Merhaba Sevgili Okur,
Bu hafta sizler için “Çocuklarımıza okuduğumuz kitapları nasıl okumalıyız? “ konusuna değinelim istedim.
Güzel bir haber var ki; çoğu ebeveyn bugün çocuklarına kitap okuyor, çocuğunu kitaplarla buluşturuyor ve resimli çocuk kitapları aracılığıyla hayatı onlara öğretmeye çalışıyor. Bu farkındalığa bir farkındalık daha katmak adına kitaplarla olan ilişkilerimizde “nasıl davranmalı?” ve “nelere dikkat etmeliyiz?” bahsetmek istedim.
Çocuğumuzla kitap okuyacağımız zamanlarda televizyon veya dikkat dağıtıcı herhangi bir şey var ise kapatmak ortamı sessiz ve uygun bir şekle getirmek önemlidir.
Seçeceğimiz kitabın konusu çocuğumuzun ilgisini çekecek bir konuya ait olursa anı daha etkileşimli kılacaktır.
Kitabın kapak resminden başlayarak kitabı okumadan önce içinde ne olabileceği kapak resminde ne gördüğü, çocuk yaşı 6 yaş ve ileri yaş da ise yazarı, çizeri hakkında sohbet etmek ve çocuğun fikirlerini almak kitaba başlamadan ön bilgi ve merak uyandırma konusunda değerlidir.
Küçük yaş grubundaki çocuklarda özellikle bebeklik döneminde yapacağımız okumalarda çocuklar anne ve babalarının sesine, diline odaklanarak dinleme yaparlar. Kitabın iç sayfalarına bakarken “sayfayı çevirelim mi?” gibi sorularımız ile çocukta sayfa nedir kitabın mekanizması nasıl işler konularında çocuğu hazırlar.
Kitabı okumaya başladığımızda hikâyeyi seslendirmeler yaparak, kitabın cinsine ve okuduğumuz çocuğumuzun yaş grubuna göre belki tiyatral şekilde canlandırmak minik şakalar yapmak çocuğun kitapla eğlenceli vakit geçirip kitaplara hayatında bir yer açmasına imkân tanıyacaktır. Hikâyenin kurgusuna göre bazı yerlerde kesip “sence devamı nasıl olabilir? Sen olsan nasıl davranırdın?” Gibi sorularla çocuğu konuşturmak ve kurgu üzerine düşünmesini sağlamak hayal gücünü geliştirecektir.
İleri yaş çocuklarımızla kitap okurken özellikle 1. Sınıfa giden çocuklarımızla rutin okumalar yaparken bir sayfayı sizin bir sayfayı çocuğun okuması çocuklar tarafından sevilen bir durumdur. Okuma çalışmalarınızda bu yolları deneyimleyebilirsiniz. Yine 1. Sınıfa gidip okumayı öğrenen çocuklarımızdan uyku öncesi kitap saatlerini çalmadan, uyku öncesinde ayıracağımız 15-20 dakika okumalara devam etmek önemlidir. Çocuklar 1. Sınıfta iken okumayı çok net sökmedikleri için yapacakları okumalar anlamlı olmayabilir. Harfi okuyup kelimeyi tamamlamaya çalışırken kurguyu kaçıran çocuk uyku öncesi anne ya da babasıyla kitap okunurken geçireceği eğlenceli ve etkileşimli zamanı geçiremeyeceği için bu durum onu kitaplardan uzaklaştırabilir. Bu anlamda yine okumalarımıza devam etmek çocuk ebeveyn ilişkisi açısında önemlidir.
Etkileşimli ve eğlenceli ebeveyn-çocuk ilişkisinde kitapların baş tacı olacağı bir hafta dilerim.
Sevgilerimle
Çocuk Kitabı Yazarı
Işık SARAÇ
Çocuğumuza kitap nasıl okumalıyız?
Merhaba Sevgili Okur, Bu hafta sizler için ?Çocuklarımıza okuduğumuz kitapları nasıl okumalıyız? ? konusuna değinelim istedim
Yayınlanma :
07.07.2022 10:05
Güncelleme
: 07.07.2022 10:05
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: