Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi açıklarında Türk karasuları ve uluslararası suların kesişme noktası olan Zürafa Kayalıkları mevkii, bir kez daha gerilimli anlara sahne oldu. Geçtiğimiz yıllarda da Yunanistan Sahil Güvenlik unsurlarına karşı dik duruşuyla tanınan cesur balıkçı İlker Özdemir, avlandığı esnada Yunan botlarının tacizine uğradı. Uluslararası sularda gerçekleşen bu tehlikeli yakınlaşma, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarının bölgeye intikal etmesiyle son buldu.

Süratle Teknenin Çevresinde Turladılar
Gökçeada ile Semadirek Adası arasındaki stratejik noktada bulunan Zürafa Kayalığı mevkiinde avlanmak için denize açılan İlker Özdemir, kendi rotasında ilerlediği sırada Yunan Sahil Güvenlik botu tarafından durdurulmak istendi. Yunan botu, uluslararası sularda yasal haklarını kullanarak avlanan Özdemir’in teknesinin çevresinde yüksek süratle turlayarak dalga yaratmaya ve tekneyi rotasından saptırmaya çalıştı. O anlar, teknede bulunan personel tarafından saniye saniye kayıt altına alınırken, tacizin boyutu görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasıyla büyük yankı uyandırdı.
"Onlar Yapmaktan Vazgeçmiyor, Biz de Vazgeçmeyeceğiz"
Yaşanan taciz anlarını cep telefonuyla kaydeden balıkçı İlker Özdemir, o anlarda geri adım atmayacaklarının mesajını verdi. Özdemir, "Büyük ve silahlı bir gemi yollamışlar. Yapacak bir şey yok, mücadele ediyoruz. Zürafa Kayalığı bölgesinde avlanıyoruz, yine aynı yerlerdeyiz. Bunlar tacizden vazgeçmiyor, biz de ekmeğimizin peşinde olmaktan vazgeçmeyeceğiz. Kayığımız sac, daha güvenilir; bunu onlar da biliyorlar. Çok yakın geçerek bizi yıldırmaya çalışıyorlar," sözleriyle duruma tepki gösterdi.
Türk Sahil Güvenliği Görünce Kaçtılar
Tacizin şiddetini artırdığı dakikalarda, İlker Özdemir’in yardım çağrısı ve bölgedeki devriye görevleri kapsamında Türk Sahil Güvenlik botu hızla olay yerine intikal etti. Türk botunun kararlılıkla bölgeye yaklaştığını gören Yunan Sahil Güvenlik unsurları, tacizi sonlandırarak Semadirek Adası yönüne doğru uzaklaşmak zorunda kaldı. Türk Sahil Güvenliği’nin müdahalesiyle bölgede güvenli ortamın sağlanmasının ardından Balıkçı Özdemir ve ekibi avlanmaya devam etti.
Zürafa Kayalıkları çevresinde Türk balıkçıların maruz kaldığı bu tür taciz olayları, bölgedeki deniz yetki alanları konusundaki gerginliği bir kez daha gündeme getirirken, Türk Sahil Güvenliği’nin 7/24 esasına göre bölgedeki koruma ve devriye faaliyetlerini sürdürdüğü bildirildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: