Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO), 21 Şubat Dünya Turist Rehberleri Günü dolayısıyla, bugün saat 10:00’da Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirdi. Törende konuşan oda başkanı Cihan Müşterioğlu ; “Bizlerin en büyük üzüntüsü meslek gaspıdır” dedi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan ÇARO Yönetim Kurulu Üyesi ve Oda Sözcüsü Onur Akgül yaptı. Akgül konuşmasında; “Dünya çapındaki turist rehberleri arasında oldukça saygın bir konumda olan Türk turist rehberleri, başta ülkemizin olmak üzere birçok farklı coğrafyanın değerlerinin milletlerarası tanınmasını sağlayan kültür elçileridir. Çağlar boyunca izlerini bırakmış kadim medeniyetleri barındıran Anadolu'nun tarihini, kültürünü, doğasını, geleneklerini, mutfağını ve daha birçok zenginliğini dünyaya tanıtan turist rehberleri, bilgisi ve donanımı sayesinde entelektüel bir kimliğe sahiptir. Ülkemizde 11 bini aşkın kişinin mensubu olduğu ve 42 farklı yabancı dilde hizmet verebilen bu meslek, turizm sektörünün temel taşlarındandır” dedi. Akgül’ün ardından konuşan ÇARO Yönetim Kurulu Başkanı Ü. Cihan Müşterioğlu, 42 farklı dilde hizmet veren 11 bini aşkın turist rehberinin en büyük sorununun belgesiz bir şekilde, kaçak rehberlik yapanlar olduğunu vurgulayarak, “Bizler, bu ülkenin kültür elçileriyiz. Bütün idari amirler ile birlikte, yoğun bir şekilde denetimler artırıldı. En büyük arzumuz, bu suçun kabahatler kanunundan kaldırılmasıdır. Biz, bir meslek örgütüne bağlıyız. Meslek gaspının cezası artırılmalı, kabahatler kanunundan çıkarılmalıdır. Bu amaçla çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. ÇARO Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Cihan Müşterioğlu açılış konuşmasının ardından turist rehberliğinin, ülke turizmi açısından önemine değindi.
Cihan Müşterioğlu
“Meslek gaspının cezası artırılmalı”
Başkan Müşterioğlu, belgesiz bir şekilde rehberlik yapılmasına verilecek cezaların artırılması gerektiğini de sözlerine ekleyerek, “Rehberler, bölgemizin ve ülkemizin tanıtımını üstün çaba ile verdikleri hizmet sonucunda gerçekleştirirken, bir yandan yıpratıcı, kısıtlı ve zor koşullar altında çalışıyor bir yandan da belgesiz yani kaçak olarak rehberlik yapan, dolayısı ile dolandırıcılık suçun fiilen işleyenler ile yapılan mücadele ara vermeden devam ediyor. Bizler, bu ülkenin kültür elçileriyiz. Bizler, bu ülkenin turizm vizyonuna katkı sunan kişileriz. Ülkesel ve bölgesel turist rehberleri kolay yetişmiyor. Bizlerin en büyük üzüntüsü meslek gaspıdır. Mesleğimizi gasp eden kişilerdir. Bütün idari amirlerimiz ile birlikte denetimleri yoğunlaştırdık. Bu sene de yoğun bir şekilde denetimler artırıldı. En büyük arzumuz bu suçun kabahatler kanunundan kaldırılmasıdır. Biz bir meslek örgütüne bağlıyız. Meslek gaspının cezası artırılmalı, kabahatler kanunundan çıkarılmalıdır. Bu amaçla çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. Törenin ardından, turist rehberleri ve rehber adayı öğrencilerle birlikte Rhapsados Mozaik Evi gezisi gerçekleştirildi. Gezinin ardından, Çanak Otel’de ‘Antikçağ’da Şehircilik, Kentler ve Mimari & Pergamon ve Efes’ konulu konferans profesyonel turist rehberi Dr. Mehmet Kürkçü tarafından verildi.
