İrfan Mutluay, Çanakkale'de 2014 yılından bu yana gündemde olan ekoturizm uygulamalarının, kırsal kalkınmayı sürdürülebilir şekilde desteklemesi beklenirken, mevcut uygulamaların kır yaşam koşullarını kötüleştirdiğini ifade etti. Ekoturizm adı altında gerçekleştirilen projelerin "butik otel", "özel konaklama tesisi" ve "yazlık villa" uygulamalarına dönüştüğünü ve bu durumun tarım ve orman ekosistemine zarar verdiğini vurguladı.
Özellikle Bayramiç, Ezine ve Ayvacık bölgelerinde artan ekoturizm planlarının, meraya dayalı hayvancılığın yaygın olduğu ve coğrafi işaretli ürünlerin öne çıktığı yörelerde uygulanmasının, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini belirten Mutluay, yanlış ekoturizm uygulamalarının kültürel mirasa ve yerel sosyokültürel yapıya zarar verdiğine dikkat çekti.
Mutluay, ekoturizm uygulamalarının acilen yasaklanması ve mevzuat çerçevelerinin ekolojik değerlere uygun şekilde detaylandırılması gerektiğini belirterek, Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi'ndeki mevcut çevre düzeni planının yetersiz olduğunu ve bu sürece yerel kuruluşlar ile STK'ların dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
MUSTAFA AYDIN GÜL
GÜNCEL
Yayınlanma: 24 Ağustos 2024 - 16:04
Güncelleme: 24 Ağustos 2024 - 16:04
Betonlaşma ve doğa tahribatına karşı ortak mücadele
Önceki dönem Çanakkale Belediye Başkan Vekili M. İrfan Mutluay, Kazdağları ve Biga Yarımadası topraklarının "Eko Turizm" adı altında inşaat ve emlak şirketleri tarafından beton yığınlarına dönüştürülmesine ve imar rantına maruz kalmasına karşı uyarılarda bulundu.
GÜNCEL
24 Ağustos 2024 - 16:04
Güncelleme: 24 Ağustos 2024 - 16:04
İlginizi Çekebilir