Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Meclisi, Kasım 2025 Olağan Toplantısı'nda gelecek dönemin mali ve stratejik yol haritasını belirledi. Meclis Başkanı Birol Çetin'in vurguladığı gibi, toplantıda ele alınan 2026 Yılı Tahmini Bütçe Çalışmaları, Borsanın geleceğe daha sağlam adımlarla yürüyeceğinin teminatı oldu. Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ise, Borsanın Çanakkale Teknopark Yönetim Kurulu'na seçilmesiyle teknoloji ve inovasyona verilen önemin altını çizdi. KOBİ'lere 80 milyar TL'ye ulaşan Nefes Kredisi desteği ve Türk-Rus ticari ilişkilerine katkı sunan Moskova temaslarının da değerlendirildiği bu toplantı, Çanakkale ticaretinin vizyonunu ortaya koydu.
Çanakkale Ticaret Borsası’nın (ÇTB) Kasım 2025 Olağan Meclis Toplantısı, 26 Kasım Çarşamba günü saat 17.00’de Ticaret Borsası Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Meclis Başkanı Birol Çetin, Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ve meclis üyeleri yoğun katılım sağladı.
Toplantı, bir önceki toplantı tutanağının okunması ve Ekim 2025 Gelir-Gider Mizanı ile Nakit Tablosunun onaylanmasıyla başladı. Ardından meclis üyeleri, şehrin ekonomik gündemini belirleyen kritik konuları ele aldı.
TOBB Nefes Kredisi ve Finansman Kolaylıkları
Toplantıda, 19 Kasım’da başlatılan ve üyelerin finansmana erişimini kolaylaştıran TOBB Nefes Kredisi ile ilgili gelişmeler masaya yatırıldı. Çanakkale’den firmaların yaklaşık 6,5 milyar TL Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği aldığını belirten Başkan Abdullah Deniz, kredinin KOBİ’lerin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat kapasitesine doğrudan katkı sağladığını vurguladı.
Deniz, TOBB ve KGF yöneticilerine teşekkür ederek, “KOBİ’lerimizin doğru zamanda uygun maliyetle finansmana ulaşması güçlü bir ekonomi demektir” ifadelerini kullandı.
Çanakkale Teknoloji Bölgesi ve Teknopark Yatırımları
Toplantının önemli gündem maddelerinden biri de Çanakkale Teknoloji Bölgesi A.Ş.’nin Olağanüstü Genel Kurulu ve Çanakkale Teknopark’ın yönetim kurulu üyeliği oldu. ÇTB’nın teknoloji ve inovasyona verdiği önemi vurgulayan Başkan Deniz, “Teknopark çatısı altında teknoloji odaklı projelerle bölge ekonomisini ileriye taşımaya devam edeceğiz” dedi.
ÇTB Meclisi, teknoloji ve tarımı buluşturarak bölgesel kalkınmayı hızlandırma hedeflerini tartıştı. Ayrıca, GESTAŞ A.Ş. ile iş birliği kapsamında lojistik ve teknoloji projelerinin önemine değinildi.
TOBTİM Arkadia İş ve Alışveriş Merkezi Açılışı
ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, Moskova’da yer alan TOBTİM Arkadia İş ve Alışveriş Merkezi’nin açılışına ilişkin de bilgiler verdi. Açılışa Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Rus yatırımcılar ve TOBTİM A.Ş. yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Deniz, Arkadia’nın Türk-Rus ticari ilişkilerine ve Türkiye’nin yurt dışındaki ekonomik varlığına katkı sağlayacağını ifade etti. Bu vizyoner dönüşümün Türk iş dünyasının küresel etki alanını artıracağını belirtti.
Ankara Temasları ve Üst Düzey Görüşmeler
ÇTB heyeti, Ankara’da TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, RTÜK Başkanı Mehmet Daniş ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanı ile görüşmeler gerçekleştirdi. Toplantılarda, KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği, TOBB Nefes Kredisi’nin ikinci paketi ve ulusal ticaret gündemi ele alındı.
Deniz, Cumhurbaşkanlığı onayıyla RTÜK Başkanlığı görevine atanan hemşehrimiz Mehmet Daniş’e de hayırlı olsun ziyaretinde bulunarak, Çanakkale’nin ekonomik ve tarımsal potansiyeli hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını açıkladı.
2026 Yılı Bütçe Çalışmaları ve Faaliyet Raporu
Toplantının kritik gündem maddelerinden biri olan 2026 yılı tahmini bütçe çalışmaları detaylı şekilde ele alındı. Kasım ayı faaliyet raporu sunumu ile ay boyunca gerçekleştirilen projeler ve çalışmalar hakkında meclis üyeleri bilgilendirildi.
Meclis Başkanı Birol Çetin, toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Meclisimiz, şehrimizin ekonomik nabzını tutan ve üyelerimizin menfaatlerini ön planda tutan kararlar almıştır. 2026 bütçe çalışmaları, Borsamızın geleceğe daha sağlam adımlarla yürüyeceğinin teminatıdır” dedi.
Uluslararası Başarılar ve Vizyoner Adımlar
ÇTB, TOBB ve Eurochambres iş birliğiyle uluslararası düzeyde temsil kabiliyetini de güçlendirdi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Avrupa Odalar Birliği Başkan Vekilliğine yeniden seçilmesi, Türk iş dünyasının küresel karar alma mekanizmalarındaki etkinliğini artırıyor.
Başkan Deniz, Çanakkale Ticaret Borsası’nın, teknoloji, inovasyon ve ihracat alanında attığı adımların, bölgenin ekonomik büyümesine katkı sağlayacağını vurgulayarak meclis üyelerine teşekkürlerini sundu.
Toplantının sonunda tüm gündem maddeleri oy birliğiyle kabul edildi. ÇTB, önümüzdeki dönemde bölge ekonomisinin güçlenmesi, KOBİ’lerin desteklenmesi ve teknolojik projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini duyurdu.
Yorumlar
Kalan Karakter: