Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) tarafından düzenlenen basın toplantısında Çanakkale turizmi ile ilgili açıklamalarda bulunuldu. Çin’de başlayıp onlarca ülkeye sıçrayan Corona virüsünün etkilerine de değinen Dernek Başkanı Armağan Aydeğer, topluma sağduyu çağrısında bulundu.
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde pek çok ülkeye yayılan corona virüsü Çanakkale turizmini de etkiledi. Özellikle Ayvalık, Assos, Truva gibi turizm mevkilerini tercih eden Çinli turistler, seyahat acentalarının aldığı karara göre Nisan ayına kadar Türkiye’ye seyahat edemeyecekler. Çanakkale’nin virüs durumundan etkilenme durumunun olmadığı belirten ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer; “Çünkü ana giriş kapısı değiliz ana giriş kapıları belli; havaalanları, deniz yolları yani Çanakkale’nin doğrudan bu virüsü taşıyabilecek potansiyelde bir kişiyle teması yok” dedi. Uluslararası toplumda çok ciddi bir panik havası yaratıldığını belirten Aydeğer, konuşmasının devamında çekik gözlü insanlara yönelik ırkçılığa kadar varan ithamların insanlık suçu olduğunu belirterek sağduyu çağrısında bulundu. Aydeğer konuşmasında şunları söyledi; “Sanki her Çinli virüs taşıyor veya daha ötesine gidiyorum her çekik gözlü bu virüsü taşıyormuşçasına genel bir algı üretiliyor.Bu çok ciddi bir insanlık suçudur.Netice itibariyle insanları belirli bir sebepten ötürü uzaklaştırmak,kamuoyunda böyle bir algı üretmek bu çok yanlış bir duruştur.Hepimiz bu noktada temkinli olmak zorundayız,hepimiz ittihatlı olmak zorundayız ama burada sınırları mutlaka doğru bir şekilde kollamak ve gözetmek zorundayız.” dedi. Çin pazarında Türkiye’nin ciddi bir kaybına sebep olacağının aşikar olduğu belirten Aydeğer “Tüm pazarlarda olduğu gibi.Bizlerin de bu anlamda özellikle can siperhane çalıştığı önemli konu;var olan pazarlarımızı güçlendirmek,ki burada Balkan pazarı, Avrupa pazarı burada bizim için önemli ilk noktada en güçlü olduğumuz noktalar çünkü. Bu alanlarımızı güçlendireceğiz ve bunun karşısında,ötesinde de bu virüsün daha fazla yayılıp insanlığa insanlığa zarar vermemesi için dua edeceğiz,başka yapabileceğimiz de bir şey yok” dedi.
“Endişeye mahal herhangi bir şey yok”
Konuyla ilgili konuşan ÇATOD Başkan Yardımcısı Mehmet Satar ise ; “Bölgenin karakteristik bir özelliği var Çanakkale’nin,özellikle Çin pazarından gelen yolcuların büyük bir kısmı acentaların da yönlendirmesiyle birlikte kasım sonunda itibaren Ayvalık bölgesine kayıyor.Yani kasımdan beri zaten bizim ciddi anlamda Ayvalığa doğru kaybettiğimiz veya yönlendirilmiş olan bir Çinli turist potansiyeli mevcut.Bu konuyla ilgili de Çinli geldi,o geldi,bu gitti tarzında herhangi bir yaklaşımın akıllarda olumsuz yer etmesinden başka hiçbir işe yaramayacaktır.Bu konu ile ilgili bizlerden her zaman bilgi alabilirsiniz ama Çinliler özellikle Kasım-Aralık-Ocak ve Şubatın büyük bir bölümünde zaten Çanakkale’ye gelmiyorlar direkt aşağı iniyorlar,bizde konaklama yapılmıyor.Böyle bir durum söz konusu,onu da belirtmiş olayım altını çizerek.Endişeye mahal herhangi bir şey yok arkadaşlar.Gerçi bu tarz konuşmaları İl Sağlık Müdürlüğünün veya daha üst mercilerin yapması gerekiyor,ben de burada diğer meslektaşlarım ile birlikte sürekli yakın temas halindeyiz.Böyle bir durum söz konusu değildir altını özellikle iki defa çizerek belirtme ihtiyacı hissediyorum” dedi.
