Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇTB Meclis Başkanı Birol Çetin, “Türkiye’nin son dönemde karşı karşıya kaldığı iklimsel tehditlere değinerek, İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini hissettiğimiz bu dönemde; su kaynaklarını etkin ve verimli kullanmalıyız. Kapalı Devre Basınçlı Sistem ile su daha adil, daha kontrollü ve daha sürdürülebilir olduğundan su kullanımında yaklaşık yüzde 60 kadar tasarruf sağlanmaktadır. Suyun boşa gitmesi önlenir ise daha yüksek verim elde edilir” dedi. Başkan Çetin yaşanılan zirai don olaylarının önümüzdeki dönemde gıda enflasyonu yaşanabileceğini hatırlatarak tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ve korunmasının ülkenin en önemli gündem maddesi olması gerektiğinin altını çizdi.
Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Abdullah Deniz, toplantıda TOBB Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında düzenlenen TOBB Marmara Bölgesi İstişare Toplantısına katıldığını belirterek, küresel ekonomide yaşanan ticaret savaşlarının Türkiye ekonomisine etkileri, il ve ilçelerde yaşanan ekonomik sıkıntılar, iş dünyasının beklentileri ve sektörel taleplerini değerlendirdiklerini belirtti.
Çanakkale Ticaret Borsası olarak, üyelerimizin taleplerini ve bölge ekonomisinin gelişimine yönelik görüşlerimizi paylaşma fırsatı bulduk.
Toplantımızda 3 ana sorun öne çıktı;
1. Finansmana erişimde yaşanan zorluklar
2. Zirai don felaketi
3. Artan girdi maliyetlerinin özellikle emek yoğun sektörlerde yol açtığı problemler
Finansmana erişim sıkıntısı en çok dile getirilen konu. Ekonomimizin daha güçlü ve sürdürülebilir bir zeminde büyümesi için reel sektörün finansmana erişimi kolaylaştırılmalı ve finansman maliyetleri düşürülmeli.
Zirai don felaketinden birçok ürün zarar görmüş durumda. Yaşadığımız bu en büyük don felaketi, bazı bölgelerde tarımsal üretimde ciddi hasara yol açtı. Bu noktada sahada tespit çalışmalarında sıkıntılar yaşandığı vurgulanıyor. Doğru hasar tespiti, bu hasarın karşılanması ve ödemelerin zamanında yapılması çok önemli. Üretimin devamlılığı için üreticilerimizin desteklenmesi ve zor durumda olan çiftçilerimizin yanında olmamız gerekiyor.
Emek yoğun sektörler rekabet gücünü kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. İhracat pazarlarımızı korumakta büyük zorluk yaşıyoruz. Başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere emek yoğun sektörlere ek destekler verilmeli.
Ayrıca, ülkemizdeki deprem gerçeğini de unutmayalım!
Türkiye’nin her il ve ilçesi afete hazır olmalı.
Aynı acıları yeniden yaşamamak için güvenli yapılar, depreme dirençli şehirler hemen şimdi! dedi.
Ticaret Borsası olarak, ortağı olduğu ve yönetiminde yer aldığı Marmara ÜPAK A.Ş.'nin 2024 Yılı Mali Genel Kurul Toplantısı ile ilgili de bilgiler veren Başkan Deniz, “Genel Kurul Toplantımızı değerli paydaşlarımızın katılımıyla başarıyla gerçekleştirdik. Toplantıda, 2024 yılına ait faaliyet raporu, mali tablolar ve denetim raporlan görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. Ayrıca şirketimizin sürdürülebilir büyüme hedefleri ve geleceğe yönelik projeleri hakkında önemli değerlendirmeler yaptık.”dedi.
TOBB ile YÖK arasında imzalanan Meslek Yüksekokulları Eğitim İş Birliği Protokolüne de değinen Başkan Abdullah Deniz, mesleki eğitimi iş dünyasıyla daha da entegre etme noktasında oldukça önemli bir adım. Biz de Çanakkale'de bu sürecin güçlü bir paydaşı olacağız dedi.
ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz konuşmasında son bölümünde Çanakkale Ayvacık TDİOSB’nin mevcut durumu, altyapı çalışmaları, yatırımcı başvuruları ve planlanan projeler ile ilgili bilgiler verdi. Gerek Çanakkale Ayvacık TDİOSB, gerekse UMAT Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic.A.Ş. gibi ortaklıklarımızla bölgemizin tarım ve ticaret potansiyelini büyütmek adına çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.
Çanakkale Ticaret Borsası olarak, üyelerimizin ihtiyaçlarına odaklanan, şeffaf, katılımcı ve çözüm odaklı bir anlayışla çalışmayı sürdürüyoruz. dedi.
Toplantıda söz alan Çanakkale Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Sinan Erdoğan ise Edremit Ticaret Odası ev sahipliğinde ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) katılımıyla 17 Nisan 2025 Perşembe günü gerçekleştirilen istişare toplantısına katılım sağladığını belirterek, Balıkesir’de kurulması planlanan Lisanslı Depo A.Ş. ile ilgili bilgiler verdi.
Başkan Yardımcısı Sinan Erdoğan “Çanakkale Ticaret Borsası olarak, özellikle zeytincilik ve zeytinyağı üretiminin yoğun olduğu bölgemizde, ürünlerin sağlıklı, güvenli ve standartlara uygun şekilde depolanmasına imkân tanıyacak lisanslı depoculuk altyapısının oluşturulmasını büyük önemle destekliyoruz. Bu proje, hem üreticilerimize piyasa koşullarında rekabet avantajı sağlayacak hem de ürün kalitesinin korunarak değerinde satışına katkı sunacaktır. Ayrıca zeytinyağında izlenebilirlik, kalite standardı ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda önemli bir dönüşüm yaratacaktır” dedi.
Planlanan Lisanslı Depo A.Ş.’nin şirket sermaye pay dağılımı, Milli Emlak arazisi ihalesine yönelik hazırlık süreci, yol haritası ve zaman planlaması oluşturulması ve paydaş görüşlerinin alınması gibi konular hakkında bilgiler verdi.
Toplantıda ayrıca, üyelerin sektörel değerlendirmeleri doğrultusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu; Borsanın güncel projeleri, iş birlikleri ve bölgesel gelişmelere ilişkin yol haritası istişare edildi. Borsanın Mart ayı faaliyetleri hakkında meclis üyelerine sunum gerçekleştirildi.
HANiFE ÇETiN
İŞ DÜNYASI
Yayınlanma: 02 Mayıs 2025 - 13:51
Çanakkale Ticaret Borsası Nisan ayı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi
Çanakkale Ticaret Borsası 2025 Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 30 Nisan 2025 Çarşamba günü saat 17.00’de, Meclis Başkanı Birol Çetin başkanlığında; Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, TOBB Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Emrah Kuru, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerimizin katılımıyla gerçekleştirildi.
İŞ DÜNYASI
02 Mayıs 2025 - 13:51