işletmelerinde su tüketiminin aylık maksimmum 20 metreküp kotası ile sınırlandırılması,
Elektronik ön yüklemesi olmayan işletmelere takma zorunluluğu,
Kuyu su kullananlara atık sayım tespiti yapılması için mekanik sayaç takma zorunluluğu
Bahçe sulamalarının sabah ve akşam saatlerinde yapılması,
Sulama sistemlerinde de yağmurlama ve damlama gibi basınçlı sulama sistemlerinin tercih edilmesi,
Park ve bahçede kısıtlı sulama ve yine basınçlı su sistemleri ile kullanılması,
30 Nisan 2023 tarihine kadar yasaklandı.”
Kararların okunmasının ardından; Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu Atikhisar Barajı’nın kuraklık tehdidi altında olduğu ve tasarruf yapılmazsa susuz kalacağımız yönünde bilgilendirme içeren video izletildi.