Gerçekleştirilen sunuma ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof Dr Arda Aydın, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Sevda Yıldız, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay, İŞKUR İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, TOBB Girişimcilik Müdürlüğünden Sezgi Çiğdem, TOBB Edirne KGK Başkanı Elmas Aslan, TOBB Kırklareli KGK Başkanı Ruhan Uzunlar Altıntel ve İcra Komitesi Üyeleri, TOBB Tekirdağ KGK Başkanı Ayben Erdoğan Yavuzşen ve İcra Komitesi Üyeleri, TOBB Çanakkale KGK İcra Komitesi Başkan Yardımcıları İnci Bayram ve Beyhan Var, İcra Komite Üyeleri Aslı Akgül, Berna Er, Burcu Sezer, Göknur Gök Ünal, Reyhan Soylu, Seçil Yavaşoğlu, Selma Akpınar, Sevinçay Çınaroğlu, Duygu Aktürk ve Yeşim Zümrüt, ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, Biga TSO Genel Sekreteri Dilay Şen Bitirim ile kadın girişimciler ve öğrenciler katılım sağladılar.
Açılış konuşmaları öncesinde 101. Yılda Kadın Girişimci ve Öğrenci Projesine dair süreçleri anlatan video gösterildi. Ardından TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, ÇOMÜ Kadın Girişimciler Kulübü Başkanı Selin Hacıoğlu, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Prof. Dr. Arda Aydın, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay, konuşmalarını yaptılar.
TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, “2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. Yılına atfen yola çıktığımız 100. Yılda 100 kadın girişimci 100 öğrenci projemizin 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı içerisinde devam ettirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün "Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır." sözleri rehberliğinde çıktığımız bu yolda girişimcilik kültürünün yaygınlaşması için, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizle işbirliği içerisinde projemizin sürdürülebilir olmasını sağladık. “Tecrübe ile gençliği, fikir ile gücü buluşturuyoruz” ana teması ile öğrencilerimizin mezuniyet sonrası çıkacakları yolda daha emin ve daha doğru adımlarla yürümelerine destek olmayı, girişimcilik eko sistemine daha fazla kadın elinin değmesini istiyoruz. Bugün burada olma sebebimiz ise; yaklaşık altı ay boyunca mekan gözetmeksizin işyerinde, sahada kafede hatta aile ortamında bile bir araya gelerek öğrencisine adeta bir anne şefkatiyle yaklaşan kadın girişimcilerimizin, öğrencilerimiz üzerinde oluşturduğu değişime ve gelişime bir nebze de olsa tanıklık etmek istememizdir. Birazdan dinleyeceğiz sunumlarda da göreceğiniz üzere öğrencilerin sadece hayatlarına dokunmak ile kalmayıp, öğrencisinin mezuniyet sonrası çıkacağı yolda iş imkanı, staj imkanı veya kendi işini kurması için motivasyon ve destek sağlayan birçok anlamlı proje sunumlarına şahit olacağız. Bu anlamlı projenin sürdürülebilir olmasını ve her akademik takvim yılında yeniden başlayarak, yeni kadın girişimcilerimizi ve yeni öğrencilerimizi dahil ederek, bir çok yetişmekte olan kadın öğrencilerimize bir nebzede olsa çıkacakları bu yolda ışık olabilmek, biz Kadın Girişimcileri motive eden yegane unsurdur. Dileğimiz odur ki, Bir Türk kadını olarak, kadın duyarlılığının, kadın sevgisinin ve kadının mücadeleci ruhu ile Türk kadınını ekonomik, sosyal, politik ve kültürel anlamda daha üst seviyelere taşımak ve iş hayatındaki temsiliyet oranını artırmak öncelikli hedefimiz.” dedi.
KADINLARIN VE GENÇLERİN ÜRETİME KATILIMI SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN ANAHTARIDIR
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay;
“Tecrübeyi gençlikle, fikri güçle buluşturuyoruz.” anlayışla bir aradayız. Bu söz yalnızca bir mesaj değil; geleceğe açılan bir vizyondur. Çünkü tecrübe, gençlikle harekete geçer. Güç ise fikirle anlam kazanır ve her şey... kadının değdiği yerde kıymetlenir. Bu yüzden; harekete geçen gençliğe, ve onlara ilham veren güçlü kadınlara en derin saygılarımı sunuyor, “İyi ki varsınız,” diyorum. Bir kadının dokunuşu çok şeyi değiştirir... Leyla Alaton üretimde, Güler Sabancı yönetimde, Nurten Öztürk sosyal sorumlulukta, Gamze Cizreli sofralarda fark yarattı. Daha nice başarı cesaretle başladı, ilhamla büyüdü. Bugün burada bulunan, yol açan, ilham veren tüm kadınlara, Çanakkale TSO başkan vekili olarak değil — kız evlatları olan bir baba olarak — gönülden teşekkür ediyorum. Bu proje yalnızca biraraya gelme değil, geleceğe yapılan stratejik bir hamle. Kadın girişimcilerimiz, üniversiteli genç kadınlarımızla buluştu. Rehberlik etmek, yol göstermek için kollar sıvandı. Kadınlar ilham verdi, gençler ışık buldu. TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu’muz, ÇOMÜ Kadın Girişimciler Kulübü’müz, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odamız ve emeği geçen tüm paydaşlarımız harika bir iş çıkardı. Fatmanur Ceyhan, Gülçin Semizoğlu, Serap Yaşar, Şenay Kum Göz, Yasemin Çat, Beyhan Var, İnci Bayram, Birce Bilici Şimşek, Yeliz Yavaş Peker ve tüm öğrencilerimizi isterseniz hepbirlikte alkışlayalım. Görüyorsunuz, Kadının değdiği yerde hayat değişiyor. Çanakkale’de nasıl böyleyse Siirt’te de öyle. Siirt’te, kadın kooperatifleriyle fıstık üretimi canlandı. Mesela Denizli’de, kadınların kurduğu tekstil atölyeleri üretimin örneği oldu. Karadeniz’de kadın balıkçılar doğayla uyumlu avcılıkta yeni bir model oluşturdu. Çünkü kadın sadece üretmez. Kadın dönüştürür, güçlendirir ve yaşatır. Genç kadın girişimciler, sözlerimin sonunda size bir mesajım var. Beni çok etkileyen 3 kadın üzerinden bu mesajımı iletmek isterim. İlk Türk kadın hekimimizin ismi Safiye Ali’ydi. Hekimler yıllığında adına “Safiye Ali Bey” yazdılar. Yoksullardan para almazdı. Erkeklerden asla geri durmazdı.
SİZ DE GERİ DURMAYIN ! İlk Türk kadın otomobil yarışçısı Samiye Cahid'di. Onu direksiyon başında görenler "şeytan işi" deyip dışladılar. Yarışlara alınmadı. Ama yılmadı. ilk fırsatta girdiği yarışta birinci oldu. Genç kadınlar, GİRMENİZİN İSTENMEDİĞİ YOLLAR İÇİN, DİREKSİYON BAŞINA GEÇİN ! Ve bu topraklarda Sabiha Gürayman yaşadı. Ankara'nın bir ilçesinde köprü yapmak istedi. "Kadının dağ başında ne işi var" dediler. Her şeye rağmen yaptığı köprüye halk "Kız Köprüsü" dedi. Anıtkabir’in baş kontrol mühendisi de yine aynı isimdi. Daha da ilginci, bu KADIN Fenerbahçe ERKEK voleybol takımının kaptanı bile oldu. SİZ DE SINIRLARI AŞIN, SİZ DE ŞAŞIRTIN, SİZ DE BAŞARIN. Bunu sadece kendiniz için değil, sizden sonrakilere ilham olsun diye yapın. Biz Çanakkale TSO olarak; Kadın girişimcilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz, Gençliğe ve eğitime olan inancımızla yolumuzu birlikte aydınlatacağız. Çünkü kadın üretirse, Çanakkale büyüyecek, Türkiye büyüyecek. Teşekkür ediyorum, sizleri sevgiyle, ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.Konuşmaların ardından Kadın Girişimci Fatmanur Ceyhan ve Öğrenci Zahide Ay, Kadın Girişimci Şenay Kum Göz ve Öğrenci Beyza Cenkçi, Kadın Girişimci Serap Yaşar ve Öğrenci Ayça Taşralı, Kadın Girişimci Gülçin Semizoğlu ve Öğrenci İlknur Sezgin ile Sümeyra Hatinoğlu, Kadın Girişimci Beyhan Var ve Öğrenci Esra Çakır, Kadın Girişimci İnci Bayram ve Öğrenci Öznur Canata ile Sude Atlı, Kadın Girişimci Birce Bilici Şimşek ve Öğrenci Melek Zeliha Erdoğan, Kadın Girişimci Yeliz Yavaş Peker ve Öğrenci Zahide Nur Akyıldız sunumlarını yaptılar. Projede yer alan öğrencilere ve akademisyenlere katılım belgesi takdimi yapıldı. Sunum toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. SEMA ELMAS