Gezi Parkı Davası'nda yargılanan 9 kişi hakkında beraat kararı veren mahkeme heyetinin HSK tarafından inceleme ve soruşturma başlattı. Mahkemelerin bağımsızlığının Anayasa ile güvence altına alındığına dikkat çeken Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan HSK kararını kınadıklarını açıkladı.
18 Şubat 2020 tarihinde 30.Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Gezi Parkı davasında aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu 9 kişi hakkında beraat kararı verilmişti. Mahkeme heyetine ise beraat kararı sonrasında HSK tarafından inceleme ve soruşturma başlatıldı. Yargının siyasetin emrinde olduğu eleştirilerini de beraberinde getiren karar sonrasında Çanakkale Barosu HSK kararını kınadıklarını açıkladı. Baro Başkanı Av.Bülent Şarlan, yönetim kurulu adına yayınladığı açıklamasında; "Tüm ülke kamuoyunun bildiği üzere İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı davasında yargılanan 9 sanık hakkında 18 Şubat 2020 tarihli karar celsesinde beraat kararı vermiştir. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararı dahi açıklanmadan mahkeme başkanı ve üye hakimler hakkında HSK’nin ışık hızında verdiği inceleme ve soruşturma izni, yargı bağımsızlığı ile bağdaşmamaktadır. Mahkemelerin bağımsızlığı hususunda Anayasa’nın 138. maddesinde ayrıntılı düzenlemeler yer almaktadır. Madde metnine göre; ‘Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez. Anayasa’nın bu maddesini okuyan herkes fiili durumun ne kadar farklı olduğunu, adaleti tesis etmek isteyen hakimlerin kararlarına nasıl bir ipotek konulduğunu ve siyaseten istenilen kararlar verilmediği takdirde hakimlerin ne ile karşılaşacakları hakkında gözdağı verildiğini anlayacaktır. Adalet eğilip bükülebilen bir olgu değildir. Adaletin kurucu unsurları olan hakim, savcı ve avukatlar, tehditler ve gözdağları ile sindirilebilecek kişi ve kurumlar değildir. Meslektaşlarının üzerindeki baskıyı kaldırmak yerine arttıran HSK’nin bu kararını kınıyoruz. Sadece kendi mesleğimizin değil adaletin tesisi için görev yapan hakim ve savcı meslektaşlarımızın da haklarının korunması için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi kamuoyu ile saygılarımızla paylaşırız" ifadelerine yer verdi.
GÜNDEM
Yayınlanma: 21 Şubat 2020 - 16:15
Başkan Şarlan'dan HSK kararına kınama
Gezi Parkı Davası'nda yargılanan 9 kişi hakkında beraat kararı veren mahkeme heyetinin HSK tarafından inceleme ve soruşturma başlattı
GÜNDEM
21 Şubat 2020 - 16:15