Tropik Fırtınanın Etkisi Azalmaya Devam Ediyor
Türkiye’nin batı kıyılarını etkileme ihtimali bulunan tropik fırtınanın vuracağı kentlerin başında olarak görülen Çanakkale’de hayat normal bir şekilde devam ediyor.
Kıyı Ege ile Marmara’nın batısında etkili olması beklenen tropik fırtınanın ilk etkili olacağı Çanakkale’d şimdilik hayat normal şekilde devam ediyor. Adeta ‘fırtına öncesi sessizlik’ dedirtecek manzaranın hakim olduğu kentte, sabah ilk saatlerinde vatandaşlar işlerine gitmeye başladı. Çanakkale Belediyesi’nden yapılan açıklamada; “Orta Akdeniz’de Libya açıklarında oluşan Tropik Fırtına Yunanistan’ın güneyinden Ege Denizi üzerine hareket etmiş ve burada şiddetini azaltarak bir alçak basınç merkezine dönüşmüştür” dedi. Meteoroloji yetkilileri ise bugün tehlikenin sona ereceğini dile getirdi. Yapılan açıklamada, “Orta Akdeniz’de Libya açıklarında oluşan Tropik Fırtına Yunanistan’ın güneyinden Ege Denizi üzerine hareket etmiş ve burada şiddetini azaltarak bir alçak basınç merkezine dönüşmüştür. Alçak basınç merkezi halen Ege Denizi’nin batısında ve Yunanistan’ın doğu kıyılarında şiddetli yağış ve fırtınalarla birlikte etkili olmaya devam etmektedir.
Sistemin hızı azalmış olup; Ege Denizi üzerindeki kuzeye doğru hareketini yarın akşama kadar devam ettirmesi tahmin ediliyor. Bugün yurdumuzun batı kıyı illerinde (Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir kıyı ilçeleri, Çanakkale, Edirne ve İstanbul’da) meydana gelecek yağışların metrekareye 50-75 kg civarında olması bekleniyor. Yağışların aralıklarla yarın akşam saatlerine kadar devam edeceği ve akşam saatlerinden sonra batı kıyı illerimizi terk etmesi tahmin ediliyor.
Rüzgârın bugün Güney Ege’de güney ve batı, Kuzey Ege ve Marmara’da kuzey ve doğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) ve zaman zaman fırtına (60-90 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Rüzgârın yarın (1 Ekim 2018 Pazartesi) Güney Ege’de etkisini kaybetmesi; bununla birlikte Kuzey Ege ve Marmara’nın batısında, yönünü kuzeydoğudan güneybatıya çevirerek, yarın akşama kadar etkili olması (50-70 km/saat) bekleniyor” denildi.