Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Resmî Gazete’de yayımlanan ilanlarla birlikte, Türkiye genelinde çok sayıda birinci, ikinci ve üçüncü sınıf noterlik için münhal kadrolar duyuruldu. 2025 yılı gayrisafi gelirleri açıklanan noterlikler için başvurular elektronik ortamda alınacak. İlanlar; birinci ilan, ikinci ilan ve üçüncü ilan olmak üzere farklı statülerde yayımlandı.
BİRİNCİ SINIF NOTERLİKLERDE YÜKSEK GELİRLİ KADROLAR DİKKAT ÇEKİYOR
Birinci sınıf noterlikler kapsamında yayımlanan listede, büyükşehirlerde bulunan ve yüksek gelirleriyle öne çıkan noterlikler yer aldı. Kocaeli Yedinci Noterliği 34,8 milyon TL’yi aşan geliriyle listenin başında bulunurken, Üsküdar Beşinci, Ankara Altmışıncı ve Beyoğlu Onaltıncı Noterlikleri de 30 milyon TL bandına yaklaşan gelirleriyle dikkat çekti.
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Gaziantep gibi illerdeki noterliklerin yer aldığı bu listede toplam 26 birinci sınıf noterlik münhal olarak ilan edildi.
İKİNCİ KEZ VE ÜÇÜNCÜ KEZ İLANA ÇIKAN NOTERLİKLER DE VAR
Bazı birinci sınıf noterlikler için ikinci ilan süreci başlatılırken, Beşiktaş İkinci, Eyüpsultan Yedinci ve Beşiktaş Yirminci Noterlikleri ise üçüncü ilana çıktı. Bu noterlikler için daha önce iki kez ilana çıkılmasına rağmen atama yapılamadığı belirtildi.
Mevzuat gereği, üçüncü ilan aşamasında üst sınıf, aynı sınıf veya belirli şartlarda bir alt sınıf noterlerden de başvuru alınabilecek. Ayrıca bu atamalarda iki yıllık görev süresi şartının bir yıl olarak uygulanacağı bildirildi.
YAŞ TAHDİDİ NEDENİYLE BOŞALACAK NOTERLİKLER AÇIKLANDI
Resmî Gazete’de yer alan bir diğer ilan kapsamında, yaş tahdidi nedeniyle boşalacak birinci sınıf noterlikler de duyuruldu. Üsküdar İkinci, Beşiktaş Onbirinci, Bursa Ondördüncü ve Beşiktaş Yirmialtıncı Noterliklerinin 2026 yılı Mart ayında boşalacağı açıklandı.
Bu noterlikler arasında Beşiktaş Yirmialtıncı Noterliği, 66 milyon TL’yi aşan 2025 yılı geliriyle en yüksek gelirli noterliklerden biri olarak öne çıktı.
İKİNCİ SINIF NOTERLİKLERDE 60’TAN FAZLA KADRO İLAN EDİLDİ
İkinci sınıf noterlikler için yayımlanan ilanlarda Türkiye genelinde 60’tan fazla noterlik yer aldı. Çatalca İkinci, Çeşme İkinci ve Kırşehir İkinci Noterlikleri en yüksek gelirli ikinci sınıf noterlikler arasında sıralandı.
Bodrum, Fethiye, Milas, Manavgat, Ordu, Van, Batman ve Osmaniye gibi farklı bölgelerden birçok noterlik için hem birinci hem de ikinci ilan süreçleri başlatıldı. Ayrıca Bodrum Birinci Noterliği’nin yaş tahdidi nedeniyle Mart 2026’da boşalacağı bilgisi paylaşıldı.
ÜÇÜNCÜ SINIF NOTERLİKLERDE ANADOLU İLÇELERİ ÖNE ÇIKIYOR
Üçüncü sınıf noterlik ilanlarında ise ağırlıklı olarak Anadolu’daki ilçe noterlikleri yer aldı. Bolvadin, Yenice (Çanakkale), Erciş, Pazar (Rize), Köşk, Sivrihisar ve Divriği gibi ilçelerdeki noterlikler için başvuru süreci başlatıldı.
Bu noterliklerin 2025 yılı gayrisafi gelirleri 6 milyon TL’den başlayarak 200 bin TL seviyelerine kadar düşen geniş bir aralıkta açıklandı.
BAŞVURULAR SADECE ELEKTRONİK ORTAMDA ALINACAK
Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tüm başvuruların www.vatandas.uyap.gov.tr adresi üzerinden alınacağı vurgulandı. Güvenli elektronik imza, e-Devlet şifresi veya mobil imza ile yapılmayan başvurular kabul edilmeyecek. Fiziki olarak yapılan müracaatların ise geçersiz sayılacağı belirtildi.
Başvuru süresi, ilan tarihinden itibaren bir ay olarak belirlendi. Atanma isteğinden vazgeçen adayların da vazgeçme taleplerini aynı süre içinde elektronik ortamdan bildirmeleri gerekiyor.
UYAP KAYITLARI ESAS ALINACAK
Başvuruların değerlendirilmesinde UYAP kayıtlarının esas alınacağı ifade edilirken, elektronik ortamda eksik belgeyle yapılan başvuruların dikkate alınmayacağı bildirildi. Noterlik belgesi sahipleri için sağlık raporu, mal bildirimi, disiplin durumuna ilişkin belgeler ve çeşitli beyanların sisteme yüklenmesi zorunlu tutuldu.
ATAMALAR ELEKTRONİK ORTAMDA GERÇEKLEŞECEK
İlan metinlerinde, noter atamalarının başvuru ve vazgeçme taleplerinin sisteme işlenmesinin ardından tamamen elektronik ortamda yapılacağı açıklandı. Böylece noterlik atamalarında fiziki işlem süreci ortadan kaldırılmış olacak.
RESMÎ İLANLARLA SÜREÇ BAŞLADI
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan bu ilanlarla birlikte, 2025 yılı gelirleri esas alınarak Türkiye genelinde çok sayıda noterlik için atama süreci resmen başlamış oldu. Başvuru şartları ve süreler, Resmî Gazete’de yayımlanan ilanlar doğrultusunda yürütülecek.







Yorumlar
Kalan Karakter: