İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2025 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Macar yazar László Krasznahorkai’ye verildiğini duyurdu. Akademi, yazarın “kıyamet dehşetinin ortasında bile sanatın gücünü doğrulayan etkileyici ve vizyoner eserleri” nedeniyle bu yılın en prestijli edebiyat ödülüne layık görüldüğünü açıkladı.
Krasznahorkai, ödülün yanı sıra yaklaşık 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 394 milyon Macar forint) tutarında para ödülünün de sahibi olacak.
Modern çağın Kafka’sı olarak anılıyor
71 yaşındaki yazar, Macar edebiyatının en güçlü kalemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Özellikle “Sátántangó”, “Háború és Háború” (Savaş ve Savaş) ve “Báró Wenckheim hazatér” (Baron Wenckheim Dönüyor) gibi romanlarıyla tanınan Krasznahorkai, karanlık atmosferi, uzun cümle yapıları ve insanlığın varoluş sancılarını işleyiş biçimiyle çağdaş edebiyatın en özgün isimlerinden biri olarak görülüyor.
Eleştirmenler, onun dilini “modern çağın Kafka’sı” olarak tanımlıyor. Eserlerinde toplumsal çöküş, insanın yalnızlığı ve umutsuzluk gibi temalar öne çıkıyor.
Macaristan’dan Nobel’e uzanan ikinci isim
Krasznahorkai, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ikinci Macar yazar oldu. Daha önce, 2002 yılında Imre Kertész, “Tarihin barbar keyfiliğine karşı bireyin savunmasız deneyimini savunan edebi çalışması” ile aynı ödülü kazanmıştı.
Macar edebiyatı, son yıllarda uluslararası edebiyat sahnesinde yeniden yükselişte. Nobel favorileri arasında bu yıl Péter Nádas, Gerald Murnane, Mircea Cărtărescu, Haruki Murakami ve Salman Rushdie gibi isimler de gösterilmişti. Ancak Akademi, tercihini güçlü tematik yapısı ve dilsel derinliğiyle dikkat çeken Krasznahorkai’den yana kullandı.
2025 Nobel Ödülleri sahiplerini buluyor
Bu yıl Nobel Komitesi;
Tıp Ödülü’nü Mary E. Brunkow, Fred Ramsdell ve Shimon Sakaguchi’ye,
Fizik Ödülü’nü John Clarke, Michel H. Devoret ve John M. Martinis’e,
Kimya Ödülü’nü ise Susumu Kitagawa, Richard Robson ve Omar M. Yaghi’ye verdi.
Nobel Barış Ödülü 10 Ekim Cuma günü, Ekonomi Ödülü ise 13 Ekim’de açıklanacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: