• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • VEFAT
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SEYAHAT
  • MEKAN
  • RESMİ İLAN
  • METEOROLOJİ BiL BAKALIM ŞEHİR RÖPORTAJ DEDiKODU ASAYİŞ ASTROLOJİ GÜNDEM BİLİM ÇEVRE DÜNYA EĞİTİM İŞ DÜNYASI KÜLTÜR - SANAT SAĞLIK SPOR TEKNOLOJİ TELEVİZYON TURİZM YAŞAM YEMEK
  • Ara
SON DAKİKA:
17:05
Yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangınına müdahale sürüyor
16:40
Çanakkale Havalimanı Haziran ayında 18 bin 847 yolcuya hizmet verdi
13:06
Çanakkale'de kavurucu sıcaklar yerini serinliğe bırakacak
12:58
CHP olağan seçim takvimini açıklandı
11:33
18 Temmuz 2025 Cuma Pazarı fiyat listesi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. Toplu sözleşme öncesi SES'ten açıklama
GÜNCEL
Yayınlanma: 18 Temmuz 2025 - 15:33

Toplu sözleşme öncesi SES'ten açıklama

Toplu sözleşme sürecine hazırlanan sosyal hizmet emekçileri, güvencesiz çalışma koşulları, ücret adaletsizliği ve siyasi baskılara karşı SES çatısı altında ortak mücadele çağrısı yaptı.

GÜNCEL
18 Temmuz 2025 - 15:33
Yorumlar
9 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Toplu sözleşme öncesi SES’ten açıklama
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale Şubesi, yaklaşan 2026-2027 toplu sözleşme süreci öncesi sosyal hizmet alanında yaşanan sorunlara dikkat çekerek kamuoyuna kapsamlı bir açıklama yaptı. SES, sosyal hizmetlerde yaşanan dönüşümün emekçilerin çalışma koşullarını güvencesizleştirdiğini vurguladı.

Açıklamada, 4/D ve 4/B gibi farklı istihdam biçimleriyle sosyal hizmet alanında çalışanların iş barışının bozulduğu, çalışma koşullarının giderek ağırlaştığı belirtildi. 

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Sosyal hizmetlerin geçirdiği olumsuz dönüşüm sosyal hizmet emekçileri olan bizlerin de çalışma koşul ve biçimlerini süresiz sözleşmeli 4/d ASDEP, 4/b ASDEP, kadro karşılığı Aile ve Sosyal Destek Personeli gibi farklı, iş barışını bozan güvencesiz çalışma biçimlerine dönüştürmüştür. Çalışma koşullarının her geçen gün daha da kötüleştiği, personel yetersizliğine bağlı iş yoğunluğunun arttığı, çalışma sürelerinin uzadığı, mesleki standartlara uygunluğun ortadan kaldırıldığı bir dönemdeyiz. Bunlara ek olarak; ücretlerin giderek eridiği ve alım gücümüzün azaldığı, gerek yönetim mekanizmalarından gerekse hizmet verdiğimiz kişiler tarafından uygulanan şiddetin arttığı bir süreç yaşayan biz sosyal hizmet emekçilerinin sorunları son ekonomik kriz ile birlikte daha da belirgin hale gelmiştir.

Bu istihdam rejimi ve çalışma biçimlerinden kaynaklı olarak sosyal hizmetler alanında mobbing, bürokratik ve siyasal baskılar dozunu artırarak devam etmiştir. Örneğin; pandemi döneminde bile koruyucu ekipman talep eden sosyal hizmet emekçileri terörist olarak damgalanmış ve sürgün edilmişlerdir. AKP’nin il ve ilçe başkanlıklarının özellikle taşrada kurumun iş ve işlemlerine müdahalesi sonucu torpil ve kayırmacılık kurumlarımızın en küçük birimlerine kadar sirayet etmiş sosyal yardımlar ve ve huzurevi işlemleri dahil birçok hizmet referans vasıtasıyla gerçekleşmeye başlamıştır. Bu kayırmacılık ve hukuksuzluğa karşı tepki koyan Dersim şube/yönetici ve üyelerimiz sürgün edilmişlerdir. Mahkemeyi kazanıp geri dönen üyelerimiz bu seferde ihtiyaç olmayan ilçelerde yeni birimler açılarak oralara görevlendirme adı altında sürgüne devam edilmiştir.

Yine görevde yükselme sınavlarında ve atama işlemlerinde mülakat adı altında yapılan haksızlıklarla mücadele etmeye devam ediyoruz.  Bakanlık bünyesinde görevli Ek Ders Karşılığı çalışan kişileri kadroya alım süreçlerinde, ülke genelinde bir günde ek ders karşılığı işe alınarak kadroya alımları sağlanan kişilerin olduğu yönünde çok sayıda şikayet aldığımızı ve bu konuda da gerekli araştırmaları yaptığımızı hatırlatmak isteriz

Sosyal hizmeti 7/24 esaslı olarak sürdüren arkadaşlarımızın, ulaşım (servis) ve beslenme ihtiyaçları karşılanmamakta, özellikle tatil bölgelerinde ve büyükşehir belediyeleri sınırları içerisinde barınma ihtiyaçlarının karşılanmasında sorun yaşanmaktadır.

İşyerlerimizde sosyal çalışma görevlisi adı altında görevlendirilen meslek  grupları arasında neredeyse bir aylık ev kirası bedeline denk gelen maaş farklarının en yüksekte eşitlenmesi gerekmektedir. Eşit işe eşit ücret en temel hakkımızdır. Aynı işi yapan meslek grupları arasındaki ciddi maaş farklılıkları iş barışını bozmaktadır.

İşyerlerimizde çalışma ortamımıza yönelik sorunlarımızın yok sayılması, pandemi, deprem gibi olağanüstü durumlarda temel fizyolojik ihtiyaçlarımızın bile karşılanamaması bize sosyal devletin ve sosyal hizmetin evrensel ilkelerden uzaklaşarak siyasi rant malzemesi olarak kullanılmasının ağır sonuçlarını gösterdi.

Sosyal hizmetler alanında çalışan emekçiler olarak yoksulluğun, yoksunluğun ve dezavantajlı olmanın bir insan için ne demek olduğunu ve bunun nasıl önleneceğini de en iyi bilenleriz. Bu nedenle temel mücadelemiz yoksullaşmamak, yoksullaştırmamak ve insanca yaşayabilecek koşulların oluşturulmasıdır.

Sosyal hizmet emekçileri olarak bizler, 2026-2027 yıllarını kapsayacak Toplu Sözleşmeye giderken; birbirimizi ötelemeden, sendika ayrımına gitmeden hem kendimiz hem de halkımızın sosyal hizmet hakkı için, yaşadığımız sorunların çözümüne yönelik haklı ve meşru taleplerimizi TİS masasında karar haline getirinceye kadar birlikte örgütlenmek birlikte mücadele etmek zorundayız.

Olmazsa olmaz temel taleplerimiz şunlardır:

Grevli toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasası çıkarılsın,

OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdam edilerek, sözleşmeli tüm çalışanlar 657 4/a kapsamına alınsın.

Performans, ek ödeme, taban, teşvik, ilave zam değil, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret verilsin.

Son TS’de ilave ek zam olarak verilen emekliliğe ve emeklilere yansıtılmayan emekliliği daha da hayal hale getiren uygulamaya son verilerek ilave ek zammın emekliliğe ve tüm kamu emeklilerine yansıtılmalıdır.

Vergide adalet sağlansın. Emekçilerden alınan vergi % 10’da sabitlensin.

Çalışma yaşamının demokratikleşmesinin ilk adımı olarak idarecilerin atanması yönteminden vazgeçilsin. Liyakatı uygun olanların aday olacağı ve yöneticilik yapacağı emekçilerin oylarıyla bir ya da iki yıllığına seçimle belirlensin.

Muayene, tedavide ve ilaçta hiçbir ad altında; katkı, katılım payı, ilave ücret alınmasın. Sağlık hizmetleri ücretsiz olsun.

Ayrıntılı TS metnimizi web sitemizden görebilirsiniz. TS metnimizde yer alan bazı önemli taleplerde aşağıdaki gibidir.

Özel gereksinimi olan çocuk, yaşlı ve kadınlara hizmet veren yatılı kurumlarda, Çocuk Evleri Koordinasyon merkezlerinde ve ilgili hizmetlerin yürütülmesinde fiilen görev yapan kadro karşılığı çalışan sözleşmeli personeller de dahil olmak üzere istihdam biçimine bakılmaksızın tüm çalışanlara ek ödeme oranlarına 20 puan ilave edilerek ek ödeme yapılmalıdır.

Bakanlığa bağlı kurumlarda çalışanlara istihdam biçimine bakılmaksızın sosyal hizmet tazminatı verilmelidir. Bu tazminat özel hizmet tazminatından farklı olarak ayrıca düzenlenmelidir.

Meslek farklılıklarını ve meslek sorumluluk sınırlarını ortadan kaldıran, kişilere görevi ve yetkisi olmayan işlerin yaptırılmasına zemin hazırlayan “sosyal çalışma görevlisi” tanımı tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılmalıdır.

Mesleki çalışmalar mesleklerin rol ve sorumluluk alanları ve sınırları çerçevesinde tanımlanmalı, çalışanlara keyfi ve görevleri olmayan işlerin yaptırılması engellenmelidir.

Mesleki çalışmalara ve meslek elemanları tarafından hazırlanan raporlara yöneticiler tarafından bilimsel ve mesleki olmayan biçimlerde müdahale edilmesi engellenmelidir.

Yatılı kuruluşlarda çalışan personelin nöbet ücretleri artırılmalıdır. Yatılı olmayan kuruluşlarda gerçekleştirilen fazla çalışma ücretlendirilmelidir.

İcap nöbetleri ve danışmanlık tedbirleri için ödenen ücretler yapılan işin ve çalışanların emeklerinin karşılığı olabilmekten çok uzaktır, ücretlerde artış sağlanmalı, icap nöbeti tam olarak tanımlanmalıdır.

Görevde yükselme ve unvan değişikliğinde mülakat kaldırılmalıdır.

Ek ders karşılığı çalışma kaldırılmalı, personel ihtiyacı kadrolu istihdamla karşılanmalıdır.

Fiilen genel idari hizmet sınıfı işlerini yapan yardımcı hizmetler personelinin sınavsız genel idari hizmetler kadrosuna geçişleri sağlanmalıdır.

Çocuk eğiticilerinin kadrosu genel idari hizmetler sınıfından çıkartılarak sağlık hizmetleri sınıfına alınmalıdır.

Vekaleten idarecilik kaldırılmalı, asil idarecilik kadrolarına liyakat ile seçim yöntemi ile atama yapılmalıdır.

Atama ve yer değiştirme yönetmeliği değiştirilmeli, tayin ve yer değiştirmede hiçbir kurumda olmayan koşul ve kriterler ortadan kaldırılmalıdır.

Sosyal hizmetler risk ve tehdidin yüksek olduğu bir çalışma alanıdır. Sosyal incelemeler, evde hizmet verilmesi gereken durumlar, güvenlik riski olanlara yönelik kurumlarda yapılan çalışmalar, çalışanlara yönelik tehditler başta olmak üzere çalışanların fiziki ve hukuki güvenliklerinin sağlanması için gerekli tedbirler alınmalıdır.

0-3 yaş çocukları da kapsayacak şekilde ücretsiz, 7/24 hizmet veren, nitelikli ve anadilinde çocuk bakım merkezleri ve kreşlerin oluşturulması güvence altına alınmalıdır. Kreş hizmeti sağlanamayan yerlerde günün ihtiyaçlarına uygun şekilde kreş ödeneği sağlanmalıdır.

İşe gidiş gelişlerde zorunlu servis sağlanmalıdır. Servis olmayan birimlerde gündüz için aylık abonman bedeli, gece çalışması için de taksi ücreti ödenmeli,

Hukuksuz OHAL/KHK’leri sonuçlarıyla birlikte iptal edilmelidir. İhraçlar işlerine iade edilmelidir.

Tüm emekçilere 3600-7200 arası ek gösterge uygulamasına geçilsin.

Sağlık ve sosyal hizmetler ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Fiili hizmet süresi (yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak tüm emekçilere ödensin ve geçmiş yılları da kapsasın

Bu toplu sözleşme düzeneği ile bir sonuç elde edilmeyeceğini 7 dönemdir (14 yıl) mutabakat altına alınan ama uygulanmayan toplu sözleşme maddelerinden biliyoruz. Sonuç elde edilemeyeceğini demokratik bir çalışma ve özgür örgütlenme ortamı olmadığı için bürokratlar, idareciler ve siyasiler tarafından büyütülüp yetkilendirilen sendikamsı yapıdan biliyoruz.

Türkiye’de kamu sendikalarının mücadele tarihine bakarsak var olan hakların korunması yeni kazanımlar elde etmenin yegâne yolu iş yerlerinde, alanlarda, meydanlarda yürütülen fiili ve meşru mücadele ile olduğu görülecektir. Bizde geçmişten günümüze fiili ve meşru mücadele hattımızdan vazgeçmeden mücadeleye devam edeceğiz. 

Gerek konfederasyonumuz KESK bütünlüğünde gerekse de SES olarak taleplerimizin karşılık bulması için bu toplu sözleşme dönemine giderken ve toplu sözleşme dönemi boyunca da iş yerlerinden, alanlardan, meydanlardan SES’imizi yükselteceğiz."

HABER MERKEZİ
# SES# toplu iş sözleşmesi
EDİTÖR
Sedanur Arıgün
Sedanur Arıgün
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Depoya giren yılanı yakalayan itfaiyeci, yılana su içirdi
Depoya giren yılanı yakalayan itfaiyeci, yılana su içirdi
Yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangınına müdahale sürüyor
Yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangınına müdahale sürüyor
Ayvacık'ta restoranın mutfağında çıkan yangın korkuttu
Ayvacık'ta restoranın mutfağında çıkan yangın korkuttu
Çanakkale Havalimanı Haziran ayında 18 bin 847 yolcuya hizmet verdi
Çanakkale Havalimanı Haziran ayında 18 bin 847 yolcuya hizmet verdi
ilan.gov.tr
Son Haberler
Depoya giren yılanı yakalayan itfaiyeci, yılana su içirdi
Depoya giren yılanı yakalayan itfaiyeci, yılana su içirdi
Yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangınına müdahale sürüyor
Yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangınına müdahale sürüyor
Ayvacık'ta restoranın mutfağında çıkan yangın korkuttu
Ayvacık'ta restoranın mutfağında çıkan yangın korkuttu
Dehşete Düşüren Plan: Eski Sevgilisine İşkence Ettirip Kayda Aldırdı!
Dehşete Düşüren Plan: Eski Sevgilisine İşkence Ettirip Kayda Aldırdı!
Çanakkale Havalimanı Haziran ayında 18 bin 847 yolcuya hizmet verdi
Çanakkale Havalimanı Haziran ayında 18 bin 847 yolcuya hizmet verdi
"Kentimiz Evimiz" Temizlik Etkinliği Fevzipaşa Mahallesi'nde Devam Ediyor
Gökçeada’da Özel Halk Otobüsü Sefer Saatleri
Gökçeada’da Özel Halk Otobüsü Sefer Saatleri
Kalamar bizde altın fiyatına komşuda yarı fiyatına
Kalamar bizde altın fiyatına komşuda yarı fiyatına
Çok Okunan Haberler
Çanakkale’den LGS’de Büyük Başarı: 6 Öğrenci Türkiye Birincisi Oldu
Çanakkale’den LGS’de Büyük Başarı: 6 Öğrenci Türkiye Birincisi...
Çanakkale Erenköy’de yangın
Çanakkale Erenköy’de yangın
Çanakkale’de Orman Yangını Uyarısı: 2 Günlük Kritik Dönem Başlıyor!
Çanakkale’de Orman Yangını Uyarısı: 2 Günlük Kritik Dönem Başlıyor!
2026 Şampiyonu İçin İki Farklı Kehanet: Trabzonspor mu Fenerbahçe mi?
2026 Şampiyonu İçin İki Farklı Kehanet: Trabzonspor mu Fenerbahçe...
Kredi Kartı Borçlarına Yapılandırma Faizinde Yeni Dönem!
Kredi Kartı Borçlarına Yapılandırma Faizinde Yeni Dönem!
Maden Yasası Genel Kurulda; Kazdağları ve Türkiye'nin ormanları tehlikede !
Maden Yasası Genel Kurulda; Kazdağları ve Türkiye'nin ormanları tehlikede...
11 Temmuz 2025 Cuma Pazarı fiyat listesi
11 Temmuz 2025 Cuma Pazarı fiyat listesi
İl Başkanı Sedat Durmaz'dan Tandoğan Tolga’nın “100 yıllık kahpelik” ifadesine sert tepki
İl Başkanı Sedat Durmaz'dan Tandoğan Tolga’nın “100 yıllık...
Yangın nedeniyle Tuzla ve Naldöken köyleri tahliye ediliyor
Yangın nedeniyle Tuzla ve Naldöken köyleri tahliye ediliyor
Biga'da Su Kuyularına Sabotaj! Biga Belediye Başkanı Alper Şen:
Biga'da Su Kuyularına Sabotaj! Biga Belediye Başkanı Alper Şen: "Suyu...
Son Yorumlananlar
Şap Aşısında Yerli ve Millî Hamle: Hayvan Sağlığı İçin Yoğun Mesai
Şap Aşısında Yerli ve Millî Hamle: Hayvan Sağlığı İçin Yoğun...
Ayvacık Naldöken Köyü'nde yangın
Ayvacık Naldöken Köyü'nde yangın
Çanakkale Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakinlerine diş muayenesi
Çanakkale Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakinlerine...
İl Başkanı Sedat Durmaz'dan Tandoğan Tolga’nın “100 yıllık kahpelik” ifadesine sert tepki
İl Başkanı Sedat Durmaz'dan Tandoğan Tolga’nın “100 yıllık...
Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı %58,4’e geriledi
Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı %58,4’e geriledi
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler tarihle buluştu
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler...
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom Embolizasyonu Artık Çanakkale’de!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom...
Kalamar bizde altın fiyatına komşuda yarı fiyatına
Kalamar bizde altın fiyatına komşuda yarı fiyatına

Ana Sayfa
VEFAT
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
SEYAHAT
MEKAN
RESMİ İLAN
METEOROLOJİ
BiL BAKALIM
ŞEHİR
RÖPORTAJ
DEDiKODU
ASAYİŞ
ASTROLOJİ
GÜNDEM
BİLİM
ÇEVRE
DÜNYA
EĞİTİM
İŞ DÜNYASI
KÜLTÜR - SANAT
SAĞLIK
SPOR
TEKNOLOJİ
TELEVİZYON
TURİZM
YAŞAM
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • DEDiKODU
  • FALCI
  • GÜNCEL
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLAN
  • RÖPORTAJ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.