Kelimeyi ilk duyduğumda ilkokuldaydım. Kelimelere karşı ilgim belki de o zamanlardan yavaş yavaş oluşmaya başlamış. Yaş ilerledikçe kelimelere olan sevgimin ne zaman başladığının farkına varıyorum böylece. Bazı kelimeler var sadece bir kelime olmayıp söylendiğinde insanda farklı hissettiren. “Sömestir” kelimesi gibi. Daha çok var sayabileceğim, hoşuma giden kelimeler ama onlar kelime koleksiyonu defterimde saklı belki bir gün onları da yazarım sizlere.
Bugün “sömestir” kelimesine değinmek istedim. Anlamı da bir o kadar güzel. Hele öğrenciyken tadından yenmez kıvamda olan. Aslında Fransızca kökenli “semestre” kelimesinden geçmiş dilimize. Fransızcaya da Latince “semestris” kelimesinden geçmiş. Sizleri etimoloji ile boğmadan “yarı yıl tatili” anlamına gelen sömestir tatili için çocuklarımızla neler yapabiliriz onlardan bahsedelim istiyorum.
Yarı yıl tatilleri öğrencilik zamanlarında dört gözle beklediğim tatillerden biriydi. 15 koca gün tatil. İş hayatına geçtiğimizde tabii ki o günleri sadece özlemle anıyoruz ama “her dönemin ayrı güzellikleri var” deyip içimize su serpmeyi de ihmal etmiyoruz.
Bizim zamanlarımız da yarı yıl tatilleri genellikle evde geçerdi. Ama hiçbir zaman boş oturarak geçmezdi. Kitaplar ilk sırada yer alırken, evin önünde arkadaşlarla oynamak, soğuktan pembe pembe olmuş yanaklarla aç eve gelip bir şeyler atıştırmak, Kemal Sunal filmlerini izlemek, kardeşin var ise şanslısındır evde de gece oynamaya devam edip, bolca dinlenmek şeklinde sıralanan mutlu zamanlar.
Şimdilerde ise durum biraz farklı. Anne babalar da yarı yıl tatilini iş hayatına ara verip dinlenme olarak geçirmek, bir yerlere gitmek isteyerek tatil planlayarak geçiriyorlar. İmkanlar dahilinde gezi planları yapmak vs güzelama yapamamak da tatilin kötü geçeceği anlamına gelmez. Yaşadığımız şehirlerde de yapılabilecek bir sürü etkinlik planları oluyor yeter ki değerlendirmek isteyelim.
Annelerle ya da babalarla şehir kütüphanesi ziyaret edilebilir sevdiğimiz kitaplardan kütüphane ortamında okuyup bitiremediklerimizi ödünç alarak evde okumaya devam edebiliriz, müzelere ziyaretler de bulunabiliriz. Kent müzeleri ücretsiz ziyaret aldıklarından yaşadığımız şehrin kent müzelerini ve tarihi inceleyebiliriz, belediyelerin sömestir tatil planlarını takip edip katılabiliriz bazen içerisinde çocuk tiyatrosu gösterimleri, oyun içerikli gösteriler yer alabiliyor, çocuğumuzla evde sevdiği bir pastayı yapabiliriz, sadece yatıp hayal kurabiliriz, yaşadığımız yerde kar var ise kış için şanslısınız demektir doyasıya kar oynayabiliriz… Bu liste uzar gider. Asıl ve en önemli olan ebeveynler olarak çocuklarımızla mutlu anlar yakalayabilmektir.
Her yaş grubuna önerilecek birbirinden güzel kitaplar da tatil tavsiyesi olarak oldukça fazla. Her birine burada değinmem zor ancak ama “gezencocukkitabi” instagram sayfamda tavsiye kitaplara göz atabilirsiniz. Erken çocukluk dönemi için birkaç tavsiyede bulunmam gerekirse Ketebe Yayınlarından Devasa Deniz Hayvanlarının Büyük Kitabı, Devasa Hayvanların Büyük Kitabı, Domingo Yayınlarından Atlas ve Atlas Etkinlik Kitabı, İş Bankası Yayınlarından Çocuklar İçin Resimli Atlas, Altın Kitaplar Yayınevi Peter Reynolds’un Dünyanın En Küçük Hediyesi, Nokta, Kutup Yıldızı, Gökyüzünün Rengi…
Bol dinlenmeli, bol okumalı, bol eğlenmeli, bol kahkahalı sömestir tatili dilerim.
Sevgilerimle
Çocuk Kitabı Yazarı Işık SARAÇ
YAZARLAR
Yayınlanma: 20 Ocak 2022 - 09:30
Sömestir
Kelimeyi ilk duyduğumda ilkokuldaydım
YAZARLAR
20 Ocak 2022 - 09:30
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir