• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • VEFAT
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SEYAHAT
  • MEKAN
  • RESMİ İLAN
  • METEOROLOJİ BiL BAKALIM ŞEHİR RÖPORTAJ DEDiKODU ASAYİŞ ASTROLOJİ GÜNDEM BİLİM ÇEVRE DÜNYA EĞİTİM İŞ DÜNYASI KÜLTÜR - SANAT SAĞLIK SPOR TEKNOLOJİ TELEVİZYON TURİZM YAŞAM YEMEK
  • Ara
SON DAKİKA:
15:41
Çanakkale Erenköy’de yangın
15:31
Milletvekili İsmet Güneşhan gündemi değerlendirdi
14:18
Bozcaada'da çöp toplama saatleri belirlendi
13:41
Çanakkale'de altyapı çalışması nedeniyle o yol trafiğe kapatılacak
12:32
İl Başkanı Sedat Durmaz'dan Tandoğan Tolga’nın “100 yıllık kahpelik” ifadesine sert tepki
12:13
Kuraklık nedeniyle Kepez'de sular kesilecek
10:50
Bozcaada’da Su Kullanımına Dikkat!
10:26
AKP'li Meclis üyesinden tartışma yaratan sözler: "100 Yıllık Kahpelik"
10:17
Mısır İthalatında Yeni Düzenleme: 500 bin ton mısır 0 gümrükle ithal edilecek
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. "Ulaşılamayan yerlere ulaşıyoruz"
GÜNDEM
Yayınlanma: 21 Haziran 2022 - 17:19

"Ulaşılamayan yerlere ulaşıyoruz"

Biga Demir Enerji Türkiye’de sayılı İple Erişim Uzmanlığı hizmeti veren firmalardan biri

GÜNDEM
21 Haziran 2022 - 17:19
7 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
“Ulaşılamayan yerlere ulaşıyoruz”
Biga Demir Enerji Türkiye’de sayılı İple Erişim Uzmanlığı hizmeti veren firmalardan biri. Çanakkale’de bulunan firmanın sahibi Zülfikar Hasdemir, dağcılığın sektör adının iple erişim olduğunu belirterek, “Ulaşılamayan yerlere iple erişim tekniği ile ulaşıyoruz” dedi. Halk arasında da endüstriyel dağcılık olarak da bilinen İple Erişim Uzmanlığı; büyük tesisler, fabrikalar, köprüler kısacası yüksekte çalışmayı gerektiren her yere hizmet verebiliyor.

Biga Demir Enerjinin sahibi Zülfikar Hasdemir, Türkiye’de iple erişim işini yapan sayılı kişilerden biri. Yerden yüzlerce metre yükseklikte çalışan iple erişim uzmanlarının iş alanları ile ilgili bilgi veren Hasdemir, firma olarak 1915 Çanakkale Köprüsündeki pek çok çalışmalara da katıldıklarını belirtti. “Ulaşılamayan yerlere ulaşıyoruz” diyerek mesleklerinin özetini açıklayan Zülfikar Hasdemir ile Türkiye’de popülaritesi her geçen gün artan İple Erişim Uzmanlığı üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

İple Erişim Uzmanı olmak için ne yapmak gerekiyor?
İple erişim camiası İngiltere ve Kanada merkezlidir. Buradaki eğitimi geçtikten sonra, buradan almış olduğunuz belge ile iple erişim uzmanı oluyorsunuz. Dağcılar freelance çalışırlar. Belirli projelerde yer alırlar. Bizim gibi firmalar Türkiye’de çok yaygın değil. Son 10 yılda birkaç tane büyük iş anlamında yapabilecek firmalar var. Onlardan bir tanesi de biziz.

Çalışma alanlarınızdan bahseder misiniz?
Sektörde 2010 senesinden beri varız, Çanakkale’de ise 2016 senesinden beri... Çanakkale’de Araştırma Hastanesinin camlarını sildik, Spor Bakanlığının Eceabat’taki ahşaplarının bakımlarını yaptık. Yüksek binalar, köprüler, yüksek endüstriyel tesisler,viyadükler var çalışma alanlarmız. Yamaç örtüleme de yapıyoruz. Ulaşılmayan yerlere biz iple erişim tekniği ile ulaşıyoruz.

İşin riskler nelerdir peki?
Baktığınızda yüksekte çalışmak insanlara biraz güvensiz geliyor. Şu ana kadar iple çalışıp da Türkiye’de kaza geçirmiş yok. Güvenlik açısından çok güvenli bir iş, profesyonel bir ekip işi. Artı teknik anlamda da çok az insan olduğu için de kazanç olarak da iyi kazanırlar. Bir iple erişim uzmanı Türkiye’de ortalamanın üzerinde kazanır. Senede 6 ay çalışması yeterli olur.

İşler ne kadar sıklıkta oluyor?
Bizim anlaştığımız belirli projeler oluyor. Yıllık bakım anlaşmalarımız oluyor. Onlarla çalışıyoruz. 12 ay çalışmak da yorucu olur. Geri kalan kısmında da ufak tefek işler gelirse yaparız.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNDE DE İŞLER YAPTIK
Kaç kişi çalışıyorsunuz?

Sayı değişebiliyor. Büyük projelerde 50 kişi de çalışabiliyorsunuz, 3 kişi de çalışabiliyorsunuz. Bizim bünyemizde 25 kişi sürekli çalışan olarak bulunuyor. Sürekli iş yapabilmek de ayrı bir meziyet bu sektörde. Biz daha çok teknik dağcı olduğumuz için cam silme işinden ziyade çok tercihimiz değil. Biz daha çok teknik, kaynak işi yapıyoruz, boya yapıyoruz. İple geçen sene bir santralde argon kaynağı yaptık. Bunlar özel işler ve bunları yapabilecek teknik kadroya sahip olmak gerekiyor. Çanakkale de böyle bir ekibe ve firmaya sahip. 1915 Çanakkale Köprüsünde de işler yaptık. Köprünün de bir takım elektrikle ilgili çekilmesi gereken kablolarının çekilmesi ve montajlanmalarını yaptık. Biz Çanakkale’deki dağcılık ile uğraşmış gençleri de bünyemize katacağız. Bununla ilgili bir ekip de oluşturacağım. En azından Çanakkale’deki işler ilgili de geldiği zaman buradaki ekiple hem lojistik anlamda, hem daha çok müdahale etme anlamında, hem de buradaki bir çok kişiye iş kapısı açmış olacağız. Kazançları ortalama 20-40 bin TL arası oluyor. Seviyeye göre kazançları değişiyor. En alt seviye L1, orta seviye L2, en üst seviye L3 oluyor.

ARAMA KURTARMA HİZMETLERİ DE VERİYORUZ
Aynı zamanda biz arama kurtarma hizmetleri de veriyoruz. Sadece bu hizmete iple erişimle şirketlere vermiyoruz. Mesela İzmir depremi olduğun bizde çalışan dağcılarımız vardı. Bunlar üniversite döneminde jeoloji mühendisliği okuyan ve mağaralarda bir takım keşifler yapan arkadaşlar vardı. Fiziksel uygunlukları da vardı. Orada toprak altında kalmış insanlara ulaşması için, bazen AFAD ile bazı ortaklaşa çözümler de yapıyorsunuz. Karadeniz’de sel taşkınları olmuştu. Bizim arama kurtarmadaki eğitimli arkadaşlarımızı gönderdik.

Onlar mı size ulaşıyorlar?
Biz gönüllü gönderiyoruz. Ortalık yangın yeri olmuşken birisinin bizi aramasına gerek yok. Şirket olarak gerekli araç bakım, teknik donanımları veriyoruz. Bizim ekibimizdeki çoğu arkadaşımız da çevrecidir, doğa severdir ve o konuda kendileri de iyi bir noktada yetiştikleri için gerekli teknik ekipmanları sağladığımızda onlar da seve seve gidip gönüllü yardımı yapıyorlar.

Tam donanımlı olmak gerekiyor
Tabii... Bizim iple erişim ile ilgili kemerlerimiz var. Bunlar uluslararası standartlarda yapılmış, bu noktada dünyanın en iyi markasını, en iyi ürünlerini oluşturan kemerler ve gerçekten pahalı ürünler. Bir dağcının bir ekipmana sahip olması nereden baksanız 40-50 bini buluyor.

Riskleri neler acaba bu mesleğin? Kimler yapar? Kimler yapamaz?
Öncelikle bu mesleği yüksekten korkmayan herkes yapabilir. Daha önceden dağcılık kulüplerinde yer almış insanlar daha aktif yapabilirler. Birbirine benzerdir ikisi de. Önceden çok fazla bilinen bir sektör değildi. Şimdi yavaş yavaş popülerliği çok arttı. Kanallarda haber oldu falan... İnsanlara biraz da havalı geliyor, pilot gibi. Bizim iş uçak gibidir. Çok güvenlidir, ama hata yaparsan yaşamınla ödersin, çünkü kabul etmiyor. Badi sistemi vardır. Bir arkadaşın yanında olur. Güvenlik anlamında en üst seviye, riski sıfıra indirirsin, gerekli önlemleri alırsın. Sahada L3’teki arkadaşlarımız donanımlıdır ve o şekilde müdahil olurlar. Şimdiye kadar bilindik bir kazamız olmadı. Yakın çevreden de olmadı. Birkaç tane oldu. O da gerçekten çok basit hatalardan. Bir yapıya basarken, yapının dokusunu bilmediklerinden dolayı olmuştu. Bizim teknik dağcı en önemli özelliği bu. Betonu da iyi biliriz, alçıpanı da iyi biliriz, demiri de iyi biliriz. Bunları iyi bildiğimiz için bizimle çalışan iple erişim uzmanlarımıza da öğretiriz.

Bu işte alt yapısı dağcılık olanlar bir adım önde diyebilir miyiz o zaman?
Aslında öyle bir şey yok. Dağcılık işini yapan insanlar iple çıkma ve kemer bağlamayı biliyorlar. Bu işi meslek edinmiş insanları daha çok seviyoruz. İnsanlar bu işte belirli dönemlerde, periyodik çalışıp, okul harçlığını, yaz tatillerini geçirirken, artık Türkiye’de meslek haline geldi. Sadece enerji sektöründe; santrallerde, rüzgar güllerinin bakım onarımlarında çalışılıyor. Çanakkale rüzgar bakımından zengin bir yer. Biz de onların bakım ve onarımlarını, kanat montajlarını, tamirlerini, deforme olmuş işlerini yapıyoruz. Lojistik olarak da Çanakkale’yi sevdiğim için, bir değer katmaya çalışıyoruz.

İple erişim diyoruz. Nasıl bir iple çalışıyorsunuz?
Bunlar uluslararası insan taşıyabilen, 3 ton ağırlığı kaldırabilen, şoka dayanıklı, çok özel ipler. Belirli bir ısıya ve esnekliğe sahip. İpler de ayrı bir ekipman. Ekipmanın ne kadar iyiyse senin güvenliğin de o kadar iyi. Ekipman kontrolü hep yapıyoruz çünkü insan hayatı taşıyoruz. İpler yurt dışından gelir. Bunların dayanma ve esneme oranları olur. Süresi biten ipler geri dönüşüme aktarılır. Bizde bütün ürünlerin çoğu geri dönüşüme gider. Bu şekilde sektörde; çevreci, doğacı daha önce hobi olarak dağcılık yapmış sonra bu işi meslek edinmiş insanlarla ilerliyoruz. Farklı bir iş alanı. Uzaktan bakınca insanlara hoş geliyor. Biraz yüksekte çalışmak ayrı bir adrenalin. İlk zamanlarda insanlar korkuyor ama sonradan seviyorsunuz. Çanakkale’de artık Türkiye’nin bir noktasına gelip ilerlemek istiyoruz.
Teşekkür ederiz.

EDİTÖR
Simge Özden
Simge Özden
İlginizi Çekebilir
Başkan Göktürk’ten “Terörsüz Türkiye” Mesajı: Yeni Bir Dönem Başlıyor
Başkan Göktürk’ten “Terörsüz Türkiye” Mesajı: Yeni Bir Dönem Başlıyor
Polis Hakları Gündemde: Adil Maaş ve Çalışma Şartları Talebi Yükseliyor!
Polis Hakları Gündemde: Adil Maaş ve Çalışma Şartları Talebi Yükseliyor!
Çanakkalelilere Büyük Müjde: Ton Balığı Yarı Fiyatına Satılacak!
Çanakkalelilere Büyük Müjde: Ton Balığı Yarı Fiyatına Satılacak!
Karacaören Siteleri, Çanakkale Belediyesi'ne bağlandı
Karacaören Siteleri, Çanakkale Belediyesi'ne bağlandı
ilan.gov.tr
Son Haberler
Çanakkale Erenköy’de yangın
Çanakkale Erenköy’de yangın
Milletvekili İsmet Güneşhan gündemi değerlendirdi
Milletvekili İsmet Güneşhan gündemi değerlendirdi
Çanakkaleli Karateci Hasan Burak Karaca’dan Türkiye İkinciliği
Çanakkaleli Karateci Hasan Burak Karaca’dan Türkiye İkinciliği
Turan: “15 Temmuz’un Zaferi, Birlikte Hareket Etmemizin Neticesidir”
Turan: “15 Temmuz’un Zaferi, Birlikte Hareket Etmemizin Neticesidir”
Başkan Levent Gürbüz: “Sandıkta Milletin Gerçek Sesi Yükselecek”
Başkan Levent Gürbüz: “Sandıkta Milletin Gerçek Sesi Yükselecek”...
Çanakkale Devlet Hastanesi’nde İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Gerçekleştirildi
Çanakkale Devlet Hastanesi’nde İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi...
Emin İmen Spor Akademisi’nden Başkan Acar'a ziyaret
Emin İmen Spor Akademisi’nden Başkan Acar'a ziyaret
Bozcaada'da çöp toplama saatleri belirlendi
Bozcaada'da çöp toplama saatleri belirlendi
Çok Okunan Haberler
Engin ve Dilan Polat Davasında Flaş Gelişme: Kayyum Kararı Kaldırıldı!
Engin ve Dilan Polat Davasında Flaş Gelişme: Kayyum Kararı Kaldırıldı!
Muharrem Serttaş, Gökçeada’nın stratejik önemine dikkat çekti
Muharrem Serttaş, Gökçeada’nın stratejik önemine dikkat çekti
CHP'nin 81 il başkanından ortak açıklama
CHP'nin 81 il başkanından ortak açıklama
Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı %58,4’e geriledi
Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı %58,4’e geriledi
Küçükkuyu'da kumsal denetimi
Küçükkuyu'da kumsal denetimi
Sosyal Yaşam Evlerinde Yaz Okulu etkinlikleri başladı
Sosyal Yaşam Evlerinde Yaz Okulu etkinlikleri başladı
Çanakkale’de Korkutan Trafik Kazası: 6 Kişi Yaralandı!
Çanakkale’de Korkutan Trafik Kazası: 6 Kişi Yaralandı!
Küçükkuyu’da Eklem Yogası
Küçükkuyu’da Eklem Yogası
Çanakkale’den LGS’de Büyük Başarı: 6 Öğrenci Türkiye Birincisi Oldu
Çanakkale’den LGS’de Büyük Başarı: 6 Öğrenci Türkiye Birincisi...
Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi mezunları 25 yıl sonra aynı masada
Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi mezunları 25 yıl sonra aynı masada
Son Yorumlananlar
İl Başkanı Sedat Durmaz'dan Tandoğan Tolga’nın “100 yıllık kahpelik” ifadesine sert tepki
İl Başkanı Sedat Durmaz'dan Tandoğan Tolga’nın “100 yıllık...
Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı %58,4’e geriledi
Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı %58,4’e geriledi
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler tarihle buluştu
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler...
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom Embolizasyonu Artık Çanakkale’de!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom...
Çanakkale İskele bölgesinde trafik kilitlendi
Çanakkale İskele bölgesinde trafik kilitlendi
Çanakkale İl Özel İdaresi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Hizmete Açıldı
Çanakkale İl Özel İdaresi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon...
Barış Kordonu'nda seyyar satıcılara müdahale
Barış Kordonu'nda seyyar satıcılara müdahale
Alt yapı çalışmaları devam ediyor
Alt yapı çalışmaları devam ediyor

Ana Sayfa
VEFAT
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
SEYAHAT
MEKAN
RESMİ İLAN
METEOROLOJİ
BiL BAKALIM
ŞEHİR
RÖPORTAJ
DEDiKODU
ASAYİŞ
ASTROLOJİ
GÜNDEM
BİLİM
ÇEVRE
DÜNYA
EĞİTİM
İŞ DÜNYASI
KÜLTÜR - SANAT
SAĞLIK
SPOR
TEKNOLOJİ
TELEVİZYON
TURİZM
YAŞAM
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • DEDiKODU
  • FALCI
  • GÜNCEL
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLAN
  • RÖPORTAJ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.